Drago Barišić pokazuje kako svladati suparnika
 Privatna arhiva
BORILAČKOM VJEŠTINOM PROTIV NASILJA

UPOZNAJTE HAPKIDO Policajci iz Koreje podijelit će svoje znanje, a sve popularniji novi sport u Hrvatskoj sve više prakticiraju i žene

UPOZNAJTE HAPKIDO Hrvatski savez trenutno broji 10 klubova, a u subotu se u Sesvetama održava seminar hapkida uz moto ‘Borilačkom vještinom protiv nasilja’ na kojem će biti oko 80 polaznika
Piše: Iva PrpićObjavljeno: 05. srpanj 2019. 22:19

Hrvatski savez tradicionalnog hapkida u subotu u Sesvetama organizira seminar samobrane kojemu će nazočiti ljubitelji borilačkih vještina, ali i renomirani majstori ovog sporta iz susjednih zemalja i Europe. Seminaru će prisustvovati i velik broj policijskih službenika, a cilj je polaznike podučiti tehnikama ove vještine kojom se može svladati protivnika na efikasan i bezbolan način.

Za cijeli život

- Hapkido je borilačka vještina koju možete vježbati cijeli život. Radi se o vještini koja koristi snagu i energiju protivnika kako bi se na najekonomičniji način svladao protivnik a da ga se ne ozlijedi. Upravo iz tog razloga on je izrazito praktičan u radu policije u čitavom svijetu. U posljednje vrijeme hapkido upotrebljavaju i žene i djevojke. To je vještina koja koristi udarce, poluge, čišćenja i oružja u koja u prvom redu spada mali štapić koji se naziva javara, a pomaže u samoobrani. Radi se o vještini koja sadržava i disanje i meditaciju - objašnjava predsjednik Hapkido kluba IPA Zagreb Drago Barišić.

Privatna arhiva

Seminari se u Hrvatskoj održavaju dva puta godišnje, a nadolazeći tečaj bit će osmi po redu.

Tradicionalni principi

- Seminar će biti međunarodnog karaktera, očekujemo majstore i praktikante borilačkih vještina iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Austrije i Njemačke. Dio seminara vodit ćemo Milorad Jakić, majstor iz Novog Sada, i ja, a drugi dio seminara vodit će predsjednik Saveza BiH Mirsad Nokto. Cilj je upoznavanje s vještinom, druženje i prenošenje znanja, a moto ovog seminara glasi “Borilačkom vještinom protiv nasilja”, zbog eskaliranja nasilja u svakodnevnom životu. Nadam se da će ovaj seminar posjetiti oko 80 vježbača, a novost je da nam ove godine dolaze i kolege policajci iz Koreje koji će nam pokazati svoj repertoar znanja.

Iako je Hapkido relativno mlada vještina, njegova popularnost u Hrvatskoj raste iz dana u dan.

- Savez trenutačno broji 10 klubova, najviše ih je u Zagrebu, a zatim slijede Osijek i Koprivnica. U klubu IPA Zagreb polovicu članova čine žene. Mi se i dalje držimo tradicionalnih principa ove vještine, a tu spadaju pozdravi i tradicionalna oružja.

Linker
20. travanj 2024 12:34