REUTERS/Peter Cziborra / REUTERS
BOLJE IKAD NEGO NIKAD

HRVATSKA BOKSAČKA ZVIJEZDA PRED BORBOM ŽIVOTA Bio je europski amaterski prvak, svjetski juniorski, a sada je došao red za profesionalce

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 29. rujan 2017. 23:39

Hrvatski teškaš Filip Hrgović u subotu će u Areni Riga imati debi u profesionalnom boksu protiv Brazilca Raphaela Zumbana Lovea (39-15-1, 31 KO), u meču koji je ugovoren na šest rundi.

Riječ je o jednoj od borbi koje će prethoditi glavnom meču večeri, okršaju Latvijca Biedrisa i Kubanca Pereza koji se bore u četvrtfinalu World Boxing Super Series turnira, u lakoteškoj kategoriji.

REUTERS/Peter Cziborra
REUTERS/Peter Cziborra / REUTERS

Hrgović u profesionalce odlazi nakon vrlo uspješne amaterske karijere u kojoj je bio europski prvak 2015. i brončani na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru prošle godine, a ne treba zaboraviti ni da je već davne 2010. bio svjetski juniorski prvak. Filipov profesionalni debi očekivali smo i nešto ranije, ali da se poslužimo starom floskulom - bolje ikad, nego ikad.

- Bilo je problema u realizaciji. Sretan sam što ću opet biti u ringu nakon više od godinu dana. Bit će ovo dugačko i teško putovanje - rekao je Hrgović.

Svoju kvalitetu i potencijal Filip mora pokazati već protiv 36-godišnjeg Zumbana Lovea, koji spada u klasu nekoliko desetaka takozvanih prolaznika u teškoj kategoriji. Iako nepoznat široj sportskoj javnosti, iskusan je boksač, koji je tijekom karijere često puta poslužio tome da se protiv njega ili potvrdi potencijal mladih nada ili da donekle etablirani izazivači malo poboljšaju skor. Tako je prije dvije godine Zumbana efektno nokautirao Anthony Joshua u drugoj rundi svojeg 12. meča karijere, nešto prije toga nokautirao ga je i bivši IBF prvak Charles Martin, a rušio ga je i izazivač za svjetski WBC naslov Eric Molina.

Rio de Janeiro, 190816.
U polufinalnom mecu na Olimpijskim igrama, hrvatski boksac Filip Hrgovic izgubio je od Francuza Tonyja Yoke. 
Foto: Jaki Franja / CROPIX
Foto: Jaki Franja / CROPIX

No, da nije riječ o borcu koji baš uvijek služi kao kanta za napucavanje, pokazuje i to da ga je jedan od deset najboljih teškaša današnjice, Andy Ruiz Jr., pobijedio tek na bodove, jednako kao i bivši svjetski prvak, ostarjeli Shannon Briggs. Ipak, u zadnjem meču protiv ruskog diva Aleksandra Ustinova u svibnju Brazilac je izgledao predebelo, tromo i s nula napadačke inicijative te je izgubio tehničkim nokautom već u prvoj rundi, nakon serije udaraca iz dosta bizarnih kutova.

Da zaključimo, Zumbano Love je iskusni veteran i nije najlakši suparnik ili tip borca na kojega se ide baš u prvom meču karijere. No, ako Filip misli ozbiljno uvjerljiva pobjeda nokautom ili širokom bodovnom razlikom bila bi očekivani početak “dugačkog i teškog putovanja”. J

Linker
18. travanj 2024 15:19