Antonio Plazibat (u sredini)
 Fightstore
PRIČA O USPJEHU

VIDEO: TKO JE SENZACIONALNI HRVATSKI POBJEDNIK I NASLJEDNIK CIKATIĆA I FILIPOVIĆA 'Ma ovo je iznenađenje samo za one koji ne poznaju Tončija'

BORILAČKI SPORTOVI Solinjanin Antonio Plazibat (23) postao je treći Hrvat koji se može pohvaliti osvajanjem K-1 Grand Prix turnira nakon što je u Saitama Areni upisao tri uvjerljive pobjede
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 24. studeni 2017. 20:35

Hrvatska ima novog velikog MMA pobjednika. Solinjanin Antonio Plazibat (23) nije, istini za volju, dosad baš bio sasvim nepoznat u MMA krugovima, ali jučerašnjim tokijskim slavljem u Saitama Areni, hramu borilačkih sportova, Antonio je otišao korak dalje u karijeri.

Plazibat je osvojo K-1 Grand Prix pobijedivši u finalu Ibrahima El Bounija iz Nizozemske, iako je inače riječ o Marokancu. Plazibat je slavio odlukom sudaca i time se pridružio društvu Branka Cikatića (1993) i Mirka Cro Cop Filipovića (2013), jedine dvojice Hrvata koji su prije njega osvojili K-1 Grand Prix naslov.

Nema onoga tko Tončija Plazibata poznaje bolje od Tomislava Čikotića. Oba su borci splitskog Ameno Gyma, četiri godine zajedno treniraju i sparingiraju, otkako je 23-godišnji Solinjanin stigao u klub.

Doček u subotu

- Prije ovoga je trenirao judo, onda ga je jedan prijatelj nagovorio da proba s ovim. On je došao, zaljubio se i ostao - kaže nam šest godina stariji Dugoraćanin Tomislav, koji nastupa u kategoriji preko 100 kilograma i nada se da će sljedeće godine on krenuti Tončijevim stopama.

- Mi smo najčešći sparing partneri i najveća potpora jedan drugom, treninge imamo dvaput dnevno. Ili teretana ili dvorana. Prijatelji smo i braća, kako mi to volimo reći. Kako sam ja iskusniji, tako ja više savjetujem.

Zajedno su prošli puno ringova, put do vrha je mukotrpan.

- Išli smo mi na puno mečeva kao topovsko meso, mnogi su mislili da će nas prebiti i pobijediti, ali najčešće bi završavalo obratno, našim pobjedama.

Tomislav je, naravno, pratio Tončijev nastup u Saitami. Kako je došlo do velikog iznenađenja?

- To je iznenađenje samo za one koji ne poznaju Tončija. Prvoga je protivnika nokautirao udarcem u jetru i noge, drugog je pogodio high-kickom i oborio prednjim škaricama, koljenom u glavu. Finale je zbilja bilo velika borba, taj borac je iskusan, pogotovo u odnosu na Tončija koji ima samo 12 profesionalnih borbi. Odluka sudaca je pravedna, Tonči je bio bolji. Presudila je njegova želja, veliko srce i bolja fizička sprema.

Treći Hrvat s K-1 pojasom u Split se vraća u subotu, priprema li se doček za svjetskog prvaka?

- Naravno, čuo sam se s njegovim tatom. Idemo na aerodrom, zaslužio je da ga svi skupa dočekamo. Što će biti poslije, ne znam, vjerojatno će se nastaviti s proslavom.

Antonio Plazibat je hrvatskim poznavateljima mješovite borbe dosad bio poznat kroz nastup u domaćoj promociji FFC gdje ima omjer 7-1-0, a u Tokio se uputio u dobroj mjeri i temeljem preporuke upravo Branka Cikatića, koji je svoj K-1 Grand Prix naslov osvojio 1993. Iste godine u kojoj se Antonio tek rodio.

Branko otvorio vrata

U konačnici, upravo mu je Cikatić u Tokiju i bio u njegovom kutu, vodio ga do Plazibatova dosadašnjeg MMA vrha.

- Tako je, Branko je svima otvorio vrata. Kažem, sljedeće godine trebala bi biti i moja kategorija na rasporedu, ona preko 100 kilograma - podvukao je Čikotić.

Linker
30. ožujak 2024 01:05