Damir Krajac / CROPIX
SPREMNA ZA SUPARNICU IZ GANE

HRVATSKA DJEVOJKA OD MILIJUN DOLARA ZA MEČ U ARENI PRIPREMALA SE CIJEPAJUĆI DRVA Aktualnu svjetsku prvakinju preuzeo bivši trener Vladimira Klička

Piše: Dean BauerObjavljeno: 07. rujan 2018. 16:41

Boksačka subota u zagrebačkoj Areni neće biti samo meč Hrgović - Mansour. Ma koliko upravo teškaški dvoboj našeg najboljeg boksača i 46-godišnjeg Amerikanca za internacionalni WBC pojas jest najveći mamac i glavna borba večeri te se upravo na njemu temelji sva promocija spektakla, Arena ove subote donosi ring pun borbi. Njih ukupno 10, od toga tri za naslov prvaka/prvakinje.

Štoviše, osim Filipa El Animal Hrgovića, u ring će još petorica Hrvata i jedna Hrvatica. Od muškaraca to su Ivica Perković, Josip Bepo Filipi, Agron Smakiqi, Ivica Bačurin i Damir Beljo, koji je poznat što u ringu slavi uz tri zastave - Bosne i Hercegovine, zatim bosanskohercegovačkih Hrvata te zastavu Rame, zavičajnog kraja u to državi.

Ne osjeća više bol

Jedina dama je, kako ju mediji odavno nazvaše “hrvatska djevojka od milijun dolara”, Ivana Habazin. Daleko najbolja hrvatska boksačica, rodom iz Zlatara, od proljeća je svjetska prvakinja u IBO verziji, a pripada u vrh svjetskog ženskog boksa. Prije četiri je godine poražena u meču za objedinjavanje sva četiri naslova svjetske prvakinje (WBA, WBC, WBO i IBF) od Norvežanke Cecilije Braekhus u, po tvrdnjama mnogih, najboljem ženskom boksačkom dvoboju svih vremena.

Ivana u subotu u Zagrebu prvi put brani u ožujku u Beču osvojen naslov svjetske prvakinje protiv Gifty Amanue Ankrah iz Gane. Izvorno je ova borba trebala biti održana 26. kolovoza u Južnoj Africi, ali je otkazana zbog ozljede Ivanina lakta.

- Lakat je sad u redu. Doduše, to je ozljeda za čije saniranje treba više vremena, ali sam išla na duple terapije. Čak sam se iznova malo ozlijedila na sparingu, ali to je iza mene. Spremna sam, ne osjećam više bol.

Kada su je iz Sauerland Promotiona prije kojih desetak dana kontaktirali te priupitali o pritisku uoči nastupa u svom gradu, svojoj državi, Ivana Habazin nije krila.

- Pritisak za nastup pred mojim navijačima je silan, ali svaki izazov mi je dobrodošao. Štoviše, upotrijebit ću ga kao motivaciju više ne bih li se iskazala pred svojim navijačima u najboljoj mojoj mogućoj borbi.

Jučer je za SN rekla...

- Kaj je najbolje, sad uopće nemam pritisak!

Novine u treningu

Odlično. Kako to tumačite?

- Jednostavno, nisam previše mislila o tome posljednjeg dana. Bila sam maksimalno fokusirana na pripreme, pogotovo tijekom sparinga. Osjećam se dobro, čak bih rekla da sam i u najboljoj kondicijskoj formi dosad.

Ivana je poput Filipa Hrgovića također nedavno promijenila trenera i, opet sličnost, sada radi pod paskom stranca Jamesa Ali Bashira. Izvanrednog američkog stratega, koji je trenirao Ukrajinca Oleksandera Usika i dugo bio pomoćni trener u taboru puno većeg Ukrajinca Vladimira Klička.

- Sad će biti tri mjeseca.

On je također uveo neke novine u treningu. Primjerice, dok se za proljetni bečki ogled za naslov svjetske prvakinje pripremala u Gorskom kotaru, između ostalog i cijepajući drva, sada su pripreme bile u Južnoj Africi na 2.000 metara nadmorske visine.

- Gorski kotar je sjajan, ali to je ipak 900 metara visine, Južna Afrika bila je nešto puno drukčije. Trebala su mi čak tri tjedna da se priviknem, prije svega da počnem normalno disati. Svaki mi je trening predstavljao napor, umarala sam se nakon nekoliko rundi. Sada sam vidjela zašto svi profesionalci u gotovo svim sportovima idu na visinske pripreme. Jednostavno se spremiš i osjećaš puno bolje.

Čini li se to nama ili su se uvjeti rada, priprema u vašem slučaju popravili? Kada smo posljednji put razgovarali, doista ste “krpali kraj s krajem”, uskočila je obitelj prijatelja iz Gorskog kotara u pomoć, a sada imate stranog i to legendarnog trenera, pripreme na drugom kraju svijeta...

- Ha, ha, teško za reći. Dobro, malo je bolje, ali se nadam se da će se s ovim mečom stvarno sve poklopiti. Ako ovo dobijem, čeka me još jedan meč do kraja godine u SAD-u, ali u drugoj kategoriji. Novi izazov.

U kojoj kategoriji?

- Ne, ne, neću još ništa otkrivati.

Fakultet na čekanju

Nego, kako stojite s fakultetskim obvezama?

- Fakultet stoji, eno ga na mjestu. Ne stignem stvarno, potpuno sam se posvetila boksu. To sam rekla nakon Beča, koji je za mene bio prekretnica. Da tada nisam dobila, mislim da bi to bio kraj, a nakon pobjede sam obećala da ću se maksimalno fokusirati na boks. To sam i napravila. A za fakultet će biti vremena. Jedan je tu.

To je također točno, za slabije upućene ova vrhunska sportašica magistra je teologije, ali to joj nije dosta pa studira pravo te je polaznica specijalističkog studija međunarodnih odnosa i diplomacije na Višoj školi Dag Hammarskjöld u Zagrebu.

Nego, još samo jedno nismo prokomentirali. Subotnju suparnicu iz Gane.

- Teško mi je reći jer već dugo nema mečeva. Dvaput je boksala za naslov protiv Niki Adler (Nikolina Orlović, njemačka Hrvatica) i Christine Hammer. Oba puta je izgubila, ali nije to pravilo jer se za mene dugo priprema. Trebala mi je biti suparnica u Beču u ožujku, ali nije mogla dobiti vizu. Svatko se može dobro spremiti za 6 mjeseci, ali i ja sam spremna. Radila sam puno i na obrani. Neću ništa potencirati, ali osjećam se sjajno - optimizmom pršti Ivana Habazin.

Linker
15. travanj 2024 20:42