CROPIX
NIKAD JAČE IZDANJE

NEPOBJEDIVI BOŽO STARČEVIĆ DIGNUO NA NOGE TRI TISUĆE GLEDATELJA U DOMU SPORTOVA Sjajni hrvatski hrvač osvojio Zagreb Open i četvrtu godinu zaredom!

ZAGREB OPEN Održan iznimno jak međunarodni turnir u hrvanju grčko-rimskim stilom
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 04. veljača 2018. 12:07

Božo Starčević digao je na noge gotovo tri tisuće gledatelja u Domu sportova, pobijedivši u posljednjoj borbi petog i nikad jačeg izdanja Zagreb Opena, međunarodnog turnira koji je u subotu u glavnom hrvatskom gradu okupio čitav niz osvajača europskih, svjetskih i olimpijskih medalja. Najbolji hrvatski hrvač, petoplasirani s Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, slavio je u kategoriji do 82 kilograma, svladavši u finalu Bjelorusa Viktora Sasunovskog. Krenuo je Starčević pomalo uspavano i pasivno u borbu i izgubio prvu rundu, ali je u drugoj, nošen bučnom podrškom domaće publike, preokrenuo stanje na strunjači.

- Možda na svjetskoj razini nisam imao sreće, izgubio sam to neslavno polufinale na Olimpijskim igrama, a ni na svjetskim i europskim prvenstvima me nije pratila sreća. Ali na ovom Zagreb Openu, jednom od najjačih svjetskih turnira, ja sam, eto, već četvrtu godinu zaredom pobjednik. Svake godine si kažem “pa nemoguće je da ću ga opet osvojiti”, ali ponovno sam uspio. Maksimalno sam sretan - rekao je Starčević, a potom prokomentirao i samo finale:

- Čovjek je bio svjetski doprvak u toj kategoriji, odličan je borac, dobro se poznajemo. Iznenadio sam sam sebe u drugoj rundi, u trenucima kad sam gubio, napravio sam dva okretanja u parteru, što mi je donijelo prednost koju Sasunovski više nije mogao stići.

Drugog hrvatskog predstavnika u finalu, 26-godišnjeg Dominika Etlingera, sekunde su dijelile do naslova u kategoriji do 77 kilograma. Sjajno je odradio prvu rundu finala protiv Kazbeka Kilova, dobivši je s 5:0, no kada se činilo da će u drugoj rutinski sačuvati prednost, dogodio mu se pad koncentracije i Bjelorus je u posljednjim trenucima došao do pobjede.

- Dotukao me taj jedan trenutak nepažnje i cijela borba se preokrenula, iz pobjede sam otišao u poraz. Ali bolje sada nego na europskom ili svjetskom prvenstvu. Inače sam jako zadovoljan nastupom na turniru jer sam se prvi put natjecao u ovoj kategoriji. Lani se promijenio sustav vaganja i ja sam odlučio preskočiti dvije kategorije, sa 66 otići na 77 kg. Sad mi treba odmor, a špica forme treba biti u svibnju kad je EP - istaknuo je Etlinger.

Spomenimo još da su od hrvatskih predstavnika bronce osvojili Antonio Kamenjašević (do 77 kg) i Ivan Huklek (do 87 kg). V. Božičević

Linker
20. travanj 2024 00:47