Profimedia / Profimedia, SIPA USA
KONTROVERZNI MEČ

NE STIŠAVA SE PRAŠINA OKO ISHODA VELIKOG REVANŠA Bivši svjetski prvak odbacio teške optužbe o namještanju: 'Iako znam da neću uvjeriti većinu...'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 19. rujan 2018. 18:20

Ne stišava se prašina nakon revanša između Gennadyja Golovkina i Canela Alvareza koji smo pratili proteklog vikenda iz Las Vegasa. Osim što su boksački fanovi svjedočili pravom boksačkom remek djelu, vidjeli su još jednu, za mnoge, kontroverznu sudačku odluku.

Podsjećamo kako je prvi meč iz 2017. završio neodlučeno i to većinskom odlukom sudaca! Sada je slavio Meksikanac u očima dva suca pored ringa, treći je dvoboj bodovao s “Draw”, piše Fight Site.

Mnogi se ne slažu s tom odlukom jer vjeruju da je Kahazstanac bio bolji i da je trebao zadržati svoje pojaseve svjetskih prvaka. S obzirom da je za promociju bio zadužen Oscar de la Hoya, koji je ujedno i agent Saula Alvareza, ne nedostaje tvrdni da je čitava priča namještena.

U utorak je “Golden Boy” odlučio prekinuti špekulacije koje su se pojavile u eteru i sve demantirati u podugačkom otvorenom pismu koje je poslao američkim medijima. U njemu tvrdi da su optužbe o namještanju smiješne!

“Ne samo da je ova borba uspjela ispuniti sva očekivanja koja smo obećali, uz sav pritisak Canelo Alvarez je odradio najbolji nastup u životu te je postao unificirani svjetski prvak u srednjoj kategoriji.

Bio je nepotrebno kritiziran da se ne bori dovoljno ‘meksički’ u prvom meču, pa je ovaj put čitavo vrijeme stiskao Golovkina i držao ga na petama. Uzeo je akciju u svoje ruke od strane ‘baba roge svjetskog boksa’, kontrolirao je ritam i čitav meč”, piše De La Hoya.

Nakon što je pošteno nahvalio svog pulena ustvrdivši da je doping skandal koji se dogodio u međuvremenu posljedica kontaminacije njegove prehrane, De La Hoya je nastavio:

“Ovo ne bi bio boks da tisuće ratnika na internetu ne bi pričali potpune gluposti nakon što je Canelo započeo cementirati svoje ime kao jedan od najboljih. Mnogi su mi rekli da ignoriram hejtere, da ne mogu protiv njih. Iako znam da neću uvjeriti većinu, ne mogu dopustiti da zagade nešto što je bio boksački meč godine i tako impresivnu predstavu nevjerojatnog boksača.”

U nastavku obraćanja javnosti, promotor objašnjava da on nije taj koji angažra bodovne suce, a time je i teorija o namještanju potpuno suluda.

“Ovo su neke činjenice… Tri suca su izabrana od strane Atletske Komisije države Nevade. Nakon prve kontroverzne odluke, Komisija je bila pod velikim pritiskom te su morali izabrati svoje najbolje suce. Prvi put su oba tima imala pravo autorizirati sva tri suca. Na kraju su suci vidjeli kompetitivnu i vrlo izjednačenu borbu i tako su je i bodovali”, smatra De La Hoya koji zaključuje:

“Ljudi smatraju da je GGG trebao pobijediti jer je pogodio više udaraca. Da je to činjenica, mi bi se bavili potpuno drugačijim i puno manje zanimljivim sportom. Čisti udaci, gospodarenje ringom, efektivna agresivnost i obrana su ono što suci gledaju kako bi odredili pobjednika runde. Ja sam očito prompotor, ali ako gledam sva ova četiri kriterija, ne mogu vidjeti da je GGG bio bolji i u jednom od njih.”

Linker
20. travanj 2024 04:30