CROPIX
VEČER ZA PAMĆENJE

FOTO: VELIKA VEČER HRVATSKIH BOKSAČA U ZAGREBAČKOJ ARENI Sjajna Ivana Habazin obranila titulu i zadržala pojas svjetske prvakinje!

OBRANA NASLOVA Ivana Habazin jednoglasnom odlukom sudaca zadržala pojas u srednjoj kategoriji po IBO verziji
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 09. rujan 2018. 00:45

Velika pobjeda na Malu Gospu za diplomiranu teologinju iz Zlatara, koja je u svojoj prvoj profesionalnoj borbi na domaćem terenu, pred nekoliko tisuća ljudi u Areni Zagreb zadržala pojas u srednjoj kateoriji po IBO verziji. Ivana Habazin jednoglasnom odlukom sudaca - sva trojica borbu su bodovali 100:90, odnosno našoj boksačici dali svih 10 rundi - pobijedila je Gifty Amanuu Ankrah, gošću iz Gane, koja je s odmakom od šest mjeseci konačno ušla u ring s Ivanom.

Ovaj okršaj se, naime, morao dogoditi još u ožujku u Beču za upražnjenu IBO titulu srednje kategorije, ali Ankrah tada nije dobila vizu za Austriju. Dolazak u Hrvatsku joj, pak, nije bio problem, ali zato jest borba kao takva, pogotovo jer je Ivana imala veliku podršku s tribina...

- Iskreno, ništa nisam čula, toliko sam fokusirana bila na borbu. Morala sam tako jer mi je ova pobjeda bila neophodna - rekla je Habazin, koja se ipak zahvalila navijačima.

- Iznimno sam sretna jer sam obranila titulu u svom gradu pred svojim ljudima. Najdraža pobjeda? Ne... Zapravo jest, ovo mi je najdraža pobjeda, zastala sam jer će mi najdraža biti ona protiv Cecilije Braekhus kad dobijem priliku za revanš.

Pogled prema naprijed već nekoliko minuta po izlasku iz ringa. To je Ivana Habazin, poznata i kao Magnifique Lady. Kakva je bila u petak navečer na zagrebačkom Laništu.

- Mogla sam završiti, ali trener i ja smo isprobavali neke nove stvari. Plan je bio dizati ritam iz runde u rundu, pogotovo što meni prve četiri služe za zagrijavanje s obzirom na to da se ohladiš prilikom najave i intoniranja himni.

Te četiri runde u Areni Zagreb su upravo tako izgledale. Kao zagrijavanje. A kad je Ivana shvatila da ima priliku dominirati, od pete runde krenula je dominacija, koja je vrhunac dosegla u posljednje dvije runde kad Ankrah samo čudom nije pala ili, točnije, demonstrirala čvrstinu svoje brade.

- Imala sam neke dobre serije, ali ih je trebalo biti više. Zato sam drugi dio plana, onaj da stvari gradim na direktima, odradila na pravi način.

Prepoznao je to i James Ali Bashir, novi trener naše svjetske prvakinje, koji je vidno zadovoljan jedva skrivao osmijeh dok je u završnim rundama galamom pokušao držati visoke tenzije.

- Ovo nam je prva zajednička borba, siguran sam da će u budućnosti to izgledati i puno bolje - poručio je negdašnji pomoćni trener u stožeru velikog Vladimira Klička.

- Mislim da sam dobro odradila veći dio onoga što je trener zamislio - dodat će Habazin.

Zapravo je sve krenulo punom brzinom kad je Bashir svoju štićenicu u sedmu rundu ispratio riječima: "ti si prvakinja, opravdaj to". Nešto kasnije, vrlo rano u osmoj rundi je Ivana imala možda i najbolju priliku srušiti Gifty Amanuu Ankrah, ali kroše kojim bi to sigurno napravila na kraju jedne serije nije pogodio cilj.

- Najbitnija je pobjeda, mučila sam se šest mjeseci, nikad se nisam "krvavije" pripremala za jednu borbu. Ona prošla je bila najava povratka nakon četiri godine, ova je potvrda, a već na stolu imam ponudu i vjerujem da ću za dva mjeseca u SAD-u boksati za drugu titulu u drugoj kategoriji. O čemu se radi, otkrit ću kad potpišem ugovor - zaključila je Ivana Habazin.

Linker
17. travanj 2024 08:06