Filip Hrgović, arhivska fotografija
 Profimedia, Press Association
POČETAK DUGOG PUTA

KAKO GLEDATI NA DEBI HRGOVIĆA? Sjajno je prošao audiciju za velikog promotora, ali još je daleko od toga da Joshua zbog njega gricka nokte od nervoze

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 02. listopad 2017. 13:21

Filip Hrgović (1-0, 1 KO) teško je mogao poželjeti bolji debi u profesionalnom boksu. U subotu navečer hrvatski je teškaš razvalio Brazilca Zumbana Lovea (39-16-1, 3 KO) i pobijedio tehničkim nokautom polovicom prve runde u Riga Areni, Latvija. Bila je to jedan od predborbi priredbe u kojoj je u glavnom meču dana domaći dečko Mairis Biedris (23-0, 18 KO) na bodove svladao Mikea Pereza (22-3-1, 14 KO) iz Kube u četvrtfinalu WBSS turnira lakoteške kategorije.

Svoj meč Filip je počeo vrlo agresivno i od samog početka zagušio suparnika udarcima i stisnuo ga uz konopce. Jedva je protekla minuta kad je Zumbano Love pred Hrgovićevim naletom pokleknuo i slušao odbrojavanje suca. No, kratki predah nije bio od prevelike pomoći Brazilcu jer je Filip opet navalio i nesmiljeno ga pogađao serijom teških desnica zbog čega je sudac ispravno odlučio prekinuti meč.

- Negdje u podsvijesti sam želio da ovo traje par rundi da osjetim ring u kojem me nije bilo više od godinu dana. No, kada sam u ring ušao, na tu sam želju zaboravio i htio sam mu otkinuti glavu, valjda od te silne napetosti i želje da ponovo boksam – rekao je Filip za Večernji list nakon borbe, naglasivši kako je aktualni WBA i IBF svjetski prvak Anthony Joshua ovog suparnika nokautirao u drugoj rundi i to u 12. borbi profi karijere.

Lijepo je vidjeti da je Hrgović toliko pun samopouzdanja da već spominje i Joshuu nakon prvog meča, makar u kontekstu razbijanja boksača koji, budimo realni, služi upravo tome da na njemu perspektivni mladi teškaši nabiju skor i samopouzdanje. Za razliku od mišičavog Filipa koji je rijetko kad izgledao u boljoj kondiciji (101,3 kile na njegovih 198 cm), Brazilac je u meč ušao predebeo (110 kg na 193 cm, i to ne mišića), trom i na kraju nije pokazao ništa – otprilike isto kao u porazu od ruskog diva Aleksandra Ustinova prije 4 mjeseca.

Daleko bilo da želimo umanjiti značaj sjajnog Filipova debija i za njega vrlo važne pobjede. Ali suprotno “click-bait” naslovima na hrvatskim portalima, ne, svijet nije stao zbog ovog nokauta, i ne, Anthony Joshua ne grize nokte od nervoze u wc-u svoje londonske kuće zbog Filipova debija.

Ovu pobjedu treba gledati ponajviše u kontekstu Filipove izjave prije meča, a u kojoj je rekao da ga čeka “dugo i teško putovanje”, ali za koje je on dovoljno kvalitetan i spreman. I upravo to je Filip pokazao u svojem debiju – da je spreman za profi boks, da se bez poteškoća može nositi s iskusnim prolaznicima teške kategorije i da ima potencijala da za tri, četiri godine bude u samom vrhu. Ali da bi do toga došao čekaju ga mukotrpni treninzi i velika odricanja, čak i prema standardima profesionalnih sportaša. Čeka ga i niz drugih suparnika, u početku vjerojatno ne mnogo boljih od Zumbana Lovea, ali s vremenom sve opasnijih, ne samo po karijerni skor, nego i po zdravlje. A ne treba zaboraviti ni mutnu, nelogičnu i često nepoštenu politiku koja se vrti oko boksa i koja zna biti ekstremno frustrirajuća za fanove, a kamo li za same boksače.

Da bi došao do vrha teške kategorije, Hrgović narednih godina mora biti najbolja moguća varijanta samog sebe. Uporan, predan cilju, strpljiv, spreman na odricanja i otvoren učenju novih stvari. Svoj put počeo je sjajno, ali tek sad slijedi ono najteže.

Hrgović potpisuje za Sauerlanda

Nakon odlično odrađene “audicije” Hrgović će vrlo vjerojatno potpisati za promotorsku kuću Sauerland Events, koju vodi Kalle Sauerland.

Riječ o jednom od najboljih boksačkih promotora u Europi, uz trenutno neprikosnovenog Eddieja Hearna koji vodi Matchroom Events (i karijeru Anthonyja Joshue) i starog veterana ovog posla, Franka Warrena. Od poznatijih teškaša u njegovoj "staji" je i nekadašnji izazivač za naslov svjetskog prvaka, Derek "Del Boy" Chisora.

Spomenimo još i da je Kalleov otac Wilfried Sauerland svojedobno vodio karijeru Željka Mavrovića i doveo ga do borbe za svjetsku titulu protiv velikog šampiona Lennoxa Lewisa 1998. godine.

Linker
23. travanj 2024 09:56