Francis Ngannou nokautira Alistaira Overeema
 Profimedia, Zuma Press - News
SPEKTAKL U BOSTONU

FRANCIS NGANNOU NAJAVLJUJE MEČ GODINE ZA JUTARNJI LIST 'Ja sam veći od Stipe, jače udaram... Nokutirat ću Miočića i postati najbolji u povijesti!'

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 20. siječanj 2018. 23:40

Kasno u subotnjoj noći, rano ujutro po hrvatskom vremenu, Stipe Miočić i Francis Ngannou potući će se na UFC 220 priredbi za naslov prvaka u teškoj kategoriji, ali i neslužbenu titulu najopasnijeg fajtera na svijeta. Meč se održava u bostonskom TD Gardenu, a prije njih će Daniel Cormier braniti naslov prvaka u poluteškoj kategoriji protiv Volkana Oezdemira.

Zadnja priredba na kojoj se borila za naslove u dvije najteže kategorije bila je UFC 44, održana davne 2003., što nam govori da najjača svjetska MMA organizacija nasušno priželjkuje snažni ulazak u novu godinu. Naročito kad je prošla, barem s marketinške i financijske strane, podbacila.

U tom kontekstu borba Miočića i Ngnannoua UFC-u je sjela kao budali šamar. Ovakav interes za obračun dva teškaša ne pamti se još od zlatnih dana Brocka Lesnara, kada je milijunskim prodajama prijenosa organizacija ozbiljno zagrizla u komad tržišta koji su ostavili posvađani boksački promotori. Jednim dijelom je to zbog dominantnog Miočića koji ima priliku postati prvi teškaš s tri obrane naslova u povijesti, a drugim, većim dijelom zbog hypea, halabuke ako želite, koji se stvara oko njegova izazivača Ngannoua.

„Predator“ iz Kameruna do prije pet godina nije ni znao što je MMA, a na svojem putu prema borbi za naslov nokautirao je svih šest protivnika koje je UFC stavio pred njega. Otkako je 2. prosinca maljem, pardon - lijevim aperkatom – opalio Overeema u nokautu godine, njegovo je samopouzdanje doseglo nove visine.

- Ja sam veći od Stipe, jače udaram, u odličnoj sam formi. Pobijedit ću nokautom i ostvariti svoj san – kaže nam Francis u telefonskom razgovoru. Dobro, zašto je toliko uvjeren da će postati prvak, pitamo Ngannoua koji je još 2013. živio na ulicama Pariza nakon što je bez prebite pare stigao iz Kameruna.

- Da bi postigli sve što sam ja postigao, pogotovo s obzirom na težak put koji sam imao, morate imati vjere u sebe. To je jedini način da uspijete!

Ako pobijedi, hoće li dati šansu Stipi za revanš?

- Zašto bih se opet borio protiv nekog koga sam upravo pobijedio? No, bit ću otvoren za sve izazivače, želim pobijediti najbolje borce kako bi bio najveći teškaš u povijesti – kaže Ngannou i potvrđuje nam da je zainteresiran i za meč protiv boksačkog WBA i IBF prvaka teške kategorije, Anthonyja Joshuae.

No, prvo treba pobijediti Miočića. Iako je prvak opet u ulozi autsajdera, ne treba zaboraviti da riječ o kompletnom i iskusnom borcu, fajteru koji udarce isporučuje u velikim količinama i koji je posljednja četiri suparnika, među njima tri bivša prvaka, sredio nokautom u prvoj rundi. S druge strane, Francis Ngannou je mlađi, veći, možda i brži te ima najjaču udarac koji je ikad izmjeren. Za kladionice i dobar dio analitičara, trebalo bi biti dovoljno za pobjedu. Ali, kako je nedavno rekao Miočić, nemojte se kladiti na to.

Brojke

Stipe Miočić

Starost: 35 godina

Omjer pobjeda i poraza: 17-2 MMA (11-2 UFC)

Postotak nokauta: 0,62 na 15 minuta (4,29 u posljednja četiri meča)

Broj značajnih udaraca po minuti: 5,15 (8,67 u posljednja četiri meča)

Postotak uspješnih rušenja (takedowns): 2,1 na 15 minuta

Visina: 193 cm

Raspon ruku: 203 cm

Težina: 111,5 kg

Francis Ngannou

Starost: 31 godina

Omjer pobjeda i poraza: 11-1 MMA (6-0 UFC)

Postotak nokauta: 1,83 na 15 minuta (prvi među teškašima)

Broj značajnih udaraca po minuti: 3,41

Postotak uspješnih rušenja (takedowns): -

Visina: 193 cm

Raspon ruku: 211 cm

Težina: 118,5 kg

Linker
16. travanj 2024 23:28