Marin Mindoljević (crveni) - Marko Milun (plavi)
 CROPIX
BOKSAČKI EP

VRATILI SE HRVATSKI OSVAJAČI ODLIČJA 'Ovo je mega uspjeh za ove momke i za naš boks - čut ćete za ove dečke!'

Piše: HinaObjavljeno: 04. travanj 2018. 18:28

"Ovo su rezultati koji su očekivani i najavljivani. Ovo je i rezultat dobrog i korektnog rada u Hrvatskom boksačkom savezu i klubovima. Idemo s vrhunskim rezultatima dalje", istaknuo je dopredsjednik HBS-a Mladen Mikolčević čestitajući trojici mladih reprezentativaca koji su na nedavnom Europskom prvenstvu za mlađe seniore osvojili dva srebra i jednu broncu.

Marko Milun je u superteškoj kategoriji (iznad 91 kg) poražen u ravnopravnoj finalnoj borbi protiv talijanskog reprezentativca Abbesa Aziza Mouhidinea, Leo Cvetković je u kategoriji do 81 kg sudačkim preglasavanjem (3-2) tijesno izgubio finale od Ukrajinca Stepana Hrekula, a Toni Filipi je u kategoriji do 91 kg poražen u polufinalu, čime je osvojio brončano odličje.

"Super iskustvo za mene, jer sam tek početnik. No, ja na to tako ne gledam. Mislim da sam mogao otići do kraja. Međutim, dogodile su se neke moje pogreške, tako da sam završio drugi. Veliki uspjeh je pobijediti Ukrajinca, Rusa, to je bila baš poslastica. Imao sam pet mečeva u kratkom vremenu, mislim da sam ih sve dobro odradio, s obzirom na to da sam tek godinu dana u boksačkom treningu. Nisam ostvario svoj cilj, ali vjerujem da ću ga u narednim godinama ostvariti", rekao je na konferenciji za medije u Zagrebu 21-godišnji Marko Milun koji radi pod stručnim okom izbornika seniorske reprezentacije Leonarda Pijetraja.

"Ovo je mega uspjeh za ove momke, pogotovo kad znamo da, ne samo da su mladi, već i nisu previše iskusni. Koliko god sam nezadovoljan, što smo bili toliko blizu zlata, jer je za sportaša najgore biti drugi ili četvrti, toliko moram biti realan pa reći da je ovo za naš sport i za naš boks mega rezultat", naglasio je Pijetraj.

Riječanin Leo Cvetković je kao 19-godišnjak najmlađi u ovom društvu, a od europskog zlata dijelili su ga detalji.

"Već šest godina se borimo za tu medalju i napokon je stigla. Ako i nije ona najsjajnija, vjerujem da će uskoro biti. Za dlaku mi je pobjegao taj finalni meč. Mislim da je mogao otići na bilo koju stranu. Poštujem sudačku odluku i čestitam suparniku", rekao je Leo Cvetković kojemu se još nisu slegli dojmovi iz Rumunjske.

Cvetković trener Zoran Kralj istaknuo je koliko je odricanja bilo potrebno da bi se ostvario ovaj rezultat.

"Čekali smo pet godina, trenirali, vojnički odrađivali. Konstanta borba, konstanto dokazivanje, ne znam koliko smo kilometara prošli u zadnje tri godine, ali isplatilo se. Dojma sam da je finale stvarno moglo otići na našu stranu, smatram da je Leo to zaslužio. Ljudi nisu svjesni koliko je odricanja potrebno, kakvu torturu prolaze ti dečki. No, ovo je samo dijelić. Čekaju nas veći turniri, veća događanja, ali tu smo. Kako sam rekao sam i prije šest mjeseci - čut ćete za ove dečke."

Onaj koji je već skrenuo pažnju na sebe svojim rezultatima i pobjedama je 22-godišnji teškaš Toni Filipi, koji se u Rumunjskoj morao zadovoljiti broncom.

"Htio sam zlato, ali imam medalju drugu godinu zaredom, i nije peta srebrna. Bilo je malo umora i jedini sam u svojoj kategoriji imao do polufinala četiri meča, ali neću tražiti opravdanja. Sve u svemu, zadovoljan sam", rekao je Filipi koji bi već za dva dana ponovno mogao navući rukavice i boksati za Hrvatske vitozove u meču Svjetske boksačke serije protiv British Lionheartsa, koji će u petak biti održan u zagrebačkom Domu sportova.

Njegov nastup je pod upitnikom zbog ozljede šake, koja ga je spriječila da u polufinalu EP-a udara punom snagom, otkrio je njegov trener i izbornik reprezentacije do 22 godine Tomo Kadić.

"U samom smo vrhu, Top 10, možda čak i u Top 5 po osvojenim medaljama. To je enormno veliki uspjeh za hrvatski boks pokraj drugih velikih i bogatijih reprezentacija. Trebalo je skupiti sredstva da mogu otići sedam boksača i tri trenera. Naš Savez se 'nategnuo' kako bi mi otišli u što boljem sastavu, da imamo opremu. Dečki su pokazali najbolje što su mogli. Leo Cvetković je sa 3-2, za dva-tri udarca izgubio od Ukrajinca koji je njihov najbolji boksač, apsolutni prvak u svim dobnim skupinama. Milun se dizao iz meča u meč, pokazivao kvalitetu iz meča u meč i sigurno će biti jedan od najboljih teškaša u Hrvatskoj. Kao izbornik sam prezadovoljan i Filipijevim rezultatom, što je drugu godinu zaredom osvojio medalju", izjavio je Kadić te optimistički najavio:

"Uz malo podrške, u narednim godinama možemo očekivati olimpijske medalje. Ne samo jednu, nego dvije, a usudio bih se reći čak i tri."

Dopredsjednik HBS Mladen Mikolčević potvrdio je da podrška neće izostati.

"Budžet kojim raspolažemo već ove godine podižemo značajno, a već za sljedeću godinu najavljujemo puno snažnije potpore za naše boksače. Kanimo se i dalje nastavljati natjecati u WSB-u, pružat ćemo podršku trenerima koji imaju rezultate, kao i onima koji pripremaju mlade generacije. Ne zaboravljamo potporu roditelja, koja je značajna, koji ne odustaju i daju osobni obol ovim rezultatima, kao i Hrvatskog olimpijskog odbora sa predsjednikom Zlatkom Matešom i glavnim tajnikom Josipom Čopom na čelu."

Hrvatski boks će i u narednom kratkoročnom razdoblju ostati u središtu zanimanja sportske javnosti zahvaljujući mečevima u Svjetskoj boksačkoj seriji, u kojima će u petak, 6. travnja, Croatian Knights u Zagrebu ugostiti British Lionhearts, a tjedan dana poslije, 13. travnja, u pulskoj dvorani Mate Parlova dočekati Italian Thunder.

Linker
25. travanj 2024 14:18