Privatna arhiva
PLANET HRVATSKA

'NAJSPORTSKIJI KVART NA SVIJETU' IMA NOVO HRVATSKO SPORTSKO ČUDO Zagrebačka studentica napravila pravu senzaciju u Putinovom sportu

LUCIJA BABIĆ Prvo zlato Hrvatska je na Europskim igrama u Minsku osvojila u sambu, a donijela ga je 20-godišnja studentica strojarstva koja se paralelno bavi i judom
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 26. lipanj 2019. 01:16

Sandra Perković, Tin Srbić, Josip Glasnović, Manuel Štrlek i mnogi drugi zaslužni su što se o Dubravi, pola u šali, a pola u zbilji, počelo govoriti kao o najsportskijem kvartu na svijetu. Brojna su velika odličja završila posljednjih godina na istoku Zagreba, u četvrti koja je postala pravi rasadnik prvaka. Pa, čudi li onda ikoga što i prvo hrvatsko zlato na ovogodišnjim Europskim igrama u Minsku dolazi iz Dubrave?

Znala je što ju čeka

Vlasnica je djevojka koja široj javnosti dosad nije bila previše poznata, ne zato što nije imala uspjeha, nego zato što se bavi sportom koji je kod nas još uvijek prilična nepoznanica. Lucija Babić iz Bjelorusije se vraća sa zlatom u sambu, nije joj bilo ravnih u kategoriji do 68 kg u ovom borilačkom sportu koji najveću popularnosti ima u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Tim više vrijedi istaknuti da je Lucija na putu do zlata sredila Bjeloruskinju Volhu Namazavu, Moldavku Nataliju Budeanu i Ukrajinku Katerinu Moskalovu.

 REUTERS/Vasily Fedosenko
REUTERS

- Da, te istočne zemlje su malo uspješnije, sambo je tamo više razvijen. Znala sam da ću se boriti uglavnom protiv tih cura, već sam ih otprije znala i drago mi je što sam ih uspjela pobijediti. Baš sam sretna i zadovoljna - javila se Lucija koja je dan kasnije dojmove sređivala šećući Minskom i podržavajući ostale hrvatske sportaše.

- Kod nas sambo nije previše popularan i razvijen, ali definitivno puno više nego prije - dodaje 20-godišnjakinja.

Kako ga u najkraćim crtama predstaviti hrvatskoj javnosti?

- To je zapravo ruska vještina, sambo je skraćenica za “samoobrana bez oružja”. To je mješavina različitih borilačkih sportova i vještina koju su Rusi razvili za svoju vojsku i policiju kao način samoobrane.

S judom želi na OI

Ne čudi stoga da je jedan od najvećih promotora samba ruski predsjednik Vladimir Putin koji ima titulu nacionalnog majstora u ovom sportu. Osim toga, sambom su se bavile i MMA zvijezde Fjodor Jemjeljanenko i Habib Nurmagomedov.

- Ja se natječem u sportskom sambu, a postoji i combat sambo koji nije na Europskim igrama, a on je puno sličniji MMA-u jer ima udaraca i nogama i rukama, dosta su to srodni sportovi.

Ima li Lucija možda ambicija da se jednog dana okuša u MMA-u?

- Zasad nemam, ovo mi je dovoljno - smije se nova zlatna cura iz Dubrave.

Kad kaže “ovo mi je dovoljno”, ne misli samo na sambo, nego i na judo koji joj je zapravo osnovni sport.

- Igrom slučaja je moj trener Hrvoje Petranović prije nekoliko godina upoznao neke ljude iz samba i predložio mi da probam jer se radi o vrlo sličnim sportovima. Odlučili smo otići na nekoliko turnira i vidjeli smo da mi ide. Lani sam bila druga na SP-u, ove godine treća na EP-u i, eto, sada zlatna na Europskim igrama. Treninzi se baziraju na judu, eventualno se prije turnira više prebacimo na sambo, vježbamo neke specifične stvari.

Vidi li se onda u budućnosti više u judu ili u sambu?

- Nadam se da ću uspjeti paralelno gurati oba sporta, to je moja želja, ali vidjet ćemo koliko će to ići. U judu sam praktički cijeli život, otkad sam imala pet, šest godina. Iako trenutno u judu nemam tako velikih rezultata kao u sambu, nadam se da ću uspjeti doći do razine da jednog dana nastupim na Olimpijskim igrama - zaključila je uspješna studentica druge godine strojarstva.

Linker
20. travanj 2024 04:31