Reuters / Andrew Couldridge Livepic
BITKA ZA BRITANIJU

VIDEO: NEVJEROJATAN MEČ U LONDONU Haye se pola meča borio na jednoj nozi, Bellew ga razornim udarcima izbacio iz ringa!

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 05. ožujak 2017. 09:01

Na veliko iznenađenje dupkom pune O2 Arene u Londonu, ali i boksačkih fanova pred tv ekranima, Tony Bellew (29-2-1, 19 KO) je u subotu navečer nokautirao Davida Hayea (28-3, 26 KO) u 11. rundi njihovog meča i tako izborio vjerojatno najveću pobjedu u karijeri.

Bellew, inače nositelj svjetskog WBC pojasa u lakoteškoj kategoriji, u ring je ušao kao pet kila lakši (96 kilograma naprema 101 Hayea) autsajder kojem kladionice, ali ni mnogi boksački insajderi, nisu davali prevelike šanse u kategoriji više iznad one u kojoj se uobičajeno bori. Konvencionalna mudrost govorila je da će Haye na temelju svoje snage i mišića riješiti meč ranim nokautom, ali je brzo postalo jasno da taj film nećemo gledati.

Haye je snažno krenuo u prvu rundu i tražio nokaut, no Bellew je preživio nalet i smireno kontrolirao akciju do čevrte runde, kad ga je Haye uzdrmao svojom najboljom kombinacijom. Ni to nije bilo dovoljno da uznemiri „Pretty“ Ricky Conlana (za neupućene - lik koji je Bellew glumio u filmu „Creed) koji je u šestoj rundi iskoristo sad već paničnu potragu Hayea za nokutom. U toj napetoj i bizarnoj rundi, koja je zorni prikaz cijelog meča, prvo se okliznuo Bellew, potom je Haye ozlijedio gležanj (vjerojatnije Ahilovu tetivu), popio baraž udaraca, dvaput pao (bez nokauta) i naposljetku preživio odbrojavanje pred kraj runde.


Tony Bellew Vs David Haye Knockout 2017-03-04

Nekim čudom Haymaker je na nogama završio šestu rundu, pa i sedmu, teturao ringom kroz osmu, možda čak i dobio devetu, pridržavao se za konopce i jedva disao kroz desetu, da bi ga napokon kratkom kombinacijom u 11. rundi Bellew doslovno nokautirao izvan ringa. Čak ni tada se Haymaker nije predao, nego se vratio u ring, ali su u njegovom kutu vidjeli dovoljno i bacili ručnik da ga poštede daljnje agonije.

Britain Boxing - David Haye v Tony Bellew - O2 Arena, London - 4/3/17 David Haye is knocked down by Tony Bellew Action Images via Reuters / Andrew Couldridge Livepic EDITORIAL USE ONLY.
REUTERS

Nakon meča, čiji je uvod bio obilježen uvredama i teškim riječima („Neka Bellew uživa u posljednjim danima“) Haye je džentlmenski priznao suparniku da je bio bolji:

- Bellew je bio daleko bolji borac večeras. Vjerujem da sam ja talentiraniji, ali on je večeras imao veće srce. Primio je moje najbolje udarce, vratio se i srušio me – rekao je Haye koji se nije htio izvlačiti na ozljedu nakon meča. Bellew je bio jednako graciozan:

- Jako respektiram Davida kao borca i mogli bismo ponoviti ovaj meč – najavio je potencijalni revanš Bellew. U svakom slučaju, bilo je lijepo vidjeti sportski zagrljaj boksača nakon meča, slušati pohvale koje su sipali jedan drugome, a na fanovima i novinarima je da se zapitaju koliko je ono prostačko nabrijavanje meča bilo iskreno, a koliko je služilo prodaji karata (koje su planule) i PPV prijenosa (navodno preko pola milijuna na Sky Sportsu).

Britain Boxing - David Haye v Tony Bellew - O2 Arena, London - 4/3/17 David Haye in action against Tony Bellew Action Images via Reuters / Peter Cziborra Livepic EDITORIAL USE ONLY.
Reuters / Peter Cziborra Livepic

Prema nekim procjenama, Haye i Bellew su od noćašnje borbe podijelili 7 milijuna funti (David 4, Tony 3), što je doista zapanjujući iznos za meč koji nije odlučivao ni o jednoj abecednoj tituli, ma koliko besmislene bile. Na primjer, Deontay Wilder je za svoju obranu naslova protiv Geralda Washingtona bio sretan s 900 000 dolara, a njegov suparnik s četiri puta manjim iznosom. No, za taj meč interesa nije bilo ni u tragovima, dok je pametno iscenirani sukob, ali i popularnost Bellewa i Hayea natjerao Otočane da otvore lisnice.

Britain Boxing - David Haye v Tony Bellew - O2 Arena, London - 4/3/17 David Haye is knocked down by Tony Bellew Action Images via Reuters / Peter Cziborra Livepic EDITORIAL USE ONLY.
Reuters / Peter Cziborra Livepic

Sve u svemu, nije to bio vrhunski meč, ali je dramom, borbom kroz ozljedu i pobjedom autsajdera na kraju opravdao očekivanja fanova. Pitanje je hoće li doći do revanša s obzirom na težinu ozljede i godine Davida Hayea – realnijim nam se čini Bellewov povratak u cruiserweight u kojem drži WBC naslov (i u kojem vrebaju barem tri boksača bolja od njega), dok je Hayeova budućnost upitna. Eventualni meč s Joshuaom je ovim porazom znatno manje ostvariv, a pitanje je ima li u Davidu snage i volje za ozbiljnim oporavkom i treningom za meč s respektabilnim suparnikom, a ne borcima niže klase koje će otpuhati u prvoj rundi.

Linker
24. travanj 2024 02:15