Arhivska fotografija (Rungvisai desno, Gonzalez lijevo)
 Profimedia, Zuma Press - News
VEČER ZA FANOVE BOKSA

VIDEO: TEŽAK PORAZ NEKAD NAJBOLJEG BOKSAČA SVIJETA Pogledajte kako je srušen moćni Chocolatito i kako se japansko 'čudovište' predstavilo Amerikancima

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 10. rujan 2017. 19:00

Za svakoga tko je istinski fan boksa, subota 9. rujna bila je debelo podcrtana markerom. U StubHub centru u Carsonu, Kalifornija, inače teniskom stadionu koji se posljednjih godina premetnuo u boksačku katedralu, održana su tri sjajna meča u super muha kategoriji. I prije nego prezirno frknete nosom na borbe boksača koji ne prelaze 52 kile, imajte na umu da je riječ o možda i najboljoj kategoriji u cijelom sportu, nakrcanoj talentiranim boksačima. A najbolji među njima u subotu su izašli u ring kako bi pred sedam i pol tisuća punokrvnih fanova pokazali što su prave borbe – one za koju ulaznicu nećete platiti 20.000 dolara i u kojoj su oba protagonista pravi boksači.

U glavnom meču večeri Tajlanđanin Srisaket Sor Rungvisai (44-4-1, 40 KO), poznat i kao Wisaksil Wangek, nokautirao je Nikaragvanca Romana „Chocolatita“ Gonzaleza (46-2, 38 KO) u četvrtoj rundi i time obranio WBC titulu koju je donekle kontroverznom odlukom sudaca uzeo od istog boksača u Madison Square Gardenu prije 6 mjeseci. I tada je Rungvisai rušio Gonzaleza, dapače već u prvoj rundi, ali se Chocolatito hrabro vratio u meč i pošteno izudarao Tajlanđanina, po nekima dovoljno za pobjedu.

Već je iz tog meča, kao i onog s Cuadrasom prije njega, bilo jasno da Gonzalez u super muha kategoriju nije prenio onu snagu kojom je rušio sve pred sobom u nižim kategorijama i zbog čega je cijelu prošlu godinu kotirao kao najbolji pound for pound boksač na svijetu. Pa ipak, mnogi su očekivali da će Chocolatito vratiti titulu protiv Rungvisaija, makar i bez trenera Arnulfa Obanda u svojem kutu, tragično preminulog prošle godine. A dogodilo se upravo suprotno.

Rungvisai je u meč ušao okružen šampionskom aurom, s gordim stavom i beskompromisnom strategijom koja se ocrtala u neprestanim napadima na Gonzaleza. S druge strane, Chocolatito je bio neprepoznatljiv. Nekako uvučen u sebe, premoren sumnjama i brigama, nije pokazao ništa od slavne agresije sastavljene od naizgled neprekidnog niza kombinacija kojima bi zasipao suparnike. Rungvisai je očito udarao jače i češće, iako je Gonzalez imao svojih trenutaka u trećoj rundi kad se akcija dodatno zahuktala. No, malo otvoreniji stav obio mu se u glavu već u četvrtoj rundi kad ga je Tajlanđanin srušio moćnim desnim krošeom. Gonzalez se nekako pridigao, ali tek da bi Rungvisaiju dao dodatnih pola minute da dovrši posao. Što je ovaj učinio još jednim desnim krošeom poslije kojeg bivšem prvaku ni dvije minute nisu bile dovoljne da ustane na svoje dvije noge.

Rungvisai, koji je svojedobno skupljao smeće da bi imao za hranu, je ovom pobjedom svima dokazao da je legitimni šampion koji nije titulu osvojio samo zbog odluke sudaca. Gonzalez se pak očito nalazi na životnoj prekretnici i treba odlučiti hoće li i dalje boksati u ovoj kategoriji i s kojim trenerom u kutu. Ili, hoće li boksati uopće.

U meču koji je prethodio glavnoj borbi, mladi Japanac Naoya Inoue (14-0, 12 KO), poznat po nadimku „Čudovište“ potpuno je izdominirao Amerikanca Antonia Nievesa (17-2-2, 9 KO) tijekom pet rundi i obranio WBO naslov. Inoue je uporno ciljao, i pogađao, tijelo Nievesa svojim lijevim krošeom, što je na kraju urodilo knockdownom u petoj rundi. Amerikanac je nekako izdržao do kraja runde, ali je bilo jasno da bi svaki novi udarac bio itekako opasan za njegovo zdravlje te je meč, hvala bogu, prekinut. Inoue bi sada mogao krenuti u „skupljanje“ preostalih pojaseva (Yafai, Rungvisai), dok se Nietes vraća svojem dnevnom poslu – bankarstvu.

U prvom od terceta super muha mečeva Meksikanac Juan Francisco Estrada (36-2, 25 KO) pobijedio je na bodove ( tri puta po 114-113) sunarodnjaka Carlosa Cuadrasa (36-2-1, 27 KO). Nošeni glasnim navijanjem Latinosa, njih su dvojica pružila odličan i ujednačen meč u kojem se Estrada vratio nakon početnog zaostatka i odnio pobjedu zahvaljujući boljem dojmu i jednom rušenju Cuadrasa u zadnje tri runde.

Da je odluka otišla na drugu stranu (kako je i Michael Buffer u prvi mah pročitao), ne bi bila pogrešna, što je i ljuti Cuadras jasno naznačio tražeći revanš. S Cuadrasom moramo malo suosjećati, jer je ovo već drugi put da je bio u meču koji je izgubio za dlaku, nakon onog protiv Gonzaleza prije godinu dana. Ovako opet mora čekati u redu dok Rungvisai, Inoue i Estrada (a možda i Englez Yafai) između sebe odluče tko je najbolja „super muha“ današnjice.

Linker
19. travanj 2024 11:13