CROPIX
ODJECI VELIKE POBJEDE

ZA FILIPA HRGOVIĆA NEMA DILEME: 'Drago mi je da je Joshua pobijedio! Za boks ne bi bilo dobro da čovjek koji uopće ne govori engleski postane prvakom'

FILIP HRGOVIĆ Trenutačno najboji hrvatski boksač i internacionalni WBC prvak o srazu na Wembleyu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 24. rujan 2018. 17:43

Jednoga dana... tko zna, možda i brzamo, ali opet ćemo zapisati jer tako nešto priželjkujemo, jednoga dana i naš bi se Filip Hrgović mogao boriti ondje. Na Wembleyu, pred 80-ak tisuća, za pojas. No, dok taj dan ne svane, možemo komentirati one koji tamo nastupaju, u ringu se znoje i krvare danas. El Animal, od ne tako davno internacionalni WBC prvak u teškoj kategoriji, za SN je kratko najavio sraz Joshua - Povjetkin. Red je priupitati ga i za komentar, noć poslije.

- Bila je to sve u svemu dobra večer za boks. Drago mi je da je Joshua pobijedio. Realno, za boks ne bi bilo dobro da čovjek koji uopće ne govori engleski postane prvakom - veli Hrga.

- Mislim da mu je Joshua “dozvolio” onakav početak jer je lošije krenuo. Kao što sam rekao i ranije, to je borba u kojoj se sve ipak pitalo Joshuu. Koliko će on dopustiti suparniku da boksa. Dopustio mu je malo previše. Kao da nije bio prisutan. Opet, on ima taj ubilački instinkt jer kada pogodi, onda i završi borbu.

Spomenuli ste pojam “kao da nije prisutan...”. Na predstavljanju se činilo kao da je AJ, nećemo reći bio preplašen jer on nije takav tip, boksači u pravilu i nisu tipovi koji se daju preplašiti, ali da je bio drukčiji... to da.

- I meni je izgledao drukčiji u tom hodu prema ringu. Imam osjećaj da ga je precijenio. Možda je u tome “kvaka”. Mislim da zbog toga nije uspio odmah na početku učiniti da njegov boks “teče”. Kada se to dogodi, kada nekoga precijenite, onda se vaša izvedba i kvaliteta boksa smanje. Mislim da mu se to dogodilo. Povjetkin je kompletan borac i nije nikako za podcijeniti, ali nije mi, rekao bih, klasa, nije mi boksač koji vas ostavlja bez teksta.

Naglasili ste kako je ovakav ishod dobar za boks jer nije dobro da “...prvak bude netko bez znanja engleskog...”. Međutim, osobno nam se ipak sviđa Povjetkinov stav. Dolazi iz velike države, nikome se ne klanja, ne povlađuje, ne želi govoriti stranim jezikom, on je jednostavno svoj i to želi ostati. Opet, s druge strane, pri tome baš nikada i nikoga ne vrijeđa te se cijelo vrijeme i prije i tijekom borbe ponašao vrlo sportski. On voli svoju državu i svoj jezik, “fura svoj film”.

Svaka čast Rusu, ali...

- Je, to je istina, svoj je i svaka čast na tome, ali... Nek’ on bude svoj u Rusiji, ha, ha. Gledajte, ako želiš biti svjetski prvak, onda moraš biti ono, “people’s champ”. Joshua je baš to. Zato mislim da je to bolje za boks. Svaka čast Povjetkinu, svi kažu i da je super čovjek, sjajan, dobar lik, ali za boks je Joshua bolji.

Što je Filip Hrgović naučio iz ovog meča? Jedno je kada mi laici, gledatelji ili boksački zaljubljenici promatramo borbu u ringu, ali vjerojatno jedan boksač profesionalac gleda i vidi neke stvari drukčije ili vidi više detalje. Što?

Detaljno proučavanje

- Ja sve te dečke gledam i kao neke moje buduće suparnike. Kod svih tražim prostor, pogrešku zbog koje ću ja njih jednog dana nadam se ugroziti. Više sam se koncentrirao na Joshuu jer sam vjerovao da će pobijediti i da će mi jednog dana biti suparnik. Povjetkin je ipak već na kraju karijere. Vidio sam da ima prostora za ugroziti ga. Snimam greške koje ima, što mu “prolazi”. Prvih 6 rundi mi daju samopouzdanje, znam da ću sigurno moći boksati s njim jednog dana i pružiti dobar meč. Vidim da ću moći kontrirati preko tog njegovog lijevog direkta, da će moj lijevi brzi direkt prolaziti. Da bih mogao kombinirati udarce tijelo - glava i “sjedati” na zadnju nogu pa ga kontrirati. Isto tako znam da je opasan kao sam vrag i da ću, ako mislim pobijediti, morati doslovno svaku sekundu dvoboja biti budan - zbori Filip Hrgović koji bi do kraja tjedna mogao doznati ime sljedećeg suparnika, kao i termin i mjesto borbe.

A jednoga dana... jednog dana, toplo se nadamo, netko će drugi komentirati dvoboj za prvaka. Veličanstveni spektakl u kojem naš Filip neće biti komentator već protagonist. Jednoga dana...

Linker
25. travanj 2024 13:30