D. Olivari
PLANET HRVATSKA

KICKBOXING Hrvatska reprezentacija s Europskog prvenstva iz Grčke vratila se s tri zlatne i jednom brončanom medaljoma, i nitko ih nije dočekao

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. studeni 2016. 15:04

Veseo je bio autobus Croatia Busa koji su vozili Marinko Stojmenovski i Radovan Gnjidić, momci koji su kickboxing reprezentaciju Hrvatske nakon 21 sata dovezli iz Loutrakija u Zagreb. Cure i dečki su na Europskom prvenstvu postigli velik uspjeh: vraćaju se s tri zlatne i jednom brončanom medaljom.

Zlatnim odličjima okitili su se Vedrana Halinčić u pointfigtingu u kategoriji do 70 kg, Boris Mišković u kicklightu u kategoriji do 94 kg i Bojan Mišković u full contactu u kategoriji do 86 kg, dok je Marko Čizmić u full contactu u kategoriji do 81 kg uzeo broncu. O hrvatskim sportskim junacima koji su oduševili u Grčkoj mogli ste čitati proteklih dana, pa ste tako mogli saznati da su četiri hrvatske medalje donijeli redom diplomirana pravnica, diplomirani ekonomist, pizza-majstor i konobar. To sve govori; hrvatske su borkinje i borci koji su osvajali medalje amateri, djevojke i momci koji završavaju fakultete ili rade u obiteljskom restoranu. A borili su se protiv profesionalaca iz Rusije, Italije, Njemačke, Mađarske, Turske, Norveške, Švicarske, Španjolske, Ukrajine, Bjelorusije... Na prvenstvu su bile prisutne 33 reprezentacije, u Loutrakiju se borilo preko 400 borkinja i boraca.

Rusija najuspješnija

Najuspješnija je bila Rusija, velesila u kickboxingu, ali mala Hrvatska delegacija sa samo 15 borkinja i boraca vraća se s četiri medalje! Kad bi se radile usporedbe, kao naprimjer na Olimpijadi, i kada bi se gledao broj osvojenih medalja u odnosu na broj stanovnika ili pak onih koji se bave kickboxingom, Hrvatska bi bila na vrhu Europe.

- U Hrvatskoj postoji 76 kickboxing klubova, a ovim se sportom bavi oko 2.600 žena i muškaraca - kaže glavni tajnik Hrvatskog kickboxing saveza Tomislav Novosel, voditelj delegacije u Grčkoj i član sudačkog boarda WAKO-a, svjetske kickboxing organizacije.

Novosel je inače najzaslužniji za promociju kickboxinga, koji je dosada bio u zapećku medijskog zanimanja, bez obzira na to što je i prije znao polučiti velike sportske uspjehe. Inače, kad smo već kod Rusije, najuspješnije nacije na Euru, treba napomenuti da samo u Moskvi djeluje 800 kickboxing klubova! Budući da je taj sport u Hrvatskoj na amaterskoj bazi, sasvim je logično da su mnoge cure i dečki obiteljski projekti. Dva zlatna brata iz Grčke, Borisa i Bojana, trenira otac Pero, legenda borilačkih vještina iz Labina, Josip Faraguna na Euru je vodio svog sina Marina, Zoran Cicvara iz Karlovca svoju kćer Luciju...

Zadovoljni izbornik

- Jako sam zadovoljan našim curama i dečkima i zaista prekrasnim uspjehom, bili smo super - kazao nam je izbornik reprezentacije za tatami discipline Željko Derdić, koji vodi kickboxing klub Jastreb, iz kojeg odlazi europska prvakinja Vedrana Halinčić.

Kad su jučer nakon više od 20 sati putovanja iz Grčke stigli na parkiralište Zagrebačkog velesajma, nitko ih nije dočekao, nije bilo cvijeća, kamera, rezanja torti, tamburaša... A zaslužile su ove djevojke i momci i mnogo više od toga. U iznimno zahtjevnom sportu za koji se može kazati da je spoj krvi, znoja i suza sjajno su predstavili Hrvatsku!

Linker
16. travanj 2024 12:03