Zagreb, 250217.
Dvorana Sutinska vrela.
Judo Prvenstvo Hrvatske u seniorskoj kategoriji i pocetak novog olimpijskog ciklusa.
Na fotografiji: - 52 kg, Matea Brletic (bijela), Martina Zarkovic (plava).
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

KADETSKO PRVENSTVO

HRVATSKA IMA NOVU SVJETSKU PRVAKINJU Sjajna Helena Vuković osvojila zlatnu medalju u Čileu! Još uvijek sam pod dojmom i nisam svjesna što sam postigla

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 13.08.2017. u 15:36

 • Hrvatska judašica 16-godišnja Helena Vuković (preko 70 kg) postala je svjetska kadetska prvakinja na Svjetskom kadetskom prvenstvu u Čileu.

  Svjetsko kadetsko prvenstvo u Čileu za Hrvatsku je završilo na najbolji mogući način jer je posljednjeg dana pojedinačnog dijela natjecanja Helena Vuković osvojila zlatnu medalju u kategoriji preko 70 kg.

  Tako se nastavio niz hrvatskih uspjeha na svjetskoj pozornici te je Hrvatska, nakon dvije europske prvakinje (Ana Viktorija Puljiz i Lara Cvjetko), dobila i svjetsku prvakinju u kadetskoj konkurenciji.

  "Još uvijek sam pod dojmom i nisam svjesna što sam postigla. Nevjerojatan osjećaj! Sad se idem dobro odmoriti", rekla je zlatna Helena Vuković.

  U prvom kolu Vuković je bila slobodna, da bi u prvom nastupu ipponom pred kraj borbe svladala Hannu (BAH). U četvrtfinalu je išla na Lin (TPE), koju je svladala u «zlatnom bodu» wazarijem nakon više od pet minuta borbe.

  Polufinale je za protivnicu donijelo Rollwage (GER), koju je Vuković bacila na ippon lijepom uchi matom u drugoj minuti borbe. I tada slijedi finale u kojoj je protivnica bila europska kadetska prvakinja i pobjednica olimpijade mladih Somkhishvili. U «produžetak» se ušlo sa po dvije kazne obje judašice, a onda je Vuković slavila wazarijem vrijednim svjetskog zlata.

  Filip Miljević (preko 90 kg) je izgubio od Schreibera (GER) u prvom nastupu, a Anđela Violić (do 70 kg) nakon pobjede protiv Liu (USA), nije uspjela protiv Galandi (GER).

  Ana Viktorija Puljiz (do 44 kg) je izgubila ipponom u prvom nastupu od Arraes (BRA). Lara Cvjetko (do 57 kg) je ipponom protiv Wright (AUS) ušla u četvrtfinale, ali je u polufinale ipak prošla Kropska (POL) wazarijem u "zlatnom bodu". U repasažu od Lare je bila bolja Fusco (ITA) i ipponom otišla u borbu za broncu koju je i osvojila.

  Iz drugih medija