Ranko Suvar / CROPIX
SVJETSKO PRVENSTVO U BAKUU

U KONKURENCIJI NAJBOLJIH JUDAŠA SVIJETA HRVATSKA PREDSTAVNICA OSVOJILA SEDMO MJESTO Osvojeni vrijedni bodovi za Olimpijske igre 2020. u Tokiju

Piše: HinaObjavljeno: 26. rujan 2018. 22:44

Hrvatski seniorski reprezentativci ovaj tjedan su nastupili u Azerbajdžanu na Svjetskom prvenstvu u Bakuu, gdje su na tatami izašli Zlatko Kumrić, Ivana Šutalo i Ivana Maranić, a najbolji rezultat ostvarila je potonja, koja je nastup završila na sedmom mjestu.

Najbolji judaši svijeta u glavnom gradu Azerbajdžana borili su se za titule svjetskih prvaka. Osim samog natjecanja u Bakuu je organiziran i veliki broj popratnih događanja. Jedno od njih je i velika konferencija o jednakosti spolova u sportu, na kojoj je važnu ulogu imala i predsjednica Hrvatskog judo saveza Sanda Čorak, predstavivši situaciju o zastupljenosti žena u strukturama diljem svijeta.

Hrvatsku je na ovogodišnjoj smotri najboljih predstavljalo troje judoka: Ivana Šutalo, Ivana Maranić (obje preko 78 kg) i Zlatko Kumrić (do 100 kg).

Zlatko Kumrić je u utorak na početku natjecanja išao na aktualnog viceprvaka Europe i osvajača olimpijske bronce iz Rio de Janeira, Francuza Mareta. Splićanin se dobro držao, odveo borbu do "zlatnog boda", ali je Francuz iskoristio svoju priliku i ipponom otišao u 2. kolo.

Na početku natjecanja poraz je upisala i Ivana Šutalo, koja se borila s Japankom Asahino, a na isteku prve minute izgubila ipponom, dok je treća judašica svijeta otišla sve do kraja i osvojila naslov svjetske prvakinje.

Najviše uspjeha imala je Ivana Maranić, koja je upisala pobjedu protiv Senegalke Sagne, a zatim se više od devet minuta borila protiv Ukrajinke Kalanjine. Tek početkom 10. minute uspjela je natjerati Ukrajinku na treću kaznu i prošla u četvrtfinale, gdje ju je čekala Kubanka Ortiz. Ona se pokazala prevelik izazovom za našu reprezentativku te je ipponom prošla u polufinale, dok je naša judašica šansu za broncu tražila kroz repasaž.

Na početku finalnog bloka, članica JK Panda je išla na Britanku Adlington, s kojom je bila na 2-2 u kaznama, ali je presudio wazari britanske judoke te je Maranić završila na sedmom mjestu, čime je osvojila vrijednih 520 bodova u kvalifikacijama za Olimpijske igre 2020. godine, kojima će domaćin biti Tokio.

Linker
19. travanj 2024 08:53