Ronald Gorsic / CROPIX
AMERIČKI DEBI

HRGOVIĆ OTVARA NAJZNAČAJNIJU STRANICU DOSADAŠNJE KARIJERE 'El Animal' uvjeren u pobjedu: 'Mislim da će se Corbin nakon mene ostaviti boksa'

JOŠ JEDAN KORAK PREMA VRHU Najbolji hrvatski teškaš Filip Hrgović predstojeće noći (nedjelja, oko 3 sata) u Oxon Hillu ima američki debi protiv 38-godišnjega Gregoryja Corbina
Piše: Dean BauerObjavljeno: 25. svibanj 2019. 22:20

Filip Hrgović (26), udarač iz Sesveta, ovaj vikend otvara novu, apsolutno posebnu, u dosadašnjem dijelu profesionalne boksačke karijere najznačajniju stranicu. U gradiću Oxon Hill (18.000 stanovnika) u državi Maryland, samo 16 kilometara udaljenom od Washingtona, Hrga - ili po novome El Animal - ima američki debi. Svoju prvu borbu na američkom tlu. Uz sve dužno poštovanje Europi i svim europskim borcima, ali u svijetu profi-boksa nastup u SAD-u ima osobitu težinu. Gotovo pa bismo mogli napisati “dok se niste borili u SAD-u, kao da se uopće niste borili”. To je ipak najveće, odnosno najutjecajnije i financijski najisplativije tržište u svijetu profesionalnog boksa.

Uostalom, to zna i svjetski prvak, tamnoputi Englez Anthony Joshua, koji je sve svoje 22 borbe odradio samo na svom Otoku. Svijet mu se klanja, priznaje ga, sve pet, ali opet se stalno vrti pitanje kada će u Ameriku. U konačnici, nije bez razloga njegova sljedeća borba u legendarnom Madison Square Gardenu.

Baš je stoga razumljiva Hrgovićeva odluka o odlasku u SAD na mjesec i pol priprema, kao i na prvu borbu u američkom ringu, predstavljanje pred možda i najzahtijevnijom publikom na svijetu. Ako mislite u boksu postići nešto jako veliko, a Hrgović “puca” u tom pogledu na ono najviše, na svjetski naslov za koju godinu, to bez Amerike ne može proći. U tom je pogledu predstojeći sraz Filipa Hrgovića (po hrvatskom vremenu u nedjelju, 26. svibnja, poslije 3 sata, RTL televizija) ključan trenutak dosadašnje karijere.

Screenshot: Youtube

12. na IBF-ovoj listi

Suparnik? Pa, realno o Gregoryju Corbinu (15-1) i nećemo, a skoro pa da i nemamo što puno. Osim što ima 38 godina, vrlo prljavog stila na samoj granici nesportskog, najpoznatiji je po sedam godina - zatvora! Od 2005. do 2012. Otad je nanizao 15 pobjeda protiv ne baš osobitih boraca, a od prvog opasnijeg (njegova posljednja borba, iz ožujka ove godine) je izgubio diskvalifikacijom.

No, zanimljivo je još nešto glede Corbina. U svijetu boksa postoje četiri glavne boksačke inačice: WBA, WBO, WBC i IBF. Svaka ima i svoju rang-listu. Ni na jednoj od te četiri Corbina - nema! Ne, u prvih 15. Time smo dosta rekli.

Filip Hrgović se, pak, nalazi na visokome 9. mjestu WBA i 12. mjestu IBF ljestvice. Filipa zasad nema na WBO i WBC. Ne tvrdimo da su ovi rankinzi ultimativno mjerilo nečije vrijednosti, snage i umijeća, ali određeni pokazatelj definitivno jesu. Onu WBA u kojoj je Hrgović deveti boksač svijeta predvode super svjetski prvak Joshua (22-0) i svjetski prvak, Nijemac Manuel Charr (31-4). Na toj listi su još, primjerice, Ukrajinac Oleksandr Usyk, Britanac Dillian Whyte (25-1), pa Meksikanac s američkim državljanstvom Andy Ruiz mlađi (32-1), suparnik Joshue u lipnju u New Yorku itd. Iza Hrgovića su Rus Povjetkin (34-2), Japanac Fujimoto (20-1) i Kazahstanac s istim omjerom kao Hrgović, na 15. mjestu Ivan Dičko (7-0).

Screenshot YouTube

Na IBF ljestvici, na kojoj je Hrgović na 12. mjestu, famozni Andy Ruiz mlađi, Joshuin izazivač u Madison Square Gardenu, na 15. je mjestu! Još jedan egzaktan podatak, dokaz da Hrgović u svijetu profesionalnog boksa već ima svoje mjesto i nemaleno uvažavanje struke.

E sad, ono što je jednom dijelu javnosti u Hrvatskoj možda malo zasmetalo kod Hrgovića njegovi su nedavni medijski nastupi koji se svrstavaju u kategoriju nadmenog verbalnog nastupa. U engleskom jeziku postoji izričaj za to - “trash talk”.

- Nisam najbolji hrvatski boksač, ja sam najbolji svjetski boksač - primjer je takvog govora, riječi koje je Hrgović izgovorio u kameru RTL-a u SAD-u.

Bilo je toga i još.

- Mislim da će se Corbin nakon mene ostaviti boksa.

Postoji, međutim, vrlo logično pojašnjenje ovakvih izjava i one nemaju veze sa stvarnom naravi sportaša. Prvo, u boksu, a još više recimo u MMA, ovakvo razmetanje riječima doslovno obožavaju promotori, sponzori, menadžeri, ali i publika. To puni dvorane, podiže TV gledanost, donosi dolare. Oni koji to ne čine su “dosadni”. Primjerice, Stipe Miočić u MMA koji je to onda shvatio, pa je i on počeo mijenjati rječnik.

Vjera u mišiće i brzinu

Drugo, boks je specifičan sport. Borilački, u ringu si sam, nema vam tu pomoći, samo za ulazak u ring valja imati hrabrosti, vjere u sebe, svoje mišiće i brzinu. Prema tome, nemojte od boksača uoči dvoboja očekivati rečenicu u stilu “dat ću sve od sebe, a ako pobijedi onaj drugi, iskreno ću mu stisnuti ruku”. Ne! Onaj koji ulazi u ring jasno da je uvjeren u promjenu opisa osobnog izgleda suparnika. Ne zato što ga mrzi, nego zato što želi dokazati da je bolji. Točka!

Filip Hrgović savršeno dobro zna, bolje od javnosti koja je tek pasivni promatrač, da je on tek na početku karijere. On zna da je jedan Joshua u ovom trenutku boksač broj 1 na svijetu. Međutim, da ga postavite u ring sučelice Englezu, ne dvojite nimalo. Razmišljao bi i govorio samo o jednom. O pobjedi, o rušenju Joshue.

Zagreb, 081218.
Kosarkaski centar Drazen Petrovic.
Fight Night Zagreb  on the hunt!, Filip Hrgovic brani svoj medjunarodni WBC teskaski pojas protiv Amerikanca Kevina Johnsona.
Na fotografiji: Heavyweight, 8 rundi, Filip Hrgovic - Kevin Johnson (USA).
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Dan-dva prije meča ponovno u kamere RTL-a Filip Hrgović, sada vidno usredotočeniji na borbu i svoju izvedbu, nije se više ni hvastao, niti puno spominjao suparnika.

- Za svakog suparnika se prilagođava taktika u ovisnosti o vrlinama i manama te nekim drugim predispozicijama. Kao i svaki put, maksimalno sam spreman. Za Corbina, kao i za svakog suparnika, spremam najbolju verziju sebe i ona je svaki put sve bolja. Ja sam ipak dugo bio amaterski boksač i tu sam bio poznat po tome da sam “bacao” puno udaraca. Na taj način držim kontrolu u ringu. No, u ovim sam pripremama s trenerom Pedrom Diazom radio puno više na upućivanju udarca punom snagom, odnosno pokretom cijelog tijela, što je karakteristično za profesionalni boks. Mislim da ćete u sljedećem meču vidjeti kombinaciju ta dva stila. Najbitnije je kako se ja osjećam u ringu, što ja hoću, što trener hoće, ali opet ja to najbolje osjećam.

Nije na mojoj razini

Ipak, Filip vrlo jasno napominje i ono po čemu je u konačnici najpoznatiji te daje naznaku kakvu bismo borbu mogli očekivati.

- Ne smijem izgubiti ono što mene krasi, a to je “bacanje” puno udaraca i to što sam brz teškaš.

Ono jedino što je malo pričao o Corbinu, sada je već bilo daleko od nadmenosti. Opet karakteristika boraca dan-dva prije borbe.

- Mislim da je negdje na razini prijašnje dvojice suparnika. Ne treba ga podcijeniti, ali mislim i da nije na mojoj razini spreme. Mlađi sam, moram samo biti brz, ozbiljan, jak, budan. Na sve njegove pokušaje moram biti spreman. Pa i na prljavštine, a ako treba, odgovorit ću još većima. Ma, to je borba. Ja sam za. Meni se sviđa kada čovjek pokušava sve dati za pobjedu, i ja sam takav.

El Animal je spreman za Ameriku!

Linker
18. travanj 2024 09:58