CROPIX
NAKON DVA TJEDNA BORBE

'MISLIM DA SAM NOKAUTIRAO KORONU!' HRVATSKI BOKSAČ OPISAO ŠTO MU SE DOGODILO 'Pa nitko mi nije rekao da ne smijem trenirati! A osjećam se sjajno...'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 07. travanj 2020. 22:15

Prvi hrvatski sportaši koji su se, svakako ne svojom voljom, već spletom okolnosti, sučelili virusu COVID-19, bili su oni koji spadaju među najhrabrije. Iz svijeta borilačkih sportova, iz ringa, preciznije boksa. Bila je sredina ožujka kada je Anti Matasu, izborniku hrvatske ženske boksačke reprezentacije, utvrđeno da je pozitivan. U kontekstu testiranja na neku bolest, virus, biti pozitivan nije dobro. To smo već svi shvatili. Nekoliko dana kasnije je trener Matas za Slobodnu Dalmaciju, bilo je to 24. ožujka izjavio:

- Požalit će korona što je došla do mene!

I požalila je. Kako doznadosmo iz boksačkih krugova, Ante Matas pobijedio je koronu, ušao je u rubriku izliječenih. Prvi iz svijeta hrvatskog sporta kojemu je to uspjelo. Prvi, ali sigurno nikako ne i jedini. Uostalom, drugi na redu je boksač, teškaški prvak države Toni Filipi. Dečko iz Salija, sada na zagrebačkoj adresi, već se oko dva tjedna bori s virusom.

Pitanje temeljno za njega je: Je li korona nokautirana?

- Pa, više-manje, mislim da jesam. Blizu je.

Drugim riječima, posrće?

- He, he, idemo tako reći. Imam još malo povišenu temperaturu navečer, možda popodne, ali sve ostalo je odlično. Osjećam se normalno, sjajno, uobičajeno treniram, vježbam svakog dana. Mislim da je pri kraju.

Zagreb, 110320.
Medjunarodna zracna luka Zagreb.
Hrvatska boksacka reprezentacija otputovala u London na kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre.
Na fotografiji:   Toni Filipi.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX
Toni Filipi

Nitko mi nije ni rekao da ne nogu vježbati

Koliko je dana proteklo od trenutka utvrđene zaraze?

- Bio sam pozitivan na test 20. ožujka, dakle ima kojih 16-17. Posljednjih 10 dana sam baš super, jedino mi se ponekad podigne malo za temperatura. Maksimum 37,3, ali vele da je to normalno. Mislim, meni to ne smeta, kao da je ni nemam. Da je ne izmjerim, ne bih ni znao. Doznao sam za trenera Matasa da mu je nalaz negativan, što je odlično, tako idem onda i ja po svoju pobjedu.

Zarazi unatoč, Toni nije niti jednog trenutka posustajao s treninzima...

- Naravno, nitko mi nije ni rekao da ne vježbam, takvih preporuka nema. Osim toga, što da radim 17 dana sam u kući.

Čak i bez vreće.

- Da, ni nje nema. Radim nakon zagrijavanja vježbe snage, pa onda tri-četiri runde “shadowa” (fintiranje boksa s nevidljivim suparnikom), pa sklekovi, trbušnjaci, leđnjaci. Smišljam sve što mogu - veli Toni Filipi.

Naš teškaški prvak se u biti sprema na završni udarac. Ako je korona trenutačno u nokdaunu, treba je sada poslati na pod.

Linker
16. travanj 2024 07:26