Reuters/Lee Smith
HOĆE LI ON BITI JEZIČAC PREVAGE?

OD ŽIVOTA NA VAGI DO SPEKTAKULARNE BORBE ZA PRESTIŽNU TITULU 'Kralj cigana' se vraća u sam vrh uz pomoć slavnog trenera

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 21. studeni 2018. 10:37

Iz života na vagi do borbe za svjetsku titulu. Tako bismo jednom kratkom rečenicom mogli sumirati proteklih godinu dana u životu Tysona Furyja (27-0, 19 KO), bivšeg svjetskog boksačkog prvaka u teškoj kategoriji.

Samoprozvani “Kralj Cigana” prije tri godine šokirao je tada nepobjedivog Vladimira Klička, uzeo mu tri pojasa pa po staroj navadi novopečenih šampiona iskeširao zarađenu lovu u gastronomsko-farmaceutsku avanturu tijekom koje je pojeo, popio i pošmrkao sadržaj svakog stola u širem krugu Manchestera.

Naravno, vrlo brzo se doveo o u stanje da ne može ni pomisliti na obranu naslova, boksačke organizacije (WBA, IBF i WBO) su njegove titule ponovno vratile u optjecaj (gdje ih je u međuvremenu sve skupio Anthony Joshua), a Fury je potonuo u depresiju i ozbiljno razmišljao o samoubojstvu. Srećom, uz pomoć prijatelja i obitelji iz te se rupe izvukao i polako počeo razmišljati o povratku u ring.

Screenshot (Instagram)

No, budući da je u dvije godine natukao masu vepra kapitalca (180 kilograma), bivši šampion trebao je ozbiljno prionuti na trening kako bi se vratio u kakvu-takvu formu. Raskrstio je sa svojim dotadašnjim trenerom i stricem Peterom Furyjem, angažirao nepoznatog Bena Davisona i nakon godinu dana iscijedio 60-ak kila. Njegov oporavak pratio je i poznati promotor Frank Warren, ubrzo ga doveo u svoju “štalu” i sredio mu dva relativno lagana meča (Safer Seferi i Francesco Pianeta) koja je ovaj bez problema dobio.

Kako su publika i mediji jedva dočekali brbljavog Britanca, te dvije pobjede bile su dovoljne da Warren dogovori okršaj za WBC titulu svjetskog prvaka protiv nokaut mašine iz Alabame, Deontaya Wildera (40-0, 39 KO), kojem je Fury došao kao idealna back-up opcija za nevoljkog Joshuu.

Tako će 1. prosinca “Kralj Cigana” u Los Angelesu napasti jedini relevantni naslov koji do sada nije osvojio, a pritom će mu pomoći i proslavljeni trener Freddie Roach, koji se prošlog tjedna pridružio timu.

- Jako je dobro što je s nama, njegovo iskustvo nam je od velike pomoći. On je i baš dobar tip pa sam ga i zato pozvao da nam se pridruži - rekao je Fury za ESPN.

Hoće li Roach biti taj jezičac na vagi koji će pomoći Furyju u pripremi za Wildera, teško je reći. Jer i prije njegova pridruživanja timu upućeni su predviđali da ta borba može završiti samo na dva načina - ili će Fury plesati, eskivirati i pikati direktima do pobjede, ili će Wilderu sjesti jedan teški kroše i zadnji direkt za laku noć “Kralju Cigana”. Bilo kakav treći ishod bio bi zapravo najveće iznenađenje.

Linker
16. travanj 2024 00:51