Damir Krajac / CROPIX
NOVO IME U FILIPOVOM ŽIVOTU

VELIKE RIJEČI! SLAVNI TRENER KOJI PRIPREMA HRGOVIĆA ZA POHOD NA TRON PORUČIO: 'On bez sumnje može postati najbolji teškaš svijeta!

Piše: Dean BauerObjavljeno: 08. rujan 2018. 18:24

Novo ime u Hrgoviću životu i stožeru od prije dva mjeseca je Kubanac Pedro Diaz. Ako ćemo preciznije, Pedro Luiz Diaz Benitez. Suradnja s Hrgovićem počela je u Miamiju, premda se i prije odlaska našeg boksača na Floridu moglo očekivati da će ondje, između ostalog, potražiti i trenera. Nije tome razlog nezadovoljstvo radom s dotadašnjim trenerom Yousefom Hasanom, štoviše. Yousef je, uostalom, ostao u stožeru, ali Filipu je na njegovu putu profesionalnog teškaša, s ambicijom da jednog dana zasjedne na svjetski tron, nužno trebao netko s malo više iskustva, drukčijeg znanja, poznavanja ove sfere boksa.

Zagreb, 040918.
144 brigade.
Jelkovec.
Otvoreni trening profesionalnog  hrvatskog boksaca Filipa Hrgovica  uoci meca s Amirom Mansourom u Areni.
Pedro Diaz tener.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Pedro Diaz spada upravo u tu kategoriju. Kubanac koji gotovo dva desetljeća živi na Floridi, jedan je od cjenjenijih stručnjaka u svijetu boksa. Dok je radio u kubanskoj reprezentaciji, njegovi su boksači osvojili ukupno 20 medalja od toga 9 olimpijskih (6 srebrnih i 3 brončane). Kubu nije napustio, ako bi to netko pomislio iz ideoloških razloga, u kakvom čamcu, pa noću do Floride...

- Otišao sam 2000. iz vrlo jednostavnog razloga - na Kubi nema profesionalnog boksa, a ja sam u njemu želio raditi. To je sva istina. Dakako, obožavam Kubu, to je moja domovina, ondje je mnoštvo mojih prijatelja, dragih mi ljudi i svake godine idem na Kubu.

Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

Diaz je po odlasku s Kube, osim u SAD-u, radio kratko i u Ekvadoru te Kini. U glavnom ekvadorskom gradu Guayaquilu vodio je boksački centar pri Ekvadorskom olimpijskom odboru. Ujedno je bio savjetnik Kineskog boksačkog saveza znatno pripomogavši da Kinezi prvi put na azijskim igrama osvoje boksačke medalje, po 4 zlatne, odnosno srebrne. Na Kubi je, pak, bio profesor na Sportskom sveučilištu u Havani, nositelj je službenih državnih priznanja...

Rad na detaljima

U profesionalnom boksu Pedro Diaz trenirao je niz svjetskih prvaka, uključujući Portorikanca Miguela Cotta, bivšeg WBO i WBA prvaka, Kubanca Guillerma Rigondeauxa, pa WBC prvaka Grigorija Drozda iz Rusije.

Kontakt s Hrgovićem uspostavljen je zaslugom Filipova menadžera Karima Bouzidija.

- Bouzidi je želio pojačati trenerski stožer i dovesti profesionalca s iskustvom na visokoj razini - veli Pedro Diaz.

- Filip je istinski prvak, opsjednut je sportom, vrlo brzo prihvaća stvari i slijedi savjete. Ima savršene predispozicije za otići daleko. Bez sumnje posjeduje savršenu kombinaciju moći, agilnosti i inteligencije da postane najbolji teškaš na svijetu.

Trener je pojasnio ukratko, jer Kubanac nije od velikih riječi, prije od djela, na čemu su najviše radili minula dva mjeseca.

- Da ne idem u detalje, trebali smo ojačati neke tehničke vještine i poboljšati Hrgovićevo držanje i kretanje u ringu. Radili smo u biti na svim aspektima boksa - od tehničkih do mentalnih, pa do vježbi snage prije nego smo se upustili u bilo kakve specifične vježbe. Prvi dio bio je više usredotočen na procjenu njegova potencijala, a sada radimo na detaljima.

Za večeras će samo dodati ovo.

- Možete očekivati veliku borbu. Budite ponosni jer Filip je velik boksač, silan radnik, discipliniran - zbori kubanski stručnjak.

Linker
20. travanj 2024 04:01