Zagreb, 020816.
Borcec.
Mirko Filipovic, CROCOP na treningu sa prijateljima u svojoj dvorani.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX / CROPIX

TO MOŽE SAMO CRO COP

SPORTSKE NOVOSTI NA TRENINGU VELIKOG POVRATNIKA MIRKA FILIPOVIĆA U dva sata podignuo 14 tona

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 05.08.2016. u 17:26

 • Za koji sat pozornost cijele svjetske sportske javnosti bit će na zbivanjima u Riju. Ondje ćemo pratiti svaki nastup naših, veseliti se svakom golu i košu, uspješnom hicu, veslačkom i plivačkom zaveslaju, svakom metru više diska i koplja hrvatskih sportašica, iščekivati hrvatski boksački nokaut, hrvački tuš, judaški ippon, taekwondo bod, visoku gimnastičku ocjenu, sjajan jedriličarski plov, što više podignutih utega... Jasno, nismo zaboravili ni nogomet, pretkola euro-kupova, Dinamo je još u lovu na Ligu prvaka.

  No, istodobno u jednoj zagrebačkoj dvorani u podsljemenskom području - tortura! Od treninga. Podalje od kamera i medijske pozornosti. Mirko Filipović u vlastitoj dvorani u jeku je priprema za 25. rujna i povratak u Tokio, u ring. Od sljedećeg tjedna ulazi u posljednji, šestotjedni, još intenzivniji, ali prvenstveno borilački dio treninga.
  U ovoj se dvorani litrama znoja natapaju strunjače, tijelo napreže do neslućenih razmjera, utezi grizu zubima (OK, ovo sada je pretjerivanje)...

   

  Ekipa SN dobila je rijetku priliku da na poziv domaćina iz “prvog reda” pogleda pripreme prvaka. Kada bi u jednu riječ trebalo sažeti ono što smo vidjeli najbolje bi odgovaralo - stravično! Vjerujte, ovakvu torturu ne biste poželjeli nikome tko vam je blizak. Ma koliko Mirko u biti uživao u tome.
  Dvorana je, dakle, opremljena svim mogućim spravama, strunjačama, utezima. Klimatizirana, u kutu oktogon, a pokraj njega obješene desetine rukavica, štitnika za glavu. Ma, da ne duljimo jer i nismo ovdje zbog opisa interijera.

  Točno je 18.00. Vrijeme je za... rock’n’roll! Točno u minutu, pali se radio. Sve je lakše i bolje kroz glazbu, pa i “muka po Mirku”. Ništa posebno, jedna od zagrebačkih glazbenih radijskih postaja.


   

  ZAGRIJAVANJE

  Uobičajeno na početku svakog sportskog treninga je istezanje, ali ovako još nismo vidjeli. Mirko leži potrbuške, oslonjen na laktove i vrhove nožnih prstiju. Tijelo mora biti ravno kao daska. I ništa više. Ha, koji je to problem... Aha, probajte to učiniti kod kuće. I javite koliko dugo ste uspjeli biti u tom položaju.

  - Mi ćemo sada raditi oko 3 minute. Znao sam ići do 8, ponekad 10 minuta. Što mislite, koji je svjetski rekord? - upitao je Cro Cop.

  Trebalo je bubnuti neku brojku. Ako je Mirko išao do 12, svjetski rekord je nešto više, ajde onda... Dvadeset minuta.

  - Svjetski rekord je 8 sati i 1 minuta!

  Ups!

  - Taj koji je to napravio ima samo 60 kg, ali svejedno. Ovo je u biti predzagrijavanje. Radi se o vježbi stabilizacije cijelog trupa. Sjajna vježba. Znam da niste vidjeli jer je rijetkost. Mlađi to uglavnom ne rade, rade samo na pumpanju mišića, ali ovime istežete sve mišiće na tijelu. Ruke, noge, leđa, vrat i stabilizirate cijeli trup - pojašnjava Mirko.

  Koliko je vježba naporna, shvatili smo po grču koji se pojavljuje na licu oko treće minute. Dakle, to je bilo predzagrijavanje...

  - Ne još, sad još za početak 50 sklekova.

  Aha, ma da. Za početak. “Samo” 50. Toliko sam ih vidio dosad. U filmu.


   

  PRAZNA ŠIPKA

  Valjda je zagrijavanje (a i predzagrijavanje) okončano. Slijedi dizanje prazne šipke. Pojasnimo, riječ je o šipki za dizanje utega, ali bez utega sa strane. Međutim, i šipka ima svoju težinu, iznosi 20 kg. Ova vježba se sastoji od pet dijelova. Dizanje u benč, dizanje do visine vrata, dizanje iza glave, dizanje u čučnju i šipka na ramena i čučanj. Svaki od tih pet elemenata 15 puta. To čini jednu seriju. Dakle, jedna serija je 75 dizanja 20 kg ili 1.500 kg. Samo što takvih serija ima - tri!! Četiri i pol tone, a nije prošlo ni 10 minuta treninga!
  E da, još nešto važno nismo naveli. Nakon svake serije slijede sklekovi. Svaki put po 20. Ukupno dakle, 60 sklekova.


   

  DIZANJE UTEGA -
  LEŽEĆI POLOŽAJ

  Vježba koju ste toliko puta vidjeli u teretanama. Legnete na klupicu i “pumpate” utege. Početak sa 40 kg i tako 10 puta. Onda slijedi 60, pa 80 i na koncu 100 kg. Svaka težina po 10 puta. Ukupno 2.800 kg.

  - Ovo uopće nije nikakav problem. Stvarno. Jedino što moram paziti je da ne pretjeram. Pretjerivanjem bih si mogao naštetiti tetivama. Ovo su klasične vježbe snage. Zapravo, trening na koji ste sada došli cijeli je samo trening snage - pojašnjava dalje Mirko, da bi netom nakon izrečene rečenice namontirao još malo utega. Po 15 kg sa svake strane. Dakle, sad diže 130 kilograma.

  Prvi put, za svaki slučaj i asistent je sa strane. Ustreba li primiti uteg. Nije trebao. Mirko je podignuo 130 kila 9 puta. To je novih 1.170 kilograma!

  - Ne idem na više od ovoga jer bi bilo kontraproduktivno. Tetive stradaju, a kako se približava meč, oprezniji sam. Osim toga, ovim se vježbama grade bicepsi, koji se neposredno nakon toga ukoče, a ja ih u borbi moram imati elastične. Spremne za udarac. Znate ono kad borac u ringu malo otrese ruku? To je upravo to, olabavi bicepse jer se oni zgrče kad podignete ruke - pojašnjava Cro Cop.

  Malo škole ne škodi. Uz zanimljiv dodatak.

  - U Lučkom (Antiteroristička policijska postrojba Lučko) kandidat na prijamnom da bi prošao, mora podignuti 100 kilograma. Jednom! Ja sam sada devet puta podignuo 130!

  U redu, nalazimo se, dakle, na treningu 10 specijalaca samo u jednom tijelu.

  - Kao što sam rekao, ovo je trening snage. Inače, triput tjedno imam borilački trening, svako jutro obvezno trčanje. Moram raditi i vježbati sve jer istodobno moram imati snagu, brzinu, eksplozivnost i elastičnost.

  Mirko Filipović ima najmanje 9 verzija treninga. Sve je osmislio sam, kroz godine iskustva i sve ih uredno bilježi u bilježnici. Jedini trenutak u treningu - ipak ima i malo odmora, od 15-ak sekundi do maksimalno 2-3 minute - kada se Mirko dohvatio bilježnice i otvorio nam je.

  - Evo ova, to je pakao! Grozno, prestrašno, ubijanje - s ushitom nam pojašnjava vježbu koja sadržava: 2 zgiba, 6 zgibova nadhvatom, 8 zgibova pothvatom, 10 skokova na loptu, 4...

  Ma ne, zavrtjelo nam se u glavi.

  - I tako 20 serija! Sa 10 sekundi odmora. Grozota. Znate kako je to dobro!!

  A u očima vidite oduševljenje, strast. Čovjek opisuje set najtežih vježbi koje vode do razine podnošljive boli, a sve izgovara s iskrenim smiješkom. Ne na licu, već u očima.

  - Kad ja to obožavam. Da samo znate koliko ja to iskreno volim!

   

  POVLAČENJE UTEGA

  Onako usput, malo nakon podignutih 9 puta 130 kilograma, Cro Cop se preselio na drugu spravu. U sjedećem položaju, poput veslača, malo podizanja, navlačenja utega.

  - Ma, to i ne brojim.

  Dobro, onda nećemo ni mi.


   

  VJEŽBE NOŽNIH
  MIŠIĆA

  Dosta priče. Opet malo mučenja na novovjekovnim spravama. Sada vježbe snage za nožne mišiće. U ležećem položaju nogama gurate platformu na kojoj su utezi. Početak sa 180, a kraj sa 270 kg.

  - To nije problem, uopće. Ovo mogu po 30 puta sa 270 kg. Sada sam išao 20. Nema potrebe za više.

  Na ovoj je spravi Mirko izgurao ukupno 7.200 kg. Znamo da vam se možda vrti u glavi, čini nemogućim, ali brojke su prave i točne!

  - Ljudi često pitaju koliko si dignuo u benču? Ma, to je jadno. Nije to pitanje, već koliko puta možeš ponoviti! To je pitanje.


  facebook
   

  DIZANJE UTEGA - STOJEĆI STAV

  Klasično dizanje utega, to ne treba pojašnjavati posebno. Jedino što ne diže preko glave. Težine? Opet sitnica. prvo 65 kg i to 10 puta, pa onda 85 kg uzastopno pet puta i konačno najteža, 105 kg. Ukupno triput, ali s odmorom između svake od minutu do dvije. Ukupno 1.290. Ne znamo jesmo li spomenuli da je do tog trenutka Mirko izmijenio već drugu majicu. Obje mokre kao da ste ih u jezero bacili.


   

  VJEŽBA SNAGE

  NA STRUNJAČI

  Dosta efektan dio koji je moguće pogledati i u video-obliku na našoj web-stranici. Atraktivan jer ga izvodi s trening-partnerom, s nekoliko dizanja partnerova tijela, ali i prebacivanja preko cijele osi. Čovjeka od 105 kg.


  Mirko Filipović
  Gary M. Prior/Getty Images / Getty Images
   

  TRBUŠNJACI

  Za kraj treninga, trbušnjaci, ali u 4 različita elementa - bicikl, noge-trbuh gore, sklopka i butterfly. Svaki element po 20 sekundi i tako tri serije. Vježba u kojoj se pred kraj lagano stenje jer trbušni zid gori!!

  Nakon svega, bilo je malo prije 20.00 sati, vaš je novinar bio smlavljen, iako cijelo vrijeme nije podigao ništa teže od kemijske olovke. Umoran i iscijeđen od gledanja. Ako ste krenuli zbrajati podignute kilograme utega, skratit ćemo vam muke. Točno - 13.960. Zaokružimo, 14 tona! Plus 110 sklekova i barem toliko čučnjeva.

  - Presretan sam. Evo, ja sam sada ispunjen. Umoran, znojan, ali sretan, zdrav, ispunjen. Ja ovo jednostavno volim. Sad ću otići kući, malo u bazen, popiti proteine, malo do svog kafića popiti čaj jer malo osjećam grlo, klima me “ždere”, ali ja sam... ispunjen - s iskrenim će osmijehom na licu Mirko Filipović.

  - Da se razumijemo, ja bih ovako radio i da nemam borbu. To me ispunjava. Svašta sam imao priliku čuti od trenutka kada sam se odlučio vratiti. Govore ljudi, “treba mu novac, potrošio ga, prokockao...”. Ne razumiju, stvarno ne razumiju da mene ovo ispunjava. Istina, veselim se odlasku u Saitama Arenu, 45.000 ljudi, najljepša dvorana na svijetu, i sad se naježim, ali... ovo što ste sada vidjeli, ja to jednostavno volim. To sam ja - na koncu će Mirko.

  Uz dogovor da se vidimo opet. Uskoro, kad počnu situacijski treninzi borbenog tipa.
  Ovaj je novinar imao povlasticu biti na nemalom broju treninga različitih sportova. Nogomet, vaterpolo, košarka, rukomet, plivanje, boks, stolni tenis... Svaki sport ima svoje specifičnosti, nisu usporedivi, različita je i metodologija treninga za specifičnu strukturu mišića određenog sporta, igre, discipline.

  Upravo stoga nikada nisam, niti ću napisati da je jedan sport teži od drugog ili da postoji sport koji je najteži i slično. No, nakon viđenog u dva sata Cro Copova treninga, jedno nije nimalo sporno. Ovakvu vrstu treninga ne bi mogao izdržati ni jedan drugi sportaš, s iznimkom MMA. U Hrvatskoj sigurno nitko osim njega. Mirka Filipovića Cro Copa. Nebitne su 42 godine. On je fizički najspremniji sportaš u Lijepoj našoj. Ovo potpisujem s punom odgovornošću.

  Iz drugih medija