Miljenko Karacic
SVAKA ČAST

HRVATSKA IMA SVJETSKOG PRVAKA U KARATEU Veliki uspjeh Ivana Kvesića u Madridu, postao je treći Hrvat kojem je to uspjelo

Piše: HinaObjavljeno: 10. studeni 2018. 14:40

Ivan Kvesić osvojio je zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u karateu koje se održava u Madridu.

U finalu poluteške kategorije trebao se boriti protiv Ukrajinca Valerija Čobotara, ali na kraju borba nije održana zbog ozljede njegovog suparnika.

Postao je Kvesić tako treći Hrvat sa svjetskim zlatom nakon Juniora Lefevrea (2000.) i Danila Domdjonija (2008.).

Ivan Kvesić, član KK "Hercegovina" iz Zagreba, bio je slobodan u 1. kolu da bi nakon toga ostvario uvjerljive dvije pobjede nad rumunjskim reprezentativcem Christianom Marianom Michalacheom (4-0) i karatistom iz Dominikanske Republike Dionicijom Gustavom (8-1).

Zagreb, 040518.
Hotel Panorama.
Konferencija za medije Hrvatske karate reprezentacije pred odlazak na 53. Europsko seniorsko prvenstvo u Novi Sad.
Na fotografiji:  Ivan Kvesic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

U osmini finala već nakon petnaestak sekundi Bjelorus Anton Isakau udarcem nogom u glavu ostvario je veliku prednost 3-0, ali je do kraja susreta Kvesić preokrenuo rezultat i pobijedio sa 4-3, da bi u četvrtfinalu savladao. Danca Michela Corbalana sa 5-0.

U polufinalu mu je protivnik bio europski i svjetski prvak Turčin Ugur Aktas koji je na početku borbe ostvario prednost. No pri kraju susreta Kvesić je izjednačio da bi devet sekundi prije završetka borbe nakon video-analize prethodne akcije dobio bod za pobjedu od 2-1.

Jelena Pehar ostala bez bronce

U susretu za broncu u kategoriji do 50 kg Jelena Pehar izgubila je od Austrijanke Bettine Plank. Ravnopravan dvoboj do posljednjih četrdeset sekundi. Tada je 18-godišnja hrvatska reprezentativka preuzela više rizika, ali i dobila nogom udarac u glavu, vrijedan tri boda. Četiri kazne donose diskvalifikaciju, u posljednjim sekundama obje su ih imale tri, a završnu je ipak dobila naša predstavnica što je značilo i kraj borbe za brončano odličje u najnižoj težinskoj kategoriji.

"Plan je bio da ne uđemo u sudačko preglasavanje, jer s obzirom na iskustvo suparnice vjerojatno ne bi bilo uspješno. Zbog toga sam morala riskirati, nažalost nije uspjelo. Obično sekunde u životu presude. Zbog ovih još upornije ću raditi u iduće dvije godine", rekla je nakon susreta za broncu Jelena Pehar.

Svjetsko prvenstvo u Madridu na kojem sudjeluje 1117 natjecatelja iz 140 zemalja završava ekipnim finalima sutra poslijepodne.

Linker
23. travanj 2024 21:38