REUTERS/Kim Hong-Ji
KUKKIWON DEMONSTRATION TEAM

VIDEO: SPREMA SE NEVIĐEN SPEKTAKL U ZAGREBAČKOJ ARENI Svjetska taekwondo atrakcija prvi put dolazi u Hrvatsku, pogledajte što vas čeka

Piše: Dean BauerObjavljeno: 31. listopad 2018. 14:14

Za manje od mjesec dana, 25. studenoga, u zagrebačkoj Areni nekoliko će desetaka Korejaca odjevenih u dobok skakati, letjeti zrakom, nogama i rukama lomiti daske, cigle, vratolomijama prkositi gravitaciji. Naime, posebni gosti ovogodišnjeg taekwondo turnira Jastreb Open bit će Kukkiwon Demonstration Team. U Hrvatskoj su oni, ruku na srce, najširoj javnosti, apsolutna nepoznanica. U svijetu taekwondoa su najviša instanca umijeća koje možete doseći u ovom vrlo mladom borilačkom sportu nastalom prije 80-ak godina. No u Koreji, domovini taekwondoa, Kukkiwon Demonstration Team je pojam, nacionalno blago.

Južnokorejska država i njezini diplomati po cijelom svijetu imaju zadaću promovirati razvoj taekwondoa u svakoj državi. Kukkiwon je inače ime za Svjetsko taekwondo sjedište, ujedno i dom Svjetske taekwondo akademije, a sve je to umeljila Vlada Republike Koreje 1972. u Seoulu. Dvije godine kasnije je oformljena Kukkiwon trupa, građanski diplomatski ansambl ponajvećih majstora taekwondoa čija je isključiva svrha putovati svijetom i u zanimljivim predstavama, s efektnim elementima vještina promovirati taekwondo. Njima je cilj promocija Koreje, korejske kulture, povijesti i tradicije.

Grad nas je prepoznao

Ova je trupa od osnutka do danas proputovala više od 120 država svijeta na svim kontinentima. Posljednjih godina pohode 10-ak država godišnje, pa će sada prvi put boraviti i u Hrvatskoj.

- Za jubilarno izdanje Jastreb Opena - Kupa veleposlanika Republike Koreje, imala sam dvije želje - veli Tamara Pradegan, glavna tajnica Taekwondo kluba Jastreb.

- Jedna je održati natjecanje u Areni, što je zaslugom gradonačelnika Bandića ispunjeno, a druga je bila baš dolazak ovog najpoznatijeg demo-teama svjetskog taekwondoa. Tu nam je najviše pripomoglo Korejsko veleposlanstvo u Hrvatskoj koje nas i inače prati već tri godine, budući da su u nama kao najmasovnijem turniru u ovom dijelu Europe za mlađe uzraste prepoznali zanimljivog partnera. Stoga zahvala i gradonačelniku i veleposlaniku, posebno stoga što nije lagano dovesti Kukkiwon Team. Oni će u Hrvatskoj boraviti od 23. do 28. studenoga i već sada postoji veliko zanimanje za njihovo ugošćivanje - naglasila je Tamara Pradegan.

Pravo uživanje u spektaklu

Kukkiwon trupu obično na turnejama čini 50-70 članova, dok ih je puni broj oko 90. Tu punu brojku moguće je vidjeti gotovo svakog četvrtka, ali... u Seoulu. Stoga je prigoda njihova dolaska u Hrvatsku, jer Zagreb im neće biti jedina postaja, odlična za one koji uživaju u ovom sportu. Možda bi ih najlakše opisali riječima da je Kukkiwon trupa u taekwondou isto što i Harlem Globetrotters u košarci.

“Fajteri za fajtere” i svjetlosni senzori

Ovogodišnje jubilarno 20. izdanje održat će se 25. XI. u Areni Zagreb. Svečanost otvaranja s nastupom Kukkiwon trupe je zakazan za podne. U Areni će održati i Jastreb Limač Open za najmlađe, a prvi put u Hrvatskoj predstavit će se i nova tzv. kick disciplina sa svjetlosnim senzorima. Medijski pokrovitelj Jastreb Opena - Kup veleposlanika Republike Koreje su Sportske novosti.

Jastreb Open već tradicionalno ima i humanitarnu notu. Ove godine će se na turniru održati dobrotvorna akcija pod nazivom “Fajteri za fajtere”, za beskućnike u Zagrebu o kojima skrbi Udruga Fajter, na preporuku i u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. (dba)

Linker
26. travanj 2024 21:23