Duje Klaric / CROPIX / CROPIX
NAVIJAČI U RINGU

TORCIDA I BOYSI ĆE SE POTUĆI I U RINGU Najvatreniji navijači Hajduka osnivaju boksački klub, evo što sve kani njihov predsjednik

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 24. listopad 2016. 11:32

U Hrvatskoj je malo slučajeva u kojima navijači imaju svoj sportski klub. U biti, u tijeku je upravo jedan takav pokušaj. U Splitu, naime, Torcida već jest dijelom vlasničke strukture Hajduka, a vjerojatni je cilj postati i većinskim gazdom. Hoće li u tome i uspjeti, valja vidjeti, ali u istom gradu jedan klub, čiji su vlasnici navijači, već egzistira. Zanimljivo, radi se upravo o Torcidi!

Tako se zove nedavno utemeljen boksački klub, koji je, štoviše, prije 3-4 dana i službeno registriran, primljen u članstvo Hrvatskog boksačkog saveza. Predsjednik kluba je Dražen Burić, negdašnji vaterpolist i dvostruki boksački prvak Hrvatske. Da je navijač Hajduka, koji je s Torcidom bio na brojnim gostovanjima u prošlosti, to valjda ne treba ni spominjati.

Ispričao nam je kako se rodila ideja o osnutku boksačkog kluba...

Split, 201016.
Drazen Buric predsjednik novoosnovanog boksackog kluba Torcida.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klaric / CROPIX / CROPIX

Prostor na Poljudu

- Ideja se rodila prije godinu i pol dana kod vodećih ljudi Torcide, koji su smatrali da bi bilo dobro osnovati klub, u kojemu bi momci trenirali. U početku nisu znali bi li to bio klub borilačkih sportova ili boksački klub. Budući da sam ja bio boksač, oni su zaželjeli da budem predsjednik. Glavno nam je bilo pronaći prostor, koji nam je na stadionu na Poljudu iznajmio Hajduk. U njemu sad radimo dvoranu. Imamo 500 kvadrata, mogu reći da će to biti najbolja dvorana u Hrvatskoj. Imat ćemo mušku, žensku i trenersku svlačionicu, saunu, bit će velik ring, prostor za gledatelje. Planiramo se financirati od članarina kako bismo pokrivali tekuće troškove, a možda ćemo komercijalizirati dvoranu da se kroz jutro održava joga i neke druge aktivnosti - govori Burić.

Cijela financijska struktrura se temelji na donacijama u akcijama, koje je organizirala Torcida i tako na tri velike utakmice prikupila oko 100 tisuća kuna. Pomogli su donacijama i domaći poduzetnici, tvrtka Solin Građa, Ora Mont i Bašić rasvjeta. Slično su učinili i malonogometaši Tommyja Split i Hajduka, isto će napraviti i organizatori EP u tajlandskom boksu u Splitu.

Sinoć je, dan nakon rođendana Torcide, u klubu Plaža organiziran koncert od kojih je prihod od ulaznica također namijenjen BK Torcida.

- Prva ideja je bila da se sve naše momke koji su talentirani za boks, ovom sportu ipak obuči. Želimo te momke staviti u sportske okvire. Automatski će manje biti po ulici i više će vremena provoditi u klubu. Boks je težak sport i tko se njime ozbiljno bavi, taj nema puno vremena za gluposti.

Pula, 221016.
stadion Aldo Drosina. 
Utakmica 13. kola MAXtv Prve lige NK Istra 1961 i HNK  Hajduk. 
Na fotografiji: Torcida.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
CROPIX

Cilj je Hrvatska liga

Puno je Torcidi pomogao i Bono Bošnjak, predsjednik Hrvatskoga boksačkoga saveza. Tako se i u Zagrebu rodila ideja o nastanku sličnoga kluba u organizaciji Bad Blue Boysa. Već je medijski i najavljen dvoboj u ringu BBB - Torcida.

Što vele u Splitu?

- Bit će sigurno jer ako su oni u HBS-u, a i mi smo, inercijom će doći do susreta na prvenstvima Hrvatske. O organizaciji meča s njima ne mogu još ništa govoriti jer još nismo ni otvorili naš klub, ali sigurno bi bilo bolje to nego da se nalaze kod Macole. Istina, izgleda mi da bi to bilo jako teško organizirati zbog osiguranja, ali sve se može. Naš je glavni cilj ipak nastupati u Boksačkoj ligi i na prvenstvima Hrvatske - zaključio Dražen Burić.

Dvorana bi mogla biti gotova kroz pola godine ili godinu, a tada bi krenuli i treninzi. Glavni trener će biti prof. Križan Rajčić.

Linker
28. ožujak 2024 22:15