Boris Kovacev / CROPIX
SPEKTAKL U ZAGREBU

FOTO: FANTASTIČNA ATMOSFERA NA POJEDINAČNOM PRVENSTVU HRVATSKE U BOKSU U poluteškoj kategoriji boksač Sesveta 'osvetio' brata u meču punom tenzija

Piše: Dean BauerObjavljeno: 29. travanj 2019. 01:00

Osam borbi, od kojih je barem polovica bila doista veličanstvena, sjajna ispunjenost Zagrebačkog boksačkog centra s najmanje 500 navijača, od kojih su neki potegnuli i iz Slavonije, točnije Osijeka samo za ovu prigodu, prijenos na Sportskoj televiziji, brojni uglednici iz svijeta sporta i politike... To je bila kulisa jučerašnjih finalnih borbi na 29. pojedinačnom seniorskom Prvenstvu Hrvatske u boksu. Nadmetanje je ove godine okupilo 62 boksača iz dosad za državno prvenstvo rekordnih 30 klubova od ukupno 70-ak koliko ih je registrirano u Hrvatskoj.

Zagreb, 280419.
Finala 29. Pojedinackog prvenstva Hrvatske u boksu za seniore u Boksackom centru.
Na fotografiji: borba u kategoriji do 56kg, Lucijan Bacic i Mirsad Ahmeti.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Bez kalkulacija

Sve su borbe okončane jednoglasnom sudačkom odlukom, ali to ni izdaleka ne znači da su bile jednake takve, “jednosmjerne”. To poglavito vrijedi za više težinske kategorije, što je, uostalom, hrvatska specijalnost. Mi kao nacija u boksu već dugo imamo problema s pronalaženjem visokokvalitetnih boraca u nižim kategorijama (čast iznimkama), ali to je već tema za neku drugu zgodu. Temperaturu u Zagrebačkom boksačkom centru i glasno bodrenje kojega se ne bi postidio niti jedan sport u nas podigli su Marko Zeljko i Mate Rudan u finalu veltera (do 69 kg).

Izvrsna borba puna dinamike, obostranih udaraca, otvorenih gardova i bez imalo kalkulacija. Zeljku je liječnica u tri navrata (dvaput u drugoj i jednom u trećoj rundi) morala “krpati” arkadu, no ona nije bila posljedica udarca rukavicom, nego neželjeni rezultat udarca glavom u jednom trenutku naguravanja. Na kraju je na oduševljenje ipak nešto brojnijih svojih navijača pobijedio Zagrepčanin Marko Zeljko, koji je proglašen i ukupno najboljim boksačem PH.

Zagreb, 280419.
Finala 29. Pojedinackog prvenstva Hrvatske u boksu za seniore u Boksackom centru.
Na fotografiji: borba u kategoriji do 69kg, Marko Zeljko i Mate Rudan.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Mečevi koje smo, s osobitim nestrpljenjem i ne bez razloga, čekali bilo je “šaketanje” najtežih kategorija. Poluteška je imala svoju posebnu priču, u biti uvertiru još dan ranije. Naime, u finalu su se sučelili Damir Plantić (Sesvete) i Đani Barbir (Gladijator Zagreb). Ovaj podatak možda i ne bi bio toliko intrigantan da prethodni dan, u polufinalu Barbir nije slavio protiv Damirova brata Luke Plantića, i to na pomalo kontroverzan, u svakom slučaju rijedak način.

Zagreb, 280419.
Finala 29. Pojedinackog prvenstva Hrvatske u boksu za seniore u Boksackom centru.
Na fotografiji: borba u kategoriji do 81kg, Damir Plantic i Djani Barbir.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Svašta mu dobacivao

Naime, suci su taj polufinalni meč bodovali u korist Luke Plantića te je on u ringu proglašen pobjednikom, ali se s tim nisu složili u Barbirovu stožeru, odnosno BK Gladijator, nego su uputili žalbu i zatražili reviziju meča. Uvjetno rečeno, novina u našem boksu. Povjerenstvo je stoga jučer pomno pregledalo videozapis cijele borbe te su oko sat, sat i pol nakon meča proglasili pobjednikom Đanija Barbira! Ne morate niti zamisliti srdžbu Luke Plantića. Bijes koji se nastavio i dan poslije, odnosno tijekom finala. Dok mu se brat borio u ringu za krunu, Luka Plantić je s crnom šiltericom nabijenom na glavu poput ljutitog risa cijelu borbu kružio oko ringa, bodrio brata, pozivao svoje navijače na potporu te, ako ćemo iskreno, svašta vikao Đaniju Barbiru u ringu. Naelektrizirana atmosfera oko ringa bila je opipljiva i u ringu...

- Je, bilo je malo tenzije oko borbe - rekao je poslije Damir Plantić i nastavio:

- Pogotovo zbog te subotnje odluke. Brata su mi prvo proglasili pobjednikom, a onda nakon nekog preglasavanja, revizije, kako su to već nazvali, ja sam prvi put u životu čuo za to, odluku su promijenili. To je bilo neregularno i jednostavno je to utjecalo i na tenzije. Osjećaji su ipak u pitanju. Morao sam brata osvetiti, kako bi se to reklo.

Zagreb, 280419.
Finala 29. Pojedinackog prvenstva Hrvatske u boksu za seniore u Boksackom centru.
Na fotografiji: borba u kategoriji do 81kg, Damir Plantic i Djani Barbir.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Iako su na kraju borbe obojica boksača dizala ruke u znak pobjede, ipak je pobjednik samo jedan. Damir Plantić! Naslov obranjen, njegov ukupno treći na prvenstvima države. Zasluženo, jer je uistinu bio bolji. Uostalom, u tom smo meču jedino i vidjeli jedan nokdaun. Sudac u ringu je tijekom druge runde u jednom navratu brojao Barbiru. Još nešto je ipak nužno spomenuti glede ove borbe i antagonizma braće Plantić i Barbira. Ma koliko se “grdo gledali”, sve tenzije su ostale čvrsto unutar sportskih okvira.

Osjetila se napetost

- U ringu ili oko njega se osjetila ta neka napetost, ali je sve zadržano u okvirima sporta. Onako kako i mora biti. Nije bilo nikakvih neregularnih poteza, bezobraznih udaraca i takvih stvari.

Uostalom, još jedan dokaz. Na postolju, nakon dodjele medalja, obojica su braće stisnula ruku Barbiru, dečki su se lijepo i sportski uz osmijehe pozdravili. Ujedno, time smo, za razliku od prošle godine, barem postali bogatiji za finale do 81 kg jer kada su prošle godine u finale ušli Damir i Luka, borbe nije bilo. Braća se međusobno ne bore.

- Je, tada sam ja osvojio naslov na taj način, ali u jednu ruku ja uvijek volim da sve bude po pravilima. No, dobro sad, sve je super završilo. Đani i ja smo pružili dobru borbu.

Još se jedna borba iščekivala s nestrpljenjem. Teškaško sijevanje gromova iz rukavica Tonija Filipija i Alena Babića. Repriza finala ovogodišnjeg Prvenstva Zagreba prije mjesec i pol, s tom razlikom da je sada slavio mlađi, Toni Filipi.

- Sada smo ukupno na omjeru 2-2. Prvi put me Alen pobijedio kada sam ja tek ušao u seniore, dok sam još bio neiskusan. Na državnom prvenstvu sam ga pobijedio prošle godine, kao i sada, a on mene na gradskom prvenstvu - ispričao je Filipi.

Zagreb, 280419.
Finala 29. Pojedinackog prvenstva Hrvatske u boksu za seniore u Boksackom centru.
Na fotografiji: borba u kategoriji do 91kg, Toni Filipi i Alen Babic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

- Ma, svaki je meč za nijansu bolji od drugog. Svaki je silno neizvjestan.

Upravo je borba Filipi - Babić proglašena za najbolju borbu PH finalnog dana. Činilo nam se kako vrijeme odmiče da je Filipi sve bolji, a onda u trećoj rundi Babić kao da pali rakete i juriša u silovit napad.

- Ja više radim tehnički, a genetski sam dosta snažan. No, tek sam napunio 23 godine. Još ću sazrijevati, a Alen je nešto stariji tako da on može dobiti samo na znanju i iskustvu. Snage može malo popraviti i zato mislim da sam ja tu u prednosti. Vidjet ćemo što će godine pokazati - zaključio je Toni Filipi.

Rezultati finala

- bantam (do 56 kg): Lucijan Babić (Rijeka) - Mirsad AHMETI (Pula) 0:5

- laka (do 60 kg): Filip POTUROVIĆ (Osijek) - Bruno Salamunović (Leonardo Zagreb) 5:0

- poluvelter (do 64 kg): Erik PIJETRAJ (Leonardo Zagreb) - Besnik Oraca (Rijeka) 5:0

- velter (do 69 kg): Marko ZELJKO (Metalac Zagreb) - Mate Rudan (Pit Bull Split) 5:0

- srednja (do 75 kg): Luka Lozo (Sesvete Zagreb) - Mladen SOBJESLAVSKI (Leonardo Zagreb) 0:5

- poluteška (do 81 kg): Damir PLANTIĆ (Sesvete Zagreb) - Đani Barbir (Gladijator Zagreb) 5:0

- teška (do 91 kg): Toni FILIPI (Gladijator Zagreb) - Alen Babić (Leonardo Zagreb)

- superteška (iznad 91 kg): Marko MILUN (Leonardo Zagreb) - Luka Pratljačić (Osijek) 5:0

Pojedinačne nagrade

NAJBORBENIJI PAR

- Toni Filipi - Alen Babić

NAJBOLJI TEHNIČAR

- Damir Plantić

NAJBOLJI BOKSAČ PRVENSTVA HRVATSKE

- Marko Zeljko

Poturović proslavlja Bljesak u Novoj Gradiški

U povodu Dana grada Nove Gradiške i 24. obljetnice oslobodilačke vojno-redarstvene operacije Bljesak u Domovinskom ratu, za danas je predviđena boksačka revija na gradskom trgu u Novoj Gradiški ili prostoru koji domaći zovu jednostavno “šahovnica”.

Predviđeno je da na “šahovnici” nastupi aktualni prvak Hrvatske u lakoj kategoriji (do 60 kg) Filip Poturović. Ime suparnika taji se do posljednjeg trenutka, iako je poanta u revijalnom nastupu i promociji boksa. Dakako, i prilici da stanovnici Nove Gradiške pozdrave sugrađanina Filipa Poturovića koji je prethodni dan osvojio naslov prvaka Hrvatske. U slučaju kiše boksačka će se revija premjestiti u sportsku dvoranu.

Milun do hat-tricka

“Čudo iz Dicma”, 22-godišnji Marko Milun koji je nekoć igrao vaterpolo pa se prije tri godine prebacio na boks i nakon samo nekoliko tjedana treniranja osvojio naslov prvaka Hrvatske (2017.), nadmoć je potvrdio kako prošle tako i ove godine.

U sjajnoj borbi protiv Luke Pratljačića, kojeg je zdušno bodrila njegova ekipa iz osječkog naselja Jug 2, Milun je došao do hat-tricka ili trećeg uzastopnog naslova prvaka Hrvatske.

Vrlo efektan završetak sjajnog boksačkog prvenstva države.

Sljedeće sezone starta i Hrvatska seniorska liga

Uoči finalnog dana Prvenstva Hrvatske zasjedao je u Zagrebu Izvršni odbor Hrvatskog boksačkog saveza.

- Izvršni odbor HBS-a potvrdio je program za novo natjecanje, Hrvatsku pojedinačnu seniorsku ligu, po pravilima kakva načelno vrijede i u WSB-u (Svjetskoj boksačkoj seriji) - rekao je Marko Marović, glavni tajnik HBS-a.

- Riječ je o nadmetanju u sezoni 2019./20., bio bi ustanovljen i nagradni fond, i to za svaki meč. Odredit ćemo točno iznos kuna po određenom dvoboju te koliko će od toga pripasti pobjedniku, a koliko poraženom. Boksalo bi 4-6 boksača po kategorijama, svatko sa svakim, a onda dva najbolja u finalu. Sve bi ujedno bilo praćeno u TV prijenosu. Želja je promovirati boks, ali i da boksači imaju neku novčanu korist. Dakako, to je posebna liga jer nam i dalje ostaje pojedinačno Prvenstvo Hrvatske, kao i momčadska Prva hrvatska liga - napominje tajnik Marović.

Gradonačelnik, veleposlanik, čelnici HOO, SSZ...

Mnoge su poznate osobe jučer pohodili finalne borbe na boksačkom Prvenstvu Hrvatske. Tako su oko ringa sjedili, a kasnije i medalje dijelili - Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, Pjer Šimunović, veleposlanik Republike Hrvatske u SAD, Damir Šegota, pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za olimpijski prgram, Nikola Dragaš, predsjednik Sportskog saveza Zagreba itd.

Linker
25. travanj 2024 07:35