Screenshot: YouTube
BORBA ZA TRON

GLASAJTE U ANKETI SPORTSKIH NOVOSTI Hoće li Stipe Miočić uzvratiti Dos Santosu za bolni poraz i ući u povijest kao najveći prvak UFC-a?

NOVA BORILAČKA POSLASTICA Amerikanac hrvatskih korijena 13. svibnja u Dallasu imat će priliku postati prvi UFC-ov borac koji će obraniti teškaški naslov dva puta
Piše: Edi DžindoObjavljeno: 09. veljača 2017. 23:30

Svijet slobodne borbe bruji otkako je najpoznatiji MMA novinar Ariel Helwani, koji je usko povezan s UFC-om i čija se riječ iznimno cijeni, objavio da će se 13. svibnja u glavnoj borbi priredbe UFC 211 u Dallasu konačno dogoditi revanš između Amerikanca hrvatskih korijena Stipe Miočića (16-2) i Brazilca Juniora dos Santosa (18-4).

Ovu su borbu fanovi organizacije željeli još od prosinca 2014. kad je Miočić poražen od Cigana kontroverznom sudačkom odlukom, a Dana White i društvo s odlukom o revanšu čekali su s razlogom. Sada kada Miočić ima i naslov i priliku postati prvi UFC-ov prvak teške kategorije u povijesti s dvije uspješne obrane naslova u nizu, za ovaj je meč bolje i važnije vrijeme nego ikad.

Za ovaj “revanš iz snova” sve kao da se posložilo, i to najviše zbog ponovne ozljede UFC-ova bivšeg dvostrukog teškaškog prvaka Meksikanca Caina Velasqueza, koji se trebao boriti s Fabriciom Werdumom za Stipina izazivača, ali taj je plan propao i Dos Santos je dobio ponudu koju jednostavno nije mogao odbiti.

Iskra za dokazivanje

Naime, Dos Santos je jedan od samo dvojice boraca koji je uspio poraziti Miočića (prvi je bio Nizozemac Stefan Struve, još u 2012), a poraz u kojem je Stipe, po službenim statistikama UFC-a, proveo dvostruko dulje kontrolirajući meč i imao 6% točniju efikasnost udaraca nego Dos Santos ne može ne ostavit gorak okus. U Stipi je uvijek bila ta iskra za dokazivanjem pravog odnosa snage protiv svakog protivnika.

Nakon tog poraza od Dos Santosa Stipe se zainatio i u sljedeća četiri meča nokautirao Marka Hunta, Andreja Arlovskog, Fabricia Werduma za naslov na gostujućem terenu u Brazilu te Alistara Overeema u prvoj obrani naslova na domaćem terenu u Clevelandu, u rodnom mu Ohiu.

S druge strane, Dos Santos je nakon borbe s “Firefighterom” odradio samo dva meča - poraz od Overeema nokautom u drugoj rundi te dobro nam poznatu pobjedu protiv Bena Rothwella u glavnoj borbi UFC-ova Fight Nighta prošlog travnja u Zagrebu.

Kad već govorimo da će Stipe Miočić imati priliku ispisati povijest UFC-a, nije na odmet spomenuti da je Dos Santos također imao istu priliku. Nakon niza od sedam pobjeda, među kojima je i pobjeda nad Mirkom Filipovićem, Dos Santos je u samo 64 sekunde nokautirao i nanio prvi poraz nezaustavljivom Cainu Velasquezu osvojivši teškaški naslov u studenom 2011. Dominantno je Cigano odradio i prvu obranu naslova protiv MMA legende Franka Mira nokautom u drugoj rundi, ali onda je Velasquez dobio svoj revanš i dominantnom predstavom uz jednoglasnu sudačku odluku nanio Dos Santosu prvi poraz u karijeri.

Gost Arene Zagreb

Slijedi teksaški obračun ovog intrigantnog dvojca, a za pretpostaviti je da će Miočić imati domaću i većinsku podršku, iako ga mnogi iz publike u počecima nisu prihvaćali upravo zbog hrvatskih korijena te ga nisu u potpunosti podržavali. Međutim, to je sad drukčije i Stipe je pokazao zašto zaslužuje podršku i iz SAD-a i iz Lijepe Naše. Iako je Cigano imao gromoglasnu podršku u zagrebačkoj Areni, ne sumnjamo da će Stipe u svibnju biti favorit svim našim ljubiteljima slobodne borbe.

-----------------------------------------------------

MMA FIGHTING

Brazilac (lijevo) je slavio u njihovom jedinom prijašnjem okršaju, ali svejedno Stipe sada ulazi u oktogon kao favorit

Prvi meč između Miočića i Dos Santosa odvio se 13. prosinca 2014. na UFC Fight Night priredbi u Phoenixu. Stipe je prije meča bio izrazito zanimljiv i snažan borac koji se još uvijek nije dokazao protiv najvećih, dok je Dos Santos već ulaskom u ovaj meč bio legenda i veliko ime u organizaciji.

Američki “bookiesi” davali su masovnu prednost Brazilcu, ali izgleda da to Stipu nije previše diralo. U prvu je rundu ušao kvalitetno i kontrolirano, s puno većom količinom točnih udaraca, što se nastavilo i u svakoj narednoj rundi. Cigano je udarao više, ali Stipe je udarao točnije.

Na kraju pete runde Stipe i publika u dvorani bili su sigurni da je hrvatski Amerikanac zabilježio najveću pobjedu karijere, ali su suci pobjedu dali Dos Santosu.

Međutim, Stipe se dokazao te večeri, što mu je i usmjerilo karijeru prema teškaškom naslovu.

Linker
18. travanj 2024 19:54