CROPIX
TU SE OKREĆE VELIK NOVAC

HRVATSKI BOKS U LIGI PRVAKA Od sljedeće godine Hrvatska će imati svoju momčad u Svjetskoj boksačkoj seriji

Piše: Dean BauerObjavljeno: 30. siječanj 2017. 12:02

Ako ostavimo po strani ili ne računamo olimpijske medalje, svjetske i europske naslove naših boksača, onda je najveće moguće priznanje, blistavi kompliment hrvatskom boksu podaren sredinom minulog tjedna. Hrvatska će od veljače 2018, u novoj sezoni, imati svoju momčad u Svjetskoj boksačkoj seriji. Hrvatska ovim ulazi u svjetsku elitu, ali možemo i obratno - planetarna elita dolazi u Hrvatsku te je doživljava kao sebi ravnu!

Kako bismo pojasnili, Svjetska boksačka serija elitno je natjecanje pod krovom Svjetske amaterske boksačke federacije (AIBA) u kojoj nastupaju, međusobno se odmjeravaju boksačke momčadi, koje su načelno organizirane poput NBA klubova.

Jasno, nije ista razina profesionalnosti, pa tako ni novca, no, ovdje se također okreće velik novac. Ljubitelji boksa u Hrvatskoj vjerojatno su ponajbolje upoznati s WSB-om kroz Hrvoje Sepa i Filipa Hrgovića, koji su u ovom natjecanju proveli 5-6 sezona. Prvo u francuskom PSG-u, a potom trofejno u kazahstanskoj Astani.

- U ovim prostorima je WSB i Hrvatska u njemu nešto što će sigurno zazvoniti - veli general Mladen Mikolčević, dopredsjednik Hrvatskog boksačkog saveza, ali od prije nekoliko dana predsjednik Odbora za formiranje hrvatske WSB momčadi.

- Važno je istaknuti da mi tu imamo silnu podršku čelnih ljudi svjetskog i europskog boksa, od dr. Wua na svjetskoj razini do Falcinellija na europskoj razini. To je, pak, zasluga Bone Bošnjaka, predsjednika našeg saveza. Bez ova dva strana čelnika, mi bismo vrlo teško mogli izvesti jedan ovako ambiciozan plan kao što je prijava za nastup i oformljenje hrvatske momčadi. Riječ je o jako ozbiljnom i velikom projektu.

Ne moramo ni napominjati i vrlo skupom. Koliko to košta?

- Ha, najradije ne bih o novcu ni govorio, iako da, jako skup projekt. Velike su svote u pitanju, višemilijunske svakako, ali ćemo u prvoj godini imati ruku potpore od vrha europske i svjetske boksačke organizacije. Tako nam je rečeno. Određene pristojbe koje postoje u WSB-u nama će u prvoj sezoni biti umanjene ili ćemo ih biti i oslobođeni. No, kroz vrijeme ćemo se siguran, ne samo snaći već i dobiti podršku HOO-a i svih relevantnih tijela u državi.

Kontinentalne skupine

Za razliku od prijašnjih sezona kada je cijeli WSB bio jedna skupina, pa s putovalo s kraja na kraj svijeta, mijenjalo godišnja doba, a ne samo vremenske zone, od ove godine su uvedene tri kontinentalne skupine. Skupina Amerika koja okuplja oba ta kontinenta, skupina Azija i skupina Europa/Afrika. To bitno pojednostavljuje natjecanje, smanjuje i troškove.

Koliko, međutim, morate imati minimalno boksača te hoće li to biti samo Hrvati ili će te posezati i za strancima?

- Nastojat ćemo imati većinu naših boraca, etabliranih, poznatih u boksu, ali jednako tako moramo biti realni. Mi, na žalost, nemamo toliko široku bazu pa da tu možemo pomno ili strogo birati, ali to su isto već finese, koje ćemo dograđivati kasnije - zaključio je general Mladen Mikolčević, predsjednik Odbora za hrvatsku momčad u WSB-u.

Dosad smo svoje najbolje boksače davali stranim momčadima, od Velike Britanije preko Kazahstana do Francuske. Sada se nudi perfektna prilika sve naše nabolje okupiti kod kuće, staviti pod hrvatski stijeg te uz pokoje strano pojačanje proslaviti ime hrvatskog boksa u najprestižnijem klupskom natjecanju na svijetu.

Linker
20. travanj 2024 07:24