CROPIX
SJAJNA VIJEST IZ NOVOG SADA

EUROPSKA BRONCA IZ PODRUMA Zagrepčanin ostvario uspjeh karijere na Europskom prvenstvu

Piše: Dean BauerObjavljeno: 08. svibanj 2017. 14:31

Hrvatsko hrvanje koje ima istinski sjajan naraštaj boraca, posljednjih je godinu-dvije uvijek bilu blizu medalje, ali bi se na rubu spotaknuli. Uoči odlaska na velika natjecanja navješćivali su se uspjesi, a na koncu bi se kući vraćali praznih ruku. Kada su minulog četvrtka iz Zagreba kretali u Novi Sad na Europsko prvenstvo, četvorica hrvača, njihov fizioterapeut te trener, upravo je ovaj potonji Davor Lukić polutiho zavapio.

- Dosta je bilo najavljivanja. Dosad su nam se najave izjalovile. Možemo puno, svašta, ali kada bi bila makar samo jedna, samo jedna medalja, ja bih bio presretan.

Trener Davor Lukić je od subote navečer baš to. Te je večeri Ivan Lizatović osvojio broncu na Europskom prvenstvu u vojvođanskom glavnom gradu Novom Sadu, u kategoriji do 59 kg.

- Nakon skoro 20 godina treniranja, u Lokomotivi, u onom našem podrumu, konačno se isplatilo - s vrlo će dobro u glasu zamjetnom srećom, brončani Ivan Lizatović.

- Prva mi je borba zapravo bila najteža. Njom se probija led, s tom prvom. U četvrtfinalu sam se sastao s Gruzijcem, a njega sam već dosta dobro poznavao jer smo trenirali zajedno u Mađarskoj. Čak sam u biti očekivao njegov malo veći otpor.

Jedini poraz je u biti bio u polufinalu.

- Ma, tu su suci malo... Makar, ne bolje. Neću komentirati.

U izjednačenom srazu za broncu, svladan je Šveđanin Fagerlund za slavlje uz dunavske obale.

- Apsolutno moj najveći domet dosad. Bio sam prošle godine 5. što je također lijep rezultat, ali tada sam otišao na prvenstvo ozlijeđen. Ovo je ostvarenje sna, a dalje ćemo vidjeti. Imam već i puno godina - samo što se nije požalio Ivan.

Dečko je rođen 1988. Imati 29 nam se ne čini nimalo staro, štoviše Ivan bi tek sada trebao ući u najzreliju dob.

- To stoji i ja sada zaista hrvam najzrelije. Uz sve, nova pravila koja su uvedena, izmijenjena meni svakako odgovaraju. To što nema partera, ne možemo me više sudac spustiti u parter, a u stojećem položaju se forsira tempo i samo tempo. Kako je to inače i moj stil borbe, naravno da mi nova pravila idu na ruku. U parteru sam malo lošiji jer imam i problema s leđima, tako da mi se baš otvorilo.

Uoči EP, vaš trener je rekao i da je turnir u Novom Sadu jasno bitan, ali da vam je to tek uvertira za SP koncem ljeta u Parizu.

- Već se nekoliko dana zezamo da ću biti i prvak svijeta. Zato jer sam tjedan dana ranije stalno pričao s cimerom Danijelom Janečićem, da ćemo osvojiti medalju na EP, a onda postati svjetski prvaci. Na žalost, Danijel je ozlijedio leđa pa nije uspio do medalje ovdje, ali... Sad idemo po svjetsku medalju, makar jednu. Evo, nek’ tada Danijel osvoji, ja imam ovu europsku.

------------------------------------------------------------

EP hrvanje: Starčević zapeo u četvrtfinalu

Posljednjeg dana Europskog prvenstva u hrvanju u Novom Sadu nastupila su dvojica hrvatskih reprezentativaca, olimpijac Božo Starčević koji je u kategoriji do 80 kilograma stigao do četvrtfinala te Dominik Etlinger koji je u kategoriji do 71kg izgubio u svom prvom nastupu.

Starčević je u prve dvije borbe svladao Mađara Petera Bacsija i Grka Nikolaosa Varkasa, ali u četvrtfinalu ga je zaustavio Rus Adlan Akijev. Kako Akijev nije potom uspio stići do finala, Starčević je ostao bez mogućnosti da dođe do medalje kroz repesaž.

Etlingera je u prvom nastupu u Novom Sadu izgubio od Rusa Abuiazida Mantsigova.

Hrvatska je tako u Novom Sadu ostala na jednoj brončanoj medalji koju je osvojio Ivan Lizatović u kategoriji do 59kg.

Linker
19. travanj 2024 05:10