Screenshot
SN U LAS VEGASU

SPEKTAKL GODINE ZAVRŠIO RIJETKO VIĐENIM SCENAMA Publika uz zvižduke odlazi iz dvorane, prvaka su morali odnijeti u svlačionicu...

UFC 239 Priča o spektaklu u Las Vegasu, noći u kojoj smo vidjeli defaznivnu borbu večeri sa starim novim prvakom, sjajnu Nunes i najbrži nokaut svih vremena
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 07. srpanj 2019. 13:31

Liftboy je pristojno pitao kad se napunilo dizalo s nekih 15-tak ljudi.

- Jeste li uživali?

Odmah se javila plavuša. Jedna od onih, znate već...

- Bilo je amazing!

Nije bilo. Barem ne za većinu u T Mobile Arene koja je od meča za naslov u poluteškoj kategoriji očekivala više. Puno više s obzirom da je najjeftinija ulaznica stajala 175 dolara. Pa sve do okruglih tisuću. Za te novce, Las Vegas je ovo, očekuje se nešto. Ovo je bilo taktičko nadmudrivanje, prije svega branitelja naslova. A prije nego li je proglašen pobjednik, publika je počela napuštati Arenu, što će dovoljno reći. Ista ona koja je dobar dio ovoga meča zviždala, jer je tražila više.

Prvak, Jon Jones je obranio pojas, nakon svih pet rundi, a Thiago Santos, koji je od početka druge runde imao problema s nogom, bio je sasvim blizu. Dva su suca presudila na stranu Jonesa, jedan na stranu Santosa.

Kad je završio obračun dana, Jona Jonesa su članovi njegove ekipe doslovno odnijeli u svlačionicu, jer nije mogao stajati na nogama, a dok je Thiago Santos davao izjavu usred kaveza, dvorana se gotovo potpuno ispraznila.

Konačna slika te večeri bila je slika dvojice boraca koji su u kolicima napustili Arenu. Nakon 25 minuta borbe, malo je toga ostalo u njima.

A publika je ostala gladna.

Epilog je to završne, elitne borbe večeri. Ali, nije da ostatak doživljaja u UFC-u 239 nije ponudio ništa. Dapače. Jorge Masvidal je izveo spektakularan nokaut, najbrži svih vremena, nakon samo tri sekunde je zabio koljeno u glavu Benu Askernu. Trajalo je sve skupa službenih pet sekundi, jer sudac nije prekinuo odmah, ali svejedno nikada nije nitko završio posao u UFC-u brže od Masvidala.

- Nemam što reći o njemu. Imao je divlje izjave, a pokazao sam mu koje su konzekvence. Ako želite vidjeti borca, a ne nekog tipa s društvenih mreža, onda sam to ja - pun samopouzdanja je nakon ovog brzog nokauta bio je Masvidal.

Zatim je 37-godišnje domaća nade Holly Holm posrnula i trajala je samo do konca prve runde, kad ju je nokautirala Brazilka Amanda Nunes, dokazujući svoju aureolu najveće borkinje slobodne borbe.

- Osjećaj je sjajan. Ljudi govore da što se dogodi u Vegasu, ostaje u Vegasu, ali ja iz njega nosim pojas. Za vrijeme zagrijavanja bila sam uvjerena u pobjedu. Rekla sam svojim trenerima da je želim nokautirati upravo onako kako ona to radi drugima. I to sam napravila. Bila je posljednja bivša prvakinja koju nisam pobijedila. Vratit ćemo se kasnije na borbu večeri, ali prije nego li se pozabavimo svim tim taktičkim spektaklom uz tepanje koje su jedan drugom izgovorili nakon meča, usred kaveza, Jones i Santos, ono "good fight, man", dozvolit ćete nekoliko redova o ukupnom dojmu.

UFC je ozbiljna je stvar. I sjajna organizacija. Od pristupa, mogućnosti za rad, ljubaznosti, ugođaja, ovo je doista organizacija koja se ne mora nikoga stidjeti.

Recimo, ovdje postoji i dress code za novinare. Nije loša ideja i kod nas nešto slično napraviti, ali to je neka druga tema. I bilo je tu svega. Od kolegica u finim toaletama do tipa u pinki sakou. Jedan imao i svijetloplave mokasine, obrubljene zlatom. Taj je pretjerao, ali i sama ta činjenica da vas netko potvrđujući vam akreditaciju moli da se fino obučete, ima neki prizvuk glamura. Drugačije je.

Posluživale su se dvije vrste jela, meksička kuhinja je bila tema, bombardirali su nas iz press službe s materijalima, a jedina zamjerka, što zapravo i nije zamjerka, jest prolaz do novinarskih mjesta podno svoda T Mobile Arena - za nas zalutale, face su bile uz kavez - koji nas je vodio kroz nekoliko VIP loungea.

Tu je bio pravi raspašoj. I najviše silikona. Uz neke bucmaste istetovirane frajera, koje su ove sa silikonima naviše voljele te večeri. Prolijevala se cuga, bio je to bezobrazan party kroz čije su separee novinari, jadni mi, ne one face uz kavez, morali proći.

I neki tipovi usput su buljili u nas. Jer nismo iz te priče.

Međutim, sam koncept UFC-a je briljantan. Od stvaranja priče, najavnih presica, proglašenje Hall of Famea, vaganja, a za sve se to naplaćuju ulaznice i sve to košta i sve je to sjajno gledano. Fina zarada. I potpuni užitak.

VIDEO: TVrtko Puljić

Osim borbe večeri. Koja je bila mlaka. Taktička, defanzivna, iako će ostati pitanje što bi bilo da Santos nije imao problema s koljenom, da je bio spreman za svih pet rundi, jer i ovako je Jonesa doveo do toga da kao šampion, s obranjenim pojasom, s reputacijom najvećeg ikada ne može napustiti Arenu sam, nego ga moraju nositi. I kasnije gurati.

- O da, bio je Thiago težak protivnik. Svi smo znali da mu je šansa da ide po nokaut, ali odigrao sam pametno i nosim ovo zlato na pojasu kući, za svoj tim i svoju obitelj. Tehnički je Santos mnogo potkovaniji nego sam očekivao, i ponosan sam što sam izdržao na nogama protiv čovjeka koji je duže od mene u kickboxingu - rekao je Jones.

I priznao je da nije jurio, iako je na presici uoči meča kazao kako je Santos dobio na brzinu kilograme, pa da to nije prirodno, jer on će će nakon druge runde zbog toga padati. Padao je Santos zbog ozljede noge, a ne zbog kilograma, tako se činilo.

- Osjećao sam da pobjeđujem, stoga nisam išao po to da ga rušim. Ovo je bila šahovska partija. Poslužio se Santos taktikom koju mnogi žele protiv mene primijeniti. On je tu napravio dobar posao.

I nemojte se lutati, sigurno će biti uzvrata. U međuvremenu će se malo porječkati, a onda sve odlučiti u kavezu. Fanovi će željeti u tom uzvratu nešto više borbe, to je jasno.

Thiago Santos se zahvaljivao svima po redu, od Jonesa, preko svojeg tima, do dragog Boga. Sretan što je ostao na nogama, iako je već u drugoj rundi opasno stao i osjetio koljeno.

Kad finale jedne večeri koju je Las Vegas čekao s nestrpljenjem završi kao kamilica, dojam nije mogao biti potpun. Osim one plavuše, kojoj sve bilo "amazing". I dečko, valjda, sa zlatnim "rolijem" i pečatnjakom. I on je amazing.

Ali, nema veze. Za novinara koji je prvi puta bio na UFC-u, ovo je jedan sasvim novi svijet. I ideja koja korenspodira s vremenom, s mladima. Takvih je bilo najviše u dvorani. Ovaj sport raste sa svojim fanovima. I tu je priča pogođena do maksimuma, pa nije čudno što je popularnost UFC-a takva. Nije čudno da ovo postaju najveće borilačke poslastice.

Ovaj show je upakiran baš kao da je stvoren u Las Vegasu. Samo, ponekad nije sve do produkcije, Ima nešto i do izvođača.

Ne, naravno, do Jorge Masvidala i Amande Nunes. OK, možda je ovo bio taktički vrh koji su ponudili Jones i Santos, nisam toliko stručan, daleko od toga, ali nikada nisam volio utakmice bez golova.

Ni šampione koje nose iz Arene.

Linker
27. travanj 2024 02:35