Screenshot: YouTube
MEČ BEZ TAKTIZIRANJA

VIDEO: DOKTOR ZA NOKAUTE UNIŠTIO NOVU ŽRTVU 'Ruski bat' pao je kao pokošen nakon čiste tučnjave u ringu, sjajni Kubanac prošao u polufinale

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 24. rujan 2017. 15:16

Kad je ovog ljeta dogovorena borba Kubanca Yuniora Dorticósa i "Ruskog bata" Dmitrija Kurdjašova, jedna stvar bila je sigurna - da taj meč neće otići do zadnje runde. Naime, ova dva boksača lakoteške kategorije su u trenutku najave njihova ogleda između sebe imali 43 borbe i 42 pobjede, od čega 41 nokautom.

Meč se održao u subotu navečer u slavnoj areni Alamodome u San Antoniju, nekadašnjem domu San Antonio Spursa, kao drugo četvrtfinale izuzetno jakog World Boxing Super Series turnira, u sklopu kojeg se osam profesionalnih boksača u lakoteškoj kategoriji (i osam u supersrednjoj) bori za u tu svrhu uspostavljeni Mohammad Ali trofej.

Već u prvoj rundi bilo je jasno da ovdje neće biti pretjeranog taktiziranja, eskivaže i plesanja po ringu, nego čiste tučnjave u kojoj oba borca stoje jedan ispred drugog i izmjenjuju udarce. No, razlika je bila u tome da se Kudrjašov (21-2, 21 KO) oslanjao samo na svoju snagu, dok je neporaženi Dorticós (22-0, 21 KO) ništa manju jačinu udaraca oplemenio i dobrim tajmingom i preciznošću.

Nakon što je brzo prokužio limitiranost svojeg suparnika, 31-godišnji Kubanac je krenuo agresivnije u drugoj rundi i minutu prije kraja ga srušio moćnom desnicom preko ruke koja je u punoj brzini i snazi sjela na lijevu stranu Kurdjašova. Rus je zateturao i pola sekunde bespomoćno pao na pod. Iako je dao sve od sebe da se digne prije nego sudac izbroji do deset, nakon takve "bombe" to nije bilo moguće.

Dorticos, inače nositelj bezvrijedne WBA titule "regularnog svjetskog prvaka" (Zericu ugledniju "super" WBA titulu prvaka ima ruski veteran Denis Lebedev, uz Poljaka Glowackog jedini od istaknutijih lakoteškaša koji se ne natječe na turniru) ovom se pobjedom ekspresno plasirao u polufinale World Boxing Super Series turnira. Tamo će se ogledati s pobjednikom meča između IBF prvaka, neporaženog Rusa Murata Gassijeva (24-0, 17 KO) i poljskog veterana Krzysztofa Włodarczyka (53-3-1, 37 KO), u kojem je Gassiev veliki favorit.

U drugom polufinalu turnira za lakotešku kategoriju, čiji ukupni nagradni fond iznosi 50 milijuna dolara za obje kategorije u kojima se održava, susret će se sjajni Ukrajinac Oleksandr Usyk (13-0, 11 KO) i pobjednik ogleda Latvijca Mairisa Briedisa (22-0, 18 KO) i bivšeg teškaša, Kubanca Mikea Pereza (22-2-1, 14 KO). Usyk, aktualni WBO svjetski prvak koji je kao amater osvojio europsko, svjetsko i olimpijsko zlato, u četvrtfinalu je tehničkim nokautom u 10. rundi pobijedio Nijemca Marca Hucka (40-5-1, 27 KO), godinama najboljeg boksača lakoteške kategorije kojeg je u posljednje vrijeme sustigla i prestigla nikad jača konkurencija.

Usprkos eksplozivnom nokautu Dorticósa, Usyk je i dalje favorit za osvajanje turnira, a mnogi očekuju da nakon toga prijeđe u tešku kategoriju gdje bi se za kojih dvije, tri godine mogao boriti i za svjetski naslov.

Linker
20. travanj 2024 07:25