Arhivska fotografija
 Hannah Peters / Getty Images
NOVI PRVAK

PARKER UŠAO U POVIJEST NA NOVOM ZELANDU Kiwi je svladao simpatičnog debeljka iz SAD-a i postao WBO prvak!

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 10. prosinac 2016. 14:21

U danu u kojem se odlučuje o čak dva „svjetska prvaka“ u teškoj kategoriji, Joseph Parker (22-0, 18 KO) iz Novog Zelanda prvi je oko pasa stavio „šampionski“ pojas.

Nakon 12 rundi solidne, ali ne pretjerano zanimljive borbe u Vector areni (Auckland, Novi Zeland) domaći je borac slavio najtanjom sudačkom odlukom (114-114, dva puta po 115-113) protiv simpatičnog debeljka iz SAD-a, Andy Ruiza Jr. (29-1, 19 KO) i postao prvi Novozelanđanin koji se može pohvaliti titulom „svjetskog prvaka“ u teškoj kategoriji. Ovo svjetskog namjerno pišemo pod navodnicima jer se WBO pojas koji je Parker osvojio može u najboljem slučaju smatrati tek četvrtinom titule, kao i IBF pojas koji večeras u Manchesteru Anthony Joshua (17-0, 17 KO) brani protiv Erica Moline (25-3, 19 KO).

Kad se pogleda zaobljena konstitucija 27-godišnjeg Ruiza, može se ispričati one koji su na početku meča pomislili da nema puno šansi sa snažnim i mlađim Parkerom, u čijem rezimeu stoje pobjede nad mnogo ozbiljnijim borcima nego onima protiv kojih je Ruiz bildao do večeras neporaženi skor. Visok 188 cm, ali zato težak zdravih 115 kila (nekad je bilo i 135!), Ruiz je u ring ušao praćen nekim mariachijem koji nije zvučao mnogo drugačije od bilo kojeg polka hita s kompliacije „Best of Tirol 1983.“ i više je sličio na karikaturu iz novina nego li na ozbiljnog boksača kojeg trenira proslavljeni Abel Sanchez (Golovkinov trener).

No, simpatični debeljko iz Kalifornije pokazao je puno više u ranim rundama. Neočekivano brz za svoju punašnu figuru, Ruiz je bio aktivniji tijekom prve tri runde te je dobio svaku izmjenu unutar distance, dok je Parker muku mučio da prokuži supranika. Tek kad je u četvrtoj rundi počeo koristiti svoj lijevi direkt, Parker je preuzeo kontrolu nad srednjim rundama u meču. Od osme do dvanaeste runde Parker i Ruiz su imali svaki svoje momente u ringu, ali nijedan dovoljno uvjerljiv ili dovoljno opasan po suparnika da bi odnio prevagu. Novozelanđanin je bio bolji s distance i direktom ostvario kakav-takav privd kontrole, dok je Amerikanac tražio tučnjavu na bliskoj udaljenosti, iz koje je u pravilu izlazio kao pobjednik.

Iako se remi činio kao najpoštenija odluka, na kraju je Parker ipak podignuo pojas pred domaćim navijačima, čime je ostvario svoj dugogodišnji san, koji, na primjer, nije uspio njegovom legendarnom sunarodnjaku Davidu Tui.

Ostvario mi se san, a Andy Ruiz je pokazao da je odličan borac. Hvala svima što su omogućili ovaj meč – kratko je rekao Parker pa izlistao sve moguće sponzore zbog kojih se za naslov „svjetskog prvaka“ mogao boriti na Novom Zelandu.

S druge strane, Ruiz je bio malo razočaran, ali i svjestan da u ovako neizvjesnim mečevima odluku uglavnom dobiva domaći borac:

Mislim da sam u najmanju ruku zaslužio remi, ali obojica smo dobro odradili svoj posao. Drago mi je da smo bio ovdje i tko zna, možda dobijem revanš – rekao je Ruiz nakon meča.

Parkera sada čeka prva obrana naslova i to navodno protiv bratića Tysona Furyja, čiji je oslobođeni WBO pojas večeras stavio oko pasa. Hughie Fury nije na razini slavnog rođaka i bivšeg prvaka, ali ni 24-godišnji Parker dosad nije impresionirao do te razine da bi ga unaprijed mogli smatrati favoritom u sljedećem meču. „Kiwi“ možda ima naslov, ali je još daleko od svjetske klase.

Linker
24. travanj 2024 22:18