REUTERS
KONAČNO UHIĆEN

NEKOĆ NEDODIRLJIV, A SADA IZA REŠETAKA ZBOG OGAVNOG ZLOČINA U medije procurila šokantna priča o trostrukom olimpijskom pobjedniku

FELIX SAVON Trostruki olimpijski pobjednik u boksu uhićen je na Kubi zbog ogavnog silovanja 12-godišnjeg dječaka
Piše: Dean BauerObjavljeno: 10. studeni 2018. 15:04

Moralno posrnuće? Teško kazneno djelo? Da, sve to, ali i puno, puno gore od toga ako nas pitate. Felix Savon (51), trostruki uzastopni olimpijski pobjednik u boksu u teškoj kategoriji te šesterostruki svjetski prvak, na Kubi se nalazi u zatvoru, i to zbog ogavnog nedjela. Osumnjičen je da je silovao maloljetnog dječaka, navodno u dobi od 12 godina, kako navodi web izdanje meksičkog časopisa Gatopardo. Iza rešetaka se nalazi već mjesec dana, ali, kako je Kuba unatoč nekom postupnom otvaranju još uvijek relativno izolirana država, a Savon njezin sportski miljenik, onda to pojašnjava sporiji protok informacija.

Teškaš svjetskog glasa

Međutim, ovog je puta očito i kubanskim vlastodršcima dojadilo štititi i braniti “čast i ugled” nekoga tko ništa od toga nema. Naime, sada su već i neki kubanski web portali prenijeli istu informaciju. Štoviše, kako navodi Gatopardo, Felixu Savonu ovo nije prvi takav slučaj!? Razlika je samo u tome što su vlasti dosad pomno motrile da nikada i nigdje nitko na tom otoku ne prozbori javno o nastranosti jednog od najvećih sportaša u povijesti Kube. Ovog puta je jedna obitelj očito smogla hrabrosti, a i vlastima u Havani je dosta zataškavanja nastranosti nekad velikog boksača.

Felix Savon se u boksačkom svijetu inače smatra jednim od najboljih amaterskih teškaša svih vremena. Tome u prilog govore njegovi uspjesi - zlata na OI u Barceloni 1992., Atlanti 1996. i Sydneyu 2000. Takvu zbirku olimpijskih medalja u svijetu boksa imala su još samo dvojica odličnika - Kubanac Teofilo Stevenson i Mađar Laszlo Papp. Savon ima i šest uzastopnih naslova svjetskog prvaka od 1986. do 1997. Jednom je, 1999. godine, osvojio srebro na SP-u. Uz to ima i četiri zlata na Svjetskom kupu, tri zlata na Panameričkim igrama, četiri zlata na Igrama Središnje Amerike i Kariba.

Miljenik komunista

Amatersku karijeru, u kojoj je ostvario 362 pobjede uz samo 21 poraz, okončao je 2001. Još je neko vrijeme proveo u boksu, trenirajući, primjerice, kubanske reprezentativce za OI u Ateni 2004. Iako nikada nije otišao u profesionalce, na Kubi, i ne samo ondje, smatraju ga najboljim tamošnjim boksačem svih vremena.

Jasno da je na tragu svih sportskih uspjeha i silne slave, na Kubi živio sa svim pogodnostima miljenika komunističke vlasti. Bio je nedodirljiv do te mjere da su mu očito progledavali kroz prste i za tako teška nedjela kao što su pedofilija, silovanja itd. Do danas ili do prije mjesec dana.

Očito je svima dojadio, ali se, u biti, svima zgadio. Sve pobjede i zlata iz ringa preko noći su izgubile sjaj i značaj. Savon nije više nikakav šampion. Nije niti sportaš. On je najobičniji seksualni predator.

Linker
25. travanj 2024 18:58