CROPIX
SREBRBI DEČKO S DUGOG OTOKA

VELIKI PROCVAT HRVATSKOG BOKSA, VIŠE NI UZASTOPNA SREBRA NISU DOVOLJNA Sljedeći mi je cilj postati 'zlatni čovjek'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 23. ožujak 2017. 15:39

Do prije samo koju godinu hrvatski je boks tek povremeno, s vremena na vrijeme, “piknuo” koju medalju na velikim natjecanjima poput EP-a i SP-a, dok smo o kolajni na OI mogli samo sanjati. U posljednje tri-četiri godine to se korjenito promijenilo. Do te mjere da sada više ne protekne jedno kalendarsko ljeto bez najmanje jedne velike medalje.

To je onaj opipljivi dokaz očitog dizanja kvalitete, uspješnosti hrvatskog boksa, koji više ne bismo mogli nazvati pukom slučajnosti, a još manje tek bljeskom pojedinca. Primarno stoga što je u minulom razdoblju na različite stepenice pobjedničkog postolja stalo čak sedam boksača. To je dokaz postojanja određene organizacijske i trenerske strukture, ma koliko uvijek valja težiti i boljem od dosadašnjeg.

Hrvatska se prvi put od osamostaljenja ozbiljno pozicionirala na europskom boksačkom zemljovidu. Nismo velesila, ne valja pretjerivati jer se još uvijek ne možemo dovesti u istu rečenicu s primjerice Rusijom, Francuskom, ali i Ukrajinom, Rumunjskom, Bugarskom... No da Hrvati više nisu slučajnost ili egzotika na postoljima, to je činjenica.

Prekinut ćemo niz

Dokazalo je to i u utorak okončano Europsko prvenstvo do 22 godine u rumunjskoj Braili. Potvrdio je to Toni Filipi u teškoj kategoriji (do 91 kg) osvojenim srebrom.

- Finale je bilo onakvo kakvo je jedino i moglo biti. Vrlo teško, protiv sjajnog Francuza koji je svojedobno pobijedio i našeg Alena Babića - govori Toni.

- Izgubio sam podijeljenom odlukom sudaca, 3-2, što dokazuje neizvjesnost, ali koliko god bio nezadovoljan izgubljenom borbom, zadovoljan sam jer je i ovo uspjeh. Medalja, k tome još srebrna, i više je nego što sam se možda nadao prije početka turnira.

Zanimljivost je da je ovom dečku iz Salija na Dugom otoku ovo već četvrta srebrna medalja. Prije utorka i EP-a do 22 godine, Toni je gubio i finala na juniorskom EP-u, juniorskom SP-u, kao i na Olimpijskim igrama mladih u Kini.

Srebrni čovjek, iako, očito, i neka kočnica u dosadašnjim finalima.

- Da, četvrto već... Ništa, nadam se uskoro zlatu. To je sljedeći cilj.

Bruno Konjevic / CROPIX
CROPIX
Od 2014. godine kad je fotografija snimljena, Toni Filipi, Luka Plantić i Luka Prtenjača osvojili su ukupno osam medalja

Trener Tomo Kadić još je jednom iskazao neskriveno zadovoljstvo postigućem svoga učenika.

- Ma, preokrenut ćemo ovaj srebrni niz, siguran sam. Pripremili smo se savršeno za ovo prvenstvo, posebno kondicijski, to smo obavili vrhunski. Imali smo i taktiku, pa i za finale. Znali smo da je Francuz opasan u početku, zato smo i išli na drugu i treću rundu. Nažalost, presuda je na kraju ispala baš u trećoj rundi, kako je koji sudac to doživio, ocijenio, ali nema veze. Ovo je poticaj, snažan poticaj za dalje, za još više rada - iz Rumunjske će trener Kadić u zagrljaju s Tonijem, uz kulisu koju je činio ostatak hrvatske reprezentacije (ukupno sedam boraca) i razvijena zastava. Trener se samo okrenuo i “zapovjedio”:

- Dečki, ajmo sad svi!

- Iznad svih - Hrvatska!! - zaorilo se iz Rumunjske.

Tu se nadovezao Filipi:

- Evo, to je to jedinstvo, zajedništvo koje nas krasi. Recimo, svi su dečki pratili svaki moj meč, kao i svatko od nas nastupe kolega. Oni su mi i kao navijači bili od velike pomoći. Itekako sam ih čuo u dvorani - za kraj će svježi europski doprvak do 22 godine u teškoj kategoriji.

Linker
16. travanj 2024 12:51