Darko Tomas / CROPIX
HRVATSKI BOKSAČKI PREPOROD

HRVATSKI BOKS ŽIVI SVOJE RENESANSNO DOBA Službeno u eliti: Hrvatski vitezovi s pojačanjima idu u Svjetsku boksačku seriju

Piše: Dean BauerObjavljeno: 06. studeni 2017. 13:42

Hrvatski boks sljedeće godine ulazi u WSB ili Svjetsku seriju, strukovno ojačan za velika imena kao što su Željko Mavrović i Marijo Šivolija Jelica, a uz sve pojačan i u organizacijskom pogledu. Sport koji nam se silno razvio u minule četiri godine, razdoblju u kome nas je čak i pomalo “razmazio” osvajanjima medalja u svim uzrastima, svim natjecanjima, zaključno čak i s onim na najvećim smotrama kakve su olimpijske igre, živi svoje renesansno doba. Hrvatski boksački preporod.

U tom pogledu onda uopće ne treba odveć čuditi da je na jučerašnjoj izbornoj Skupštini Hrvatskog boksačkog saveza u Rijeci dosadašnji predsjednik Bono Bošnjak bio jedini kandidat za novi mandat. Ne mijenja se momčad koja pobjeđuje.

Složna braća

- Sve smo sadašnje odluke jednako tako donijeli jednoglasno - jučer će pridodati predsjednik Bošnjak s Kvarnera.

Zluradi među nama to bi mogli to protumačiti i riječju “jednoumlje”. No, nije tako. Uistinu se radi o konačno složnoj kući, obitelji koja možda katkad ima neke drukčije poglede, načine rješenja nekih problema, ali u ovom sportu i savezu više nema svađa, obijanja vrata nogom i sudbenih procesa jednih protiv drugih. Što je bila svakodnevnica dok na čelu HBS-a nije zasjeo Bono Bošnjak. Uostalom, sportski rezultati to najzornije potvrđuju.

Službeno u eliti

- Sada je i službeno usvojena, donesena odluka da od sljedeće godine, od početka 2018. idemo u WSB ili Svjetsku boksačku seriju. Naša momčad će se zvati Croatian Knights ili Hrvatski vitezovi i kao takvi će nastupati u WSB-u. To je daleko najveće, najprestižnije praktički poluprofesionalno nadmetanje bna svijetu gdje svoje momčadi imaju odreda same boksačke velesile. Ondje su Kuba, Rusija, Velika Britanija, Kina, Italija, Venezuela i da ne duljim, a u tom i takvom biranom društvu u koje se teško ulazi, u koje vas pozivaju, u kojem morate imati određenu organizacijsko-natjecateljsku razinu, sada je i Hrvatska.

Činjenica koja doista potvrđuje status koji danas u svijetu uživa hrvatski boks, naši borci, ali jednako tako i čelnici Saveza jer je predsjednik Bošnjak primjerice član najužeg vodstva EBU i AIBA, europske i svjetske organizacije.

- Sigurno nam se u boks vraćaju Željko Mavrović i Marijo Šivolija Jelica. Obojica će s izbornikom Pijetrajem voditi Hrvatske vitezove u Svjetskoj seriji.

Bošnjak na ovomu ne staje.

- Sljedeće ćemo godine u Hrvatskoj organizirati i seniorsko Prvenstvo Balkana. Ujedno, odlučili smo formirati i hrvatsku reprezentaciju do 22 godine, kojoj ćemo organizirati nastupe jer se radi o prijelaznoj dobi, stepenici lagano i prema profi-ringu gdje naši boksači imaju problem s manjkom mečeva. Te će pak momke voditi Mavrović i Šivolija.

Okrupnjivanjem, snaženjem stožera s gotovo svim najjačim imenima hrvatskog boksa kroz povijest, ovaj sport nakon čvrstih temelja počinje zidanje skladne višekatnice.

Linker
20. travanj 2024 00:15