Ivana Habazin i njezin trener Ali Bashir
 Screenshot
PRVE VIJESTI NAKON OPERACIJE

VIDEO: OBJAVLJENA NOVA UZNEMIRUJUĆA SNIMKA PRETUČENOG TRENERA IVANE HABAZIN Pogledajte što se točno događalo u neviđenom kaosu: Ivana moli za pomoć...

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 05. listopad 2019. 13:40

Potpuno šokirana Ivana Habazin pokušava okrenuti svog trenera Ali Bashira koji u nesvijesti, u lokvi krvi, leži na podu! Pritom naša boksačica moli i kumi za pomoć, viče u suzama ljudima koji su bili oko nje da zovu "hitnu". U tom trenutku čovjek koji je krvnički udario boksačkog trenera neometano bježi iz zgrade iako je, kako snimka prikazuje, prisutno desetak pripadnika osiguranja.

Bila je to dobrodošlica iz pakla koju je Ivana Habazin dobila u rodnom gradu Claresse Shields - američkom Flintu. Znala je da će sve biti protiv nje i da je dovedena kao žrtveno janje; tek kao boksačica koja će poslužiti dvostrukoj olimpijskoj pobjednici da prestigne Lomachenka i stigne do toliko željenog rekorda. Znala je i da će teško pobijediti na bodove, pa joj je nokaut vjerojatni jedini način da se iz Flinta vrati sa svjetskim titulama. Ali niti u najgorim noćnim morama nije vjerovala da će noć prije meča karijere provesti u bolnici čekajući vijesti iz operacijske sale.

Meč je otkazan unatoč čuđenju bestidne Shields koja je Hrvatici poručila da si nađe novog trenera. WBC je najavio istragu, no poznavajući politiku u boksu Shields je preveliko ime da bi se u konačnici suočila s bilo kakvim posljedicama. Pa čak i da se sumnje u to da je stravičan napad počinio njezin brat pokažu istinite.

Prvi video, objavljen od strane YouTube kanala FightHype.com, otkriva da je incident počeo već tijekom službenog vaganja kada su se na samoj pozornici poriječkali Ali Bashir i sestra Claresse Shields. Bashir je kontrolirao službenu vagu što je uobičajena praksa u boksu i tu je došlo do problema. U sve se umiješao i drugi član obitelji Shields - njezin brat. Da svađa ne preraste u fizički sukob morali su se pobrinuti drugi ljudi u dvorani, a dobacivanje se nastavilo još neko vrijeme.

Kada se činilo da će vaganje proći mirno, uslijedila je odmazda. Prlikom izlaska iz dvorane, u samom predvorju, Bashir je divljački napadnut s leđa.

"Bashir je išao gledati koliko kilograma ima Shields, mislim da je to njezina sestra, histerično se derala na Bashira da se makne i mahala rukama oko njegova lica. On je onda ipak otišao, a nju su odvukli i derali su se jedno na drugo. Odvukli su ju na drugi kat i bilo je mirno nekih 5 - 10 minuta - rekao je za RTL Ivanin PR Luka Kukina te je nastavio:

"Bashir je bio okrenut leđima i nije ga vidio i pao je, a ovaj je valjda još zakoračio prema njemu i ja sam ga uhvatio i odgurnuo. On je stao u boks stav prema meni, - I ja sam isto stao u boks stav i napravio korak prema njemu. No, tada mi je prošlo kroz glavu da ne znam s kim imam posla, ima li pištolj ili nož i napravio sam korak unatrag i pustio ga. Vidio sam da Bashir dolje leži, Ivana ga drži i plače i onda su zvali 911 i čekali smo 10-ak minuta, činilo se kao vječnost."

Bashir je bio u nesvijesti dvadesetak minuta, a koliko su ozbillne njegove ozljede ilustrira i fotografija njegovog lica, kao i vijesti iz bolnice u Detroitu gdje je operiran. Od snage udarca slomljena mu je čeljust. Nasreću, operacija je po prvim informacijama prošla dobro i trener Ivane Habazin je stabilno, izvan životne opasnosti.

OGLASIO SE I WBC: 'Istražit ćemo sve okolnosti ovog stravičnog incidenta'

World Boxing Council (WBC) se vrlo brzo obratio javnosti nakon nezapamćenog incidenta u boksu, koji se dogodio u američkom Flintu, inače rodnom gradu Ivanine nesuđene protivnice Claresse Shields. Kaos je nastao kada su se, kako piše ugledni BoxingScrene, poriječkali Bashir i sestra Clarese Shields. Sumnja se da je brat Claresse Shields (još uvijek nije potvrđeno) u tom trenutku nasrnuo na Bashira s leđa i snažno ga udario.

Ivanin trener je hladno nokautiran s očito vrlo ozbiljnim ozljedama. Helikopterom je odvezen u bolnicu i kasnije operiran.

"Radi svega što se dogodili tijekom ceremonije vaganja prije samog meča, borba između Claresse Shields i Ivane Habazin za WBC titulu u super velter kategoriji je otkazana. WBC vrlo oštro osuđuje bilo kakvo nasilje u našem sportu, a posebno strašan napad koji se dogodio tijekom službenog događanja na ovom meču", izjavio je predsjednik WBC-a Jose Antonio Sulaiman te je dodao:

"WBC će zajedno s nadležnim tijelima istražiti vrlo opširno sve okolnosti ovog stravičnog incidenta. WBC će motriti istragu i pravni epilog i na kraju će odlučiti je li bilo kršenja WBC-ovih pravila ili pravila etičkog ponašanja koja njeguje WBC."

Linker
15. travanj 2024 18:25