Screenshot
NAJPOZNATIJA BORILAČKA ORGANIZACIJA

UFC TITULA - VRUĆA ROBA KOJA REDOVITO MIJENJA VLASNIKA U posljednjih 20 godina čak se 17 boraca okitilo laskavim pojasom teške kategorije

Piše: Hrvoje ŠpoljarićObjavljeno: 14. svibanj 2017. 22:45

Pojas UFC prvaka teške kategorije vruća je roba i redovito mijenja vlasnika, od 1997. čak sedamnaest se boraca okitilo laskavom titulom. Donosimo pregled nekoliko najvažnijih i najboljih mečeva za UFC titulu teške kategorije.

JDS - Stipe Miočić

UFC on FOX 2014.

Nije to bio meč za titulu, ali uoči revanša nije loše podsjetiti se kako je to izgledalo prije dvije i pol godine.

Cigano je već osjetio čari prvaka, iako u ovaj meč ušao je nakon 14-mjesečne pauze nakon poraza od Caina Velasqueza.

Miočiću je, pak, to bio iskorak na veliku pozornicu i među ozbiljne izazivače.

Stipe je iznenadio Cigana pokušajima rušenja, ali i boksačkom vještinom. Htio je skratiti distancu i po receptu Velasqueza, u klinču napraviti štetu. Počeo je odlično i uzdrmao Cigana rano u borbi, ali nije mogao održati pritisak. Bio je to njegov prvi meč u pet rundi i manjak iskustva došao je na naplatu. Padali su udarci na obje strane, bilo je tu svega, u nekoliko navrata činilo se da je Stipe udarac ili dva blizu završetka, ali JDS je svaki put izmaknuo nevolji i u trećoj je spustio Miočića ljevicom i tu se meč okrenuo. Na kraju, uspješno je navukao sve umornijeg Stipu na svoj mlin i dominacijom u posljednje dvije runde privolio je suce na svoju stranu (49:46, 49:46, 48:47).

Brock Lesnar - Frank Mir

UFC 100 2009, Las Vegas

Bio je to revanš dva velika rivala. Mir je u prvom meču iskoristio navalu golemog Lesnara i završio ga polugom na koljenu nakon 90-ak sekundi borbe. Drugi put Lesnar, poučen neugodnim iskustvom, nije dopustio Miru nikakav prostor za trikove. Obranio je naslov, a usput je teškim batinama vratio Miru milo za drago, pogotovo u prvoj rundi (53-0 u udarcima).

Stipe Miočić - Alistair Overeem

UFC 203 2016, Cleveland

Miočić se rano našao u problemima, ali dok brada može izdržati, Stipe živi. Ostao je čitav nakon čiste Nizozemčeve ljevice, a uspio se izvući iz inače vrlo pouzdane “giljotine” na koju Overeem voli namjestiti svoje protivnike. Uvjeti su za Stipu puno ugodniji na nogama i serijom udaraca prisilio je protivnika na uzmak. Iskoristio je jedan lošiji udarac nogom i prebacio igru na pod. “Pustio je ruke” i priča je brzo završila s onesviještenim Nizozemcem i publikom u transu.

Frank Mir - Tim Sylvia

UFC 48 2004, Las Vegas

Sylvia je tada nekim čudom bio neporažen i gotovo sve je rješavao nokautima. Sa 16-0 autoritetom bio je favorit protiv Franka Mira. No, Mir opet prkosi izgledima i za manje od minute golemi The Maine-iac je gotov. Iako se u prvi trenutak činilo da je sudac bezrazložno svirao kraj, pucanje ruke ispod lakta Tima Syvije i više je nego dobar razlog za to.

Cain Velasquez - Junior dos Santos

UFC 155 2012, Las Vegas

Cain Velasquez znao je da će opet doći u priliku i nije pogriješio. Iako je pretrpio neugodan nokaut, 13 mjeseci kasnije bio je to drukčiji meč. Bio je to MMA klasik i jedan od mečeva koji borcu može promijeniti život. Kroz pet rundi Cain Velasquez kidao je dušu Junioru, koji je dobio batine života. Možda bi i nokaut bio milostiviji, nego pakleni krugovi kroz koje ga je Cain na silu provukao. Brojke su pokazale da je Velasquez bio uspješan u 11 od 33 pokušaja rušenja, a u ukupnom broju udaraca zasjenio je protivnika sa velikih 210 prema 66, od čega teških 111 prema 57. Bio je to kraj velikog pobjedničkog niza Juniora Dos Santosa (10).

Brock Lesnar - Shane Carwin

UFC 116 2010, Las Vegas

Bilo je jako zanimljivo čekati što će ova dva grmalja pokazati. Lesna je na kraju slavio, ali bio je blizu potopa. No, profesionalni kečer pokazao je srce i volju kada je izdržao sve čekiće Shanea Carwina, koji je prije njega protivnike završavao u prvoj rundi. Lesnar je vidljivo usporio ruke Carwina, koji se brzo našao na leđima. Kratko se uspješno branio, ali kada ha Lesnar obujmio oko vrata sa golemim rukmama, nije bilo druge nego tapkati.

Maurice Smith - Mark Coleman

UFC 14 1997, Birmingham

Bio je to klasičan susret dva različita sporta i malo tko davao je šansu uspješnom kickboksaču protiv prvog UFC prvaka teške kategorije. Prvaka koji je završio svih šest protivnika.

Ipak, bila je to večer iznenađenja jer Coleman je samo dva puta uspješno doveo Smitha na svoj teren. Na kraju je ostao bez goriva, a Smith je cijepao nožnim tehnikama do jednoglasne odluke.

Randy Couture - Pedro Rizzo

UFC 31 2001, Atlantic City

Strašan meč išao je do kraja. I Couture i Rizzo pokazali su najbolje i bio je instant-klasik. Rizzo je prijetio ručnim kombinacijama, a odlično je na serije vezao noge i dobrim dijelom uspješno držao Couturea dalje od sebe. Ipak, pet rundi dosta je vremena za regrupaciju, a Randy Couture i tada je pokazao nesalomljivost volje. Rušio je Rizza u prvoj, trećoj i četvrtoj rundi pa je i statistika je bila uvjerljivo na Amerikančevoj strani.

Linker
19. travanj 2024 16:43