Joe Camporeale-USA TODAY Sports / USA TODAY Sports
'DEJA VU' U LAS VEGASU

VIDEO: MEKSIKANAC ODNIO POBJEDU U JEDNOM OD NAJVAŽNIJIH BOKSAČKIH MEČEVA GODINE Canelo Alvarez tijesnom pobjedom uzeo naslove 'Triple G' Golovkinu

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 16. rujan 2018. 11:07

„Deja vu“, kaže definicija, je osjećaj da smo sadašnju situaciju već proživjeli ranije. Za naše potrebe, to je i savršen termin da se opiše meč Golovkin-Alvarez II koji je u subotu navečer po lokalnom vremenu do pucanja nakrcao lasvegašku T-mobile Arenu (21 965 gledatelja) i zalijepio boksačke fanove diljem svijeta uz televizore.

U borbi za WBA i WBC naslove u srednjoj kategoriji, ali zapravo u borbi za prestiž, čast i razrješavanje repova koji su ostali od njihova prvog meča, Genadij „Triple G“ Golovkin (38-1-1, 34 KO) i Saul „Canelo“ Alvarez (50-1-2, 34 KO) pružili su nam odličan meč kao i prije 364 dana. Opet je bilo gusto, na 12 rundi, s puno akcije i bez rušenja, opet je bio dojam nekih da je Golovkin napravio malo više za pobjedu i opet je Kazahstanac ostao uskraćen za pobjedu. Uz bitnu razliku da ovaj puta tri suca pokraj ringa nisu bodovali meč kao remi, nego su najtanjom većinom (dva puta po 115-113, jednom 114-114) pobjedu i naslove dali Meksikancu Alvarezu.

- Ja sam odličan borac i to sam večeras pokazao. Bila je ovo čista pobjeda – rekao je uz pomoć prevoditelja Canelo odmah nakon meča, dok je vidljivo šokirani Golovkin s pratnjom napustio ring.

Donedavno neprikosnoveni vladar kategorije pogodio je suparnika s ukupno više udaraca tijekom meča (234 naprema Canelovih 202), ali je i puno više promašivao (879 upućenih udaraca naprema 622 Canela). Još važnije, od 202 Alvarezova udarca njih 143 su bili „power punches“, dok je kod Golovkina to bilo 116, plus još 118 prednjih direkata. Ukratko, statistika Compuboxa kaže da je Meksikanac udarao jače i preciznije uz nešto manju produkciju, što je bio i naš dojam. Na temelju toga se sucima ne može zamjeriti kako su bodovali meč, niti se može reći da je Golovkinu ukradena pobjeda, što u prvom meču baš i nije bio slučaj. Ovo je bila borba koja je mogla otići na obje strane, u kojoj se nikad popularni remi činio kao najpoštenija opcija.

- Neću reći tko je pobijedio večeras, jer prema sucima pobjeda pripada Canelu. Mislim da sam se ja borio bolje – rekao je Golovkin u svlačionici. Na pitanje je li otvoren za treći meč s Canelom, tek je kratko rekao „pod pravim uvjetima, da“.

Naime, i ovaj put „Triple G“ dobit će manje love od suparnika (omjer zarade je 55/45 za Canela), iako je on branio naslove i usprkos činjenici da je originalni datum uzvrata (5. svibnja) propao jer je Canelo pao na dopinškoj kontroli pa se kao blesavi telac vadio na to da je jeo meksičku govedinu, navodno bogatu spornom supstancom. Komisija u Nevadi mu je djelomično povjerovala pa odrezala suspenziju od samo 6 mjeseci, izdražnu prije početka ovog meča.

Kako god okrenuli, Golovkin ima puno opravdanih razloga da bude ogorčen nakon dva meča s Alvarezom. No, to ne mijenja činjenicu da mu se 36 godina na plećima sve jasnije vidi i da više nije onaj terminator koji ruši sve pred sobom. U subotnjem meču je u srednjim rundama djelovao itekako ranjivo, na mahove čak nemoćno, i tek ga je snažni završetak u posljednjoj trećini borbe doveo u poziciju da se može nadati pobjedi. Koja je, na njegovu žalost, još jednom izmakla.

----------------------------------------------------

BROJKE:

Golovkin:

Ukupni broj udaraca: 234/879

„Power punches“: 116

Prednji direkti: 118

Alvarez:

Ukupni broj udaraca: 202/622

Power punches: 149

Prednji direkti: 53

----------------------------------------------------

Linker
18. travanj 2024 22:29