Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
KARATE DILEMA

U TIJEKU JE AKCIJA 'POSLOM PROTIV SPORTA' Propustile SP zbog posla: 'Jednostavno ne stignem, a sad hoće li biti sporta i karatea i dalje...'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 27. listopad 2016. 20:37

Dobro, dobro, s ovom tvrdnjom iz naslova se, jasno, šalimo. Ne valja baš sve tako ozbiljno prihvaćati.

U austrijskom Linzu je naime u tijeku Svjetsko prvenstvo u karateu, na kojem se, kao što je već znano, hrvatska ženska vrsta ili ekipa u borbama nadmeće u prepolovljenom sastavu u odnosu na prijašnja natjecanja na kojima su djevojke osvajala europska zlata i posljedično nagrade za ekipu godine u izboru Sportskih novosti.

U ekipi su ostale Ana Lenard i kapetanica Ana-Marija Bujas Čelan, dok su Azra Saleš i Ivona Tubić zbog poslovnih obveza odlučile Linz preskočiti. Obje su se naime, kako je i priopćeno iz Hrvatskog karate saveza zaposlile. Profesionalni sport pod kojim se osim treninga podrazumijeva i natjecanje, te tomu analogno dugotrajnije izbivanje s radnog mjesta, malo je teže spojivo.


Karate reprezentacija
Karate.hr / Karate.hr

Nova stranica

Ivona Tubić se, kako doznadosmo, zaposlila primjerice prije tek tri tjedna. Nakon što je godinama posao tražila. Stoga je sasvim razumljivo da je odlučila preskočiti ovo Svjetsko prvenstvo, niti ne pomisliti na uzimanje kakvih slobodnih dana ili išta tomu nalik zbog karatea! Čak neovisno i podatku da se uposlila u sportu, odnosu u odjelu za odnose s javnošću Nogometnog klub Rijeka. Sport jest važan, ali ruku na srce postoji i nešto nemjerljivo bitnije, a upravo je tu stranicu života otvorila mlada Opatijka koja je ujednio ljubazno odbila ikakav svoj daljnji javni komentar.
Riječanka Azra Saleš je pred zaposlenjem i to u jednoj farmaceutskoj tvrtki čije ime ne smije navoditi jer su takva korporativna pravila.

- U procesu sam učenja. Čekam zapošljavanje u jednoj tvrtki, pa su mi dali materijale da malo proučim i naučim i da budem spremna - veli Azra, stručni prvostupnik informatike.

Kada se ovako pročita zanimanje, dojam je s naglaskom na zadnju riječ “informatika”, tu nezaposlenih nema.

Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

- Ha... mislim da nema zanimanja gdje nema nezaposlenosti. Ja sam dugo čekala na posao, na više strana ‘kopala’ i baš sam se zato sada i odlučila maksimalno posvetiti poslu, preskočiti nastup na SP.

Što se Svjetskog prvenstva tiče i njegovog praćenja...

- Pratim koliko mogu. Iskreno, tek sam jučer ujutro doznala kakav im je raspored na SP. S rezultatima baš nisam u tijeku. Jednostavno ne stignem, a sad hoće li biti sporta i karatea i dalje... vidjet ćemo. Mislim, obje smo još uvijek tu, treniramo. Možda budemo u mogućnosti za Europsko prvenstvo. Daleko je to još - zaključuje Azra.

Netko je ovih dana rekao, čuvši za priču o dvije sportašice koje zbog posla ne idu na SP, spomenuo kako je to - tužno. Po nama, upravo suprotno!

Azra Sales
Ronald Gorsic / Hanza Media / Hanza Media

Ovo je realnost

Prvo, dobiti posao danas u Hrvatskoj je za čestitati. Drugo, sport je samo jedno zabavno razdoblje u početku života, ako govorimo o natjecateljskoj razini. Treće, budimo realni. Znate li koliko Ivona Tubić i Azra Saleš, sportašice nacionalne 1. kategorije “zarađuju” od karatea ili koliko dobivaju novca od društva u smislu poticanja njihovom bavljenju sportom? Ravno 1.800 kuna! Svaka, dakako.
Zar sad ima više ikoga u državi tko dvoji, bi li dvije djevojke s fakultetom i dalje trebale u karateu “pronositi slavu Hrvatske” ili se ipak lijepo zaposliti i graditi svoj život?

Linker
21. travanj 2024 19:40