Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
'MOTIVACIJA ZA DALJE'

VELIČANSTVENI POVRATAK HRVATSKE SVJETSKE PRVAKINJE Prije godinu dana ležala je u bolnici nakon operacije, a sada je na tronu i već zna ime izazivačice

BOKS Predajom suparnice u 5. rundi, nakon serije primljenih udaraca, Ivana Habazin jučer je u Beču postala prvakinja svijeta u srednjoj kategoriji, po IBO
Piše: Dean BauerObjavljeno: 17. ožujak 2018. 09:43

Prije gotovo točno godinu dana, 23. ožujka 2017, Ivana Habazin je ležala u bolnici u Zagrebu, operirali su joj štitnjaču. Sinoć je pak u Beču opasala pojas svjetske boksačke prvakinje po IBO. Ivana Habazin (omjer 18-3) je suverenim boksom i razornim udarcima u glavu Elene Sikmašvili (10-6), primorala trenericu gruzijske boksačice na bacanje ručnika u ring, predaju usred 5. runde.

Ivana je tog trenutka, drugi put u karijeri, nakon 2014, postala prvakinjom svijeta. Ivana Habazin se na najveličanstveniji način vratila sportu nakon operacije, ali i vratila vrhunskom boksu u dvoboju za koji je sama u najavi tvrdila samo jedno:

“To je moje biti ili ne. Ne pobijedim li, odustajem od ringa, bacam rukavice”.

Ne, ne. Nije još ni izdaleka došao trenutak za takve dramatične trenutke. Ova djevojka rodom iz Zlatara, magistra teologije, studentica na Visokoj diplomatskoj školi, ali i na Pravnom fakultetu, nije od onih koje odustaju. Posebno ne lako, bez borbe i puno rada. Upravo se pak taj segment - puno teškog rada - sjajno dalo za iščitati tijekom cijele borbe.

Zagreb, 220311.
Dvorana Bozic GYM.
Ivana Habazin boksacica BK Danijel Kalan.
Foto: Nenad Dugi/ CROPIX
Foto: Nenad Dugi/ CROPIX

Naime, Gruzijka Sikmašvili je viša i teža boksačica od naše Ivane, ali zato puno sporija, izrazito statična, tehnički slabašno potkovana. Pojednostavljeno, protiv Ivane nije imala šanse. Najjasnije iskazano u drugoj rundi. Naime, nakon prve runde koja je protekla skoro bez ijednog udarca s obje strane, klasično i najavljeno oprobavanje, u drugoj se Ivana sručila svom silinom na Sikmašvili. Prvo desni direkt, pa nekoliko mini-serija odnosno kombinacija, lijevi direkt koji otvara put desnom. Sve u lice, Gruzijka je u dva navrata zatresla glavom. Vidjelo se da joj ‘zuji u ušima’.

U sljedeće dvije runde, Ivana i dalje bolja, ali ne u tolikoj mjeri kako je to iskazala tijekom 2. runde. Ipak, dodatno je ‘izluđivala’ suparnicu i promjenom garda. Uvod za, pokazat će se kasnije, odlučujuću petu rundu u kojoj je nakon minute borbe Ivana Habazin uputila seriju od 5 udaraca koji su ozbiljno zatresle, zaljuljale Sikmašvili. Iz njezinog je kuta poletio ručnik u ring, što u prvi mah Ivana čak i nije vidjela već je nastavila ‘mlatiti’ po suparnici.

Zagreb, 240914.
Boksacki klub Danijel Kalanj, Djecji trg 1.
Ivana Habazin, bivs svjetska prvakinja u IBF verziji.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

- Osjećaj je super, makar iskreno, nisam zadovoljna svojim boksom - dosta će samokritično, ali objektivno u prvoj rečenici, s pojasom prvakinje oko pasa naša Ivana.

- Ne, nije to još to. Zna se da je lijevi kroše moje najjače oružje i trebala sam raditi više serija. Da smo otišli u 6. ili 7. rundu, znam da bi tada još više došla do izražaja i moja snaga i tjelesna sprema. U biti, da nije bilo prekida, sto posto bi ju nokautirala. To sam sigurna.

Prije 4 godine ste bili prvakinjom, ali u IBF-u, slijedio je poraz u prvoj obrani naslova, pa onda i bolest, operacija. Ovo sada je...

- Ovo je super osjećaj. Ovo mi je motivacija za bolje i dalje. Ovo je pobjeda ne samo moja, već i svih koji su minule 4 godine vjerovali u mene. Samo ću reći još ovo, Bog je zaista velik. Ovo je velika milost - u dahu će Ivana Habazin. Nova prvakinja svijeta već je doznala tko joj je izazivačica. Radi se o Južnoafrikanki Noni Tenge (18-1-1), realno puno ozbiljnijoj suparnici od jučerašnje.

- Noni je vrlo ozbiljna boksačica, a planove za dalje ću vam reći nakon 21. travnja. Prvo se sada idem dva tjedna odmoriti - iz Beča će malo prije ponoći nova svjetska boksačka prvakinja, Ivana Habazin.

Linker
22. travanj 2024 02:44