Andrew Couldridge / REUTERS
MRLJA U LAS VEGASU

VRHUNSKI MEČ I POGREŠNA ODLUKA U sjajnoj borbi Rusa Kovaleva i Amerikanca Warda, američki suci nepravedno presudili za domaćeg borca!

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 20. studeni 2016. 08:08

Tijekom 20 dugih godina Andre Ward (31-0, 15 KO) nije iskusio poraz u ringu. Da je bilo malo više sudačkog poštenja, u nedjelju ujutro bi ring T-Mobile Arene u Las Vegasu napustio pognute glave, umjesto s tri pojasa prvaka (WBA, WBO i IBF) u poluteškoj kategoriji koji su trebali ostati u vlasništvu Sergeja Kovaleva (30-1-1, 26 KO).

Meč koji je prema očekivanjima trajao punih 12 rundi suci, sva tri Amerikanci, su jednoglasno bodovali s minimalnih 114-113 za Warda, iako su gotovo svi novinari pokraj ringa ili televizije vidjeli Kovaleva kao pobjednika (mi smo imali 115-112 za Kovaleva). Naravno, do istog zaključka je došao i sada već bivši prvak kada je odgovarao na pitanje što misli o sudačkoj odluci:

- Što mislim? Ništa! Ovo je kriva odluka, ljudi u dvorani su mi svjedoci, vidjeli su što se dogodilo. Ward je možda dobio nekoliko rundi, ali ja sam kontrolirao meč - rekao je vidljivo frustrirani Kovalev. Ward je, jasno, imao drugačiji pogled na meč:

- Znao sam da će biti tijesna odluka, ali bio sam bolji u meču. Ako Sergej želi, dat ću mu revanš - izjavio je donekle iznenađeni Ward nakon proglašenja odluke.

Kovalev je znatno jače krenuo u meč i u drugoj rundi kratkim desnim direktom sjajno pogodio i srušio Warda, kojem je to bilo tek drugi puta u karijeri da se našao na podu. Općenito, Kovalev je tijekom prve tri runde kontrolirao meč odličnim lijevim direktom kojim je pogađao Warda te istovremeno kontrolirao distancu i pametno sprječavao suparnika da isforsira blisku borbu.

Do četvrte runde je svaki nalet Warda uglavnom završavao u klinču, ali se Amerikanac pribrao i počeo metodički ciljati i udarati tijelo Kovaleva, što je u kasnijim rundama vidljivo iscrpilo Rusa. Štoviše, u drugoj polovici meča je svojim trademark lijevim krošeom par puta fino zahvatio Kovaleva, ali je skoro svaki od tih s druge strane bio uzvraćen težim lijevim ili desnim direktom.

Ward je od sedme do desete runde bio u naletu, ali kad je u zadnje tri "šampionske" runde trebalo dovršiti posao, meč je u najmanju ruku bio izjednačen, a Kovalev je bio taj koji je ogled završio s jačim udarcima. U prilog mu ide i statistika ComboBoxa: Kovalev je pogodio 126 od 474 upućena udarca, od čega je 78 bilo jačih udaraca, dok je precizniji, ali manje aktivni Ward pogodio 116 od 338 udaraca, od čega 61 jači i to uglavnom u tijelo Kovaleva. Jasno, statistika upućenih i pogođenih udaraca nije sveta krava u ocjenjivanu meča, ali je pouzdan indikator aktivnosti ili dominacije u ringu. U ovom slučaju, vrlo precizan jer taman pokazuje taj mali, ali jasni odmak koji je Kovalev napravio u odnosu na Warda.

Stoga zaista treba žaliti zbog ove odluke, jer je njom bačena mrlja na izvrstan meč dva velika borca i velika majstora plemenite vještine koji su tijekom 12 rundi u Las Vegasu fanovima ponovno dali razlog da zavole boks.

Linker
21. travanj 2024 06:04