Screenshot
IZNENADNA PROMJENA

TKO JE ZAPRAVO SLJEDEĆI HRGOVIĆEV SUPARNIK? U Arenu dolazi 20 godina stariji bivši diler kokaina: 'Bit će jako motiviran, ali neću mu dati šansu'

IZNENADNA PROMJENA Najbolji hrvatski teškaš je tri tjedna uoči borbe za WBC-ov internacionalni pojas u zagrebačkoj Areni doznao ime novog suparnika
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 23. kolovoz 2018. 20:57

Manje od tri tjedna prije šeste borbe u profesionalnoj karijeri, ujedno i prve pred domaćom publikom, hrvatski teškaš Filip Hrgović dobio je novog suparnika. U dvoboju za internacionalni pojas prema WBC-u, 8. rujna u zagrebačkoj Areni, bivši europski prvak te osvajač bronce na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru borit će se protiv američkog veterana, 46-godišnjeg Amira Mansoura, koji je imao jednu podužu stanku u karijeri tijekom koje se upoznavao s “čarima” života u zatvoru.

Za podsjetnik, Hrgoviću je suparnik trebao biti opasni Škot Gary Cornish (31), iskusni boksač s vrlo dobrim omjerom od 25 pobjeda (13 nokautom) i samo dva poraza, od kojih je jedan od velikog Anthonyja Joshue. No, Cornish je u međuvremenu otkazao meč zbog zdravstvenih problema, čime je i našeg boksača doveo u nezgodan položaj jer sigurno nije ugodna situacija kad se pripremate za jednog suparnika, pa manje od 20 dana prije borbe saznate da ćete u ring s drugim. No, 26-godišnji teškaš iz Dubrave se ne žali, kaže da je i dalje usredotočen na pobjedu i silno motiviran da osvoji pojas.

- Nisam imao puno vremena proučiti novog suparnika. Znam da je ljevak te nešto niži od mojeg bivšeg suparnika, pa ću prema tome mijenjati način priprema, ali kao što uvijek tvrdim, moraš biti spreman poraziti svakoga ako želiš postati svjetski prvak - poručio je Hrgović iz Miamija, gdje se priprema za nastup pred zagrebačkom publikom.

A tko je uopće Amir Mansour, zvan Hardcore, čovjek koji će početkom rujna pokušati zaustaviti Hrgovića u Areni?

U profesionalnoj je karijeri odradio 27 mečeva, u 23 je slavio (16 puta nokautom), dva su završila bez pobjednika, a dvaput je izgubio. U posljednje se tri godine, međutim, borio samo četiri puta i tek jednom pobijedio. Dogodilo se to u ožujku prošle godine kada je svladao sunarodnjaka Travisa Kauffmana i osvojio naslov američkog prvaka po WBC-u. Godinu dana ranije izgubio je od Dominica Breazealea, čovjeka koji je pet mjeseci kasnije boksao protiv Joshue, a prije toga mu je poraz nanio još jedan Amerikanac Steve Cunningham.

Mansour je tijekom karijere uglavnom i boksao protiv Amerikanaca, štoviše, Hrgović će mu biti tek drugi europski suparnik. U studenom prošle godine u Moskvi se borio protiv Rusa Sergeja Kuzmina, upravo za WBC-ov internacionalni pojas, ali meč je zaustavljen već u trećoj rundi i proglašen neodlučenim jer su nakon sudara glavama oba boksača zadobila velike posjekotine. Bio je to ujedno i posljednji Mansourov dvoboj.

Prema BoxRecu, koji rangira boksače, Mansour se nalazi na 36. mjestu među teškašima (Hrgović je na istoj ljestvici četiri mjesta bolje plasiran). Po tome ispada da je teži suparnik od Cornisha, koji je na 74. mjestu, ali treba uzeti u obzir da Mansour ima već 46 godina i da je odavno ušao u posljednji zavoj karijere. Dvadeset godina mlađi Hrgović se, međutim, ne želi zamarati time i podcijeniti suparnika.

Zagreb, 160618.
Ulica 144. brigade.
Konferencija za medije boksaca Filipa Hrgovica.
Na fotografiji: Filip Hrgovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

- Tehnički i fizički dio mojih priprema ostaje isti. Moram se pripremiti za tešku borbu protiv nekoga tko će sigurno biti jako motiviran da me porazi. Nikada ne želim rangirati boksače, no, to što Mansour ima bolji međunarodni renking te puno iskustva, čini ga ozbiljnim suparnikom - ističe Hrgović.

Popravni dom, pa zatvor

Mansour je rođen 1972. pod imenom Lavern Moorer u Wilmingtonu, ali je djetinjstvo i mladost proveo u Penns Groveu u New Jerseyu. Djetinjstvo koje nije bilo nimalo lagano. Samohrana majka radila je nekoliko poslova da bi uzdržavala njega i ostalu djecu.

- Moja je majka bila jaka žena i nije se bojala suprotstaviti nikome kako bi preživjela. Imala je snažan utjecaj na moj život - priznao je jednom prilikom Mansour.

Naravno, u situaciji u kojoj je majka rijetko bila kod kuće, Lavernu nije bilo teško upasti u loše društvo.

- Bio sam težak klinac i uvijek sam se dobro služio svojim šakama. Uzimao sam u zaštitu slabije dečke, a oni su mi za uzvrat davali svoj novac za ručak.

Zagreb, 160418.
Dvorana Novi Jelkovec.
Boksac Filip Hrgovic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Sa 17 godina je nakon niza prekršaja završio u popravnom domu i tamo se počeo baviti boksom. Nakon izlaska je odmah postao profesionalac, a za prvu je borbu dobio 400 dolara. Nanizao je devet mečeva bez poraza, ali sport je i dalje bio sporedna aktivnost u njegovu životu. Cijelo se vrijeme, naime, bavio dilanjem kokaina i 2001. je napokon pao. U zatvoru je proveo osam i pol godina i u tom se razdoblju prebacio na islam te na slobodu izašao kao Amir Mansour.

U zatvoru je cijelo vrijeme pazio na prehranu, trčao, dizao utege i na sve se načine trudio ostati u formi. Iako je to malo tko očekivao, po izlasku na slobodu se vratio treninzima i 2010, sada kao 38-godišnjak, odradio desetu borbu u karijeri. Nastavio je nizati pobjede, ali u prosincu 2011. je stigao novi šok, zbog kršenja uvjetne kazne, još je jednom završio u zatvoru, ovaj put na sedam mjeseci.

Novi je povratak u ring uslijedio u siječnju 2013. Mansour se nadao da će kao neporaženi teškaš boksati protiv najvećih imena, prvenstveno protiv Deontaya Wildera, ali priliku nikad nije dobio. Možda bi sve bilo drukčije da je u travnju 2014. pobijedio Stevea Cunninghama, ali porazom je njegova karijera polako krenula silaznom putanjom.

Najjači suparnik dosad

Pokušat će je prodrmati u Zagrebu i, unatoč tome što nije u cvijetu mladosti, trebao bi biti najteži Hrgovićev suparnik dosad. Ruku na srce, svi dosadašnji Filipovi suparnici kvalitetom su bili znatno ispod njegova ranga.

- Vjerujem da će Mansour biti jako motiviran pokazati svoju vrijednost tako da me porazi i podigne WBC internacionalni pojas. No, ja mu neću dati tu šansu, 8. rujna gledat ćemo dvojicu velikih šampiona u teškom meču u borbi za poštovanje koje zaslužuju - rekao je naš boksač.

HRGOVIĆ U PROFESIONALNOJ KARIJERI (5-0)

30. rujna 2017. Riga (Latvija):

Hrgović - Zumbano Love (Brazil) TKO R1

27. listopada 2017. Schwerin (Njemačka):

Hrgović - Pavel Šour (Češka) KO R1

27. siječnja 2018. Riga (Latvija):

Hrgović - Tom Little (Velika Britanija) TKO R4

24. veljače 2018. Nürnberg (Njemačka):

Hrgović - Sean Turner (Irska) jednoglasna sudačka odluka nakon 8 rundi

9. lipnja 2018. München (Njemačka):

Hrgović - Filiberto Tovar (Meksiko) TKO R4

Ulaznice od 110 do 1.190 kuna

Ulaznice za priredbu Zagreb Fight Night, u sklopu koje će biti i meč Filipa Hrgovića protiv Amira Manosura, dostupne su putem internetske stranice www.eventim.hr.

Najjeftinije ulaznice, za gornju tribinu Arene, prodaju se po 110 kuna. One na donjim tribinama kreću se od 150 do 210 kuna, a one na parteru od 300 do 740 kuna. Po 740 kuna košta i mjesto u ložama, a VIP ulaznice za mjesta uz sami ring prodaju se po cijeni od 1.190 kuna.

Na priredbi će nastupiti još nekoliko hrvatskih boksačkih talenata, ali organizatori zasad ne žele otkriti njihova imena.

Linker
26. travanj 2024 07:05