Arhivska fotografija
 Hannah Peters / Getty Images
ODLIČNI NOVOZELANĐANIN

VIDEO: 'KAD SJEDNE KAKO TREBA, SVATKO ĆE PASTI' Parker sjajnim udarcem nokautirao Haumonoa

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 22. srpanj 2016. 20:15

U četvrtak navečer domaći miljenik Joseph Parker (20-0, 17 KO) nokautirao je Solomona Haumonoa (24-3-2, 21 KO) u meču teške kategorije koji se održavao u Christchurchu na Novom Zelandu.

S obzirom na to da je 24-godišnji Parker jedna od najvećih nada teške kategorije, a Haumono 40-godišnjak koji je veću karijeru napravio u ragbiju nego u boksu, ovaj ishod bio je očekivan.

Daleko od toga da je Parker do kraja impresionirao u meču, usprkos ekstatičnim tekstovima novozelandskih medija. Prve dvije runde bile su za zaborav, provedene više u klinču nego u izmjenama udaraca, a tek je u trećoj Parker počeo koristiti lijevi direkt za kojim je u jednom navratu povezao i dobar desni kroše. No, ostarjeli Haumono mu je uzvratio jednako dobrom desnicom, iako taj udarac naizgled nije uzdrmao mladog Novozelanđanina.

Već u sljedećoj rundi Parker je u potpunosti naplatio korištenje direkta - nakon par kratkih ljevica lansirao je savršeni desni aperkat koji je sjeo na bradu Haumonoa i složio ga na pod. Australac togoanskog porijekla uspio se podići, ali sudac je već odbrojao deset sekundi i meč je bio gotov. Nakon borbe je Haumonov kut uložio službenu žalbu zbog prebrzog brojanja, ali čak i da je tome bio slučaj, nema sumnje da bi ga Parker brzo dovršio.

Poslije meča Novozelanđanin je bio vrlo zadovoljan:

- Većina boraca je u stanju nokautirati suparnika i samo je pitanje hoće li pogoditi pravim udarcem. Ovaj moj je sjeo kako treba, a kad se to dogodi svatko će pasti - uvjeren je Parker.

Iako u Parkerovu snagu i brinu ruku nema sumnje, to nije slučaj s njegovom obranom. Kao i u meču protiv opasnog Takama u svibnju, opet se pokazalo da perspektivni mladac ima problema u defanzivi. Da mu boksač u petom desetljeću života tako lako odreže ring i stisne ga uz konopce, ma koliko dobro izmicao glavu, ne bi se smjelo događati.

Propusni gard i sporije kretanje bez sumnje će iskoristiti dvije godine stariji Britanac Anthony Joshua, za čiju je IBF titulu Parker obavezni izazivač. Profesionalne karijere dvojice teškaša već se godinama usporedno prate, a čini se da je napokon došao trenutak za njihov okršaj. Što se tiče Parkera, on je spreman.

- Sada napokon mogu reći - Anthony Joshua. Imat ću novog suparnika u listopadu, ali ovaj meč je u mojim mislima - rekao je nakon nokauta za naslovnice Parker.

Joshua, koji je IBF naslov obranio u lipnju nokautiravši Amerikanca Dominica Breazealea (17-1, 15 KO), sigurno neće biti spreman do listopada, a nedavno je ionako izrazio želju da mu sljedeći suparnik bude bivši WBC prvak Bermane Stiverne (25-2-1, 21 KO), koji je titulu na bodove izgubio od Deontaya Wildera (37-0, 36 KO) početkom 2015. godine.

Nakon toga sve će biti spremno za veliki okršaj dvojice boksača od kojih se očekuje da teškoj kategoriji vrate prestiž, kvalitetu i medijsku pozornost iz 90-ih godina prošlog stoljeća.

Linker
16. travanj 2024 18:13