Deontay Wilder, Anthony Joshua i Vladimir Kličko
 Marvin Gentry USA Today sports / Andrew Couldrige / Lee Smit / Reuters
ČUŠPAJZ U TEŠKOJ KATEGORIJI

U POTRAZI ZA ŠAMPIONOM Tko će naslijediti Tysona Furyja? Kandidata i naslova je mnogo, ali prvak može biti samo jedan

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 16. listopad 2016. 12:40

Nakon mjeseci provedenih u opijanju, šmrkanju kokaina, zavaravanju javnosti i samog sebe, Tyson Fury (25-0, 18 KO) smogao je snage da učini pravu stvar. Otvoreno je priznao svoje probleme i potražio profesionalnu pomoć da mu pomogne u borbi s vlastitim demonima, metaforom za maničnu depresiju koja mu godinama otežava život. Iako trener i ujak Peter Fury već najavljuje njegov povratak u ring argumentom „boks mu je u krvi“, za Tysona je sada najvažnije da opasnu bolest stavi pod kontrolu.

Sve i kad bi se htio brzo vratiti, to ne bi bilo moguće s obzirom na suspenziju koji mu je u četvrtak izrekao britanski Boksački odbor za kontrolu zbog sumnje u korištenje dopinga još u prošloj godini. Nešto ranije istog dana i sam je Fury jasno objavio da se neće neko vrijeme vraćati u ring (ako li ikad, op. a) te u skladu s time predao svoje WBA i WBO titule prvaka koje čine 50 posto abecednog kupusa svake kategorije. Preostale dvije su oko pasa njegovog sunarodnjaka Anthonyja Joshue (IBF) i Amerikanca Deontaya Wildera (WBC).

Kompromitirane organizacije

Kad se kralj povuče, makar i privremeno, prvo je pitanje tko će ga naslijediti. Četiri pojasa kompromitiranih organizacija u tom kontekstu mogu poslužiti samo kao niti vodilje prema nekim pretendentima na tron, dok bi istinskog šampiona kakav je bio Fury, dao samo meč prvo i drugorangiranog boksača na relevantnim listama šampiona i izazivača. Prije svih to je Transnational Boxing Board za koji grupa eminentnih i neovisnih boksačkih novinara iz 18 zemalja svijeta rangira boksače u svakoj kategoriji.

No, i tu postoji problem. Na toj je listi, temeljem dosadašnjih zasluga, prvi izazivač Vladimir Kličko, a drugi Aleksander Povetkin (inače, oni su u svojem meču 2013. godine odlučili pravog šampiona, budući da su bili prvo i drugorangirani teškaši, nakon godina u kojima su braća Kličko držala obje pozicije, plus par abecednih titula, ali se nisu htjeli sučeliti u ringu zbog mame Kličko). U nadolazećim mjesecima njih dvojicu, ali i nekoliko drugih top 10 teškaša čekaju mečevi koji će vrlo vjerojatno promijeniti ravnotežu u kategoriji pa se lako može dogoditi da se Kličko i Povetkin nađu osjetno niže na listi top 10 izazivača ili čak iz nje ispadnu.

Na novi odnos snaga prije svega će utjecati borbe za dva pojasa koja je napustio Fury, dok će nekoliko manje razvikanih, ali važnih ogleda dodatno začiniti čušpajz u kojem se trenutno nalazi teška kategorija. Mi ćemo izložiti tri najvjerojatnija scenarija u kojima će teškaši završiti zasad siromašnu 2016. godinu.

Joshua protiv Klička za WBA, WBO i IBF naslove

Meč za Furyjeve naslove između mladog i popularnog IBF prvaka Anthonyja Joshue (17-0, 17 KO) i ukrajinskog veterana s dugogodišnjim stažem na vrhu Vladimira Klička (64-4, 53 KO), dao bi odgovor na pitanje tko je trenutno najbolji teškaš i ujedinio tri od četiri abecedna naslova. U slučaju da početkom prosinca pobijedi Klička Joshua bi u očima većine fanova usadio svoju herkulovsku figuru kao budućnost kategorije i okrenuo se prema novim izazivačima poput perspektivnog 24-godišnjaka Josepha Parkera (21-0, 18 KO), sunarodnjaka i povratnika u boks Davida Hayea (28-2, 26 KO) ili opasnog Kubanca Luisa Ortiza (25-0, 22 KO). U slučaju da pobijedi Kličko, Ukrajinac bi se ili povukao na vrhu ili još kratko nastavio testiranje izdržljivosti protiv gore spomenutih.

Među njima Ortiz već ima dogovoren relativno lagan meč protiv solidnog Malika Scotta (38-2-1, 13 KO) koji će mu poslužiti kao zagrijavanje za 2017., dok Haye ima datum u prosincu, ali ne i ime protivnika, makar bi to mogao biti legendarni, (ili legendarno dosadni) Shannon Briggs (60-6-11, 53 KO) koji pozivom „ajmo šampione!“ trola abecedne prvake nekoliko godina. Kako je WBC prvak Wilder ozlijeđen do kraja godine, ta je organizacija odlučila da se za pravo izazivača u 2017. bore Povetkin (30-1, 22 KO) i bivši nositelj titule Bermane Stiverne (25-2-1, 21 KO). Wilder i Povetkin trebali su se sučeliti u svibnju ove godine, ali taj je meč propao nakon što je Povetkin pao na doping testu, da bi se kasnije B uzorak ipak bio negativan. Što je Povetkin uzimao, u kojoj količini i od kad je to točno zabranjeno nije do kraja jasno, ali WBC mu je ipak dozvolio da opet uđe u utrku za naslov, dok su njegov promotor Rabinsky i Wilderov Lou Di Bella međusobno tužili jedan drugog zbog propasti meča. Dakle, borbi Wildera i Povetkina ne treba se previše nadati.

Joshua protiv Klička za WBA i IBF, Parker protiv Ruiza za WBO

Prema većini uključenih promotora i upućenih novinara, ovo je najvjerojatniji razvoj događaja za kraj 2016. Timovi Klička i Joshue već su u razgovoru za meč koji bi se održao u Manchesteru ili Hamburgu, ali samo za IBF i WBA titulu, a David Haye je na Twitteru objavio da je meč već dogovoren. Naime, iz WBO organizacije stižu signali da bi oni svojeg prvaka odredili u borbi između dvije mlade nade boksa, ranije spomenutog Novozelanđanina Parkera i Amerikanca Andyja Ruiza Jr. (29-0, 19 KO) koji je oku ugodnu statistiku nabildao uglavnom na nepoznatim suparnicima. Svi ostali mečevi spomenuti u prvom scenariju ne bi bili zahvaćeni ovom promjenom i održali bi se po očekivanom rasporedu.

Joshua brani IBF, Kličko napada WBA, Parker protiv Ruiza za WBO

Da je u boksu imalo logike, o ovim kombinacijama ne bismo ni pričali. No, kako je riječ o sportu s mrežom isprepletenih i sukobljenih interesa, valja i ovo razmotriti. Tu bi Joshua branio IBF titulu protiv nekoga 26. studenog u Manchesteru (vjerojatno Bugarina Kubrata Puleva), Kličko bi se protiv nepoznatog protivnika (možda Ortiza ili Hayea) početkom prosinca borio za WBA naslov, a Parker i Ruiz bi se u istom razračunali za WBO titulu. Ovakav razvoj situacije razgolitio bi sav apsurd današnjeg boksa, budući da bi u istoj kategoriji imali četiri različita "prvaka", ali nijednog istinskog šampiona. Srećom, ovaj scenarij ne čini se toliko vjerojatnim s obzirom na uznapredovale pregovore Joshue i Klička.

Prvaka (još) nema

Bilo kako bilo, pravog prvaka teške kategorije u 2016. godini i dalje nećemo znati, ali će se bazen kandidata barem malo raščistiti. S malo aktivnijim rasporedom krajem sljedeće godine u ringu bi se moglo riješiti ime Furyjevog nasljednika. Na primjer, Joshua ili Kličko osvoje WBA i IBF titulu, pobjednik se ogleda s Parkerom ili Ruizom, a pobjednik tog meča, vlasnik tri abecedne titule na jesen održi mega-meč s Wilderom za sva četiri naslova. Plus, netko će prije ili kasnije morati dati šansu Ortizu koji je trenutno možda i najbolji boksač od svih njih.

U svakom slučaju, pravog šampiona čekat ćemo još neko vrijeme. A nemojmo zaboraviti da još uvijek postoji šansa, ma koliko mala, da se i slomljeni Fury ponovno ukaže da vrati izgubljeno.

10 najboljih teškaša po Transnational Boxing Board listi

Tyson Fury 25-0-0 (18) ENG (šampion u mirovanju)

1. Vladimir Kličko 64-4-0 (53) UKR

2. Aleksander Povetkin 30-1-0 (22) RUS

3. Luis Ortiz 25-0-0 (22) KUB

4. Deontay Wilder 36-0-0 (35) SAD

5. Anthony Joshua 17-0-0 (17) ENG

6. Joseph Parker 21-0-0 (18) NZ

7. Kubrat Pulev 23-1-0 (12) BUG

8. Bermane Stiverne 24-2-1 (21) KAN

9. Carlos Takam 33-3-1 (24) CMR

10. Johann Duhaupas 34-3-0 (21) FRA

Linker
17. travanj 2024 11:32