REUTERS/Antonio Bronic / REUTERS
NAJTEŽE RAZDOBLJE U KARIJERI

JUNIOR DOS SANTOS OPISAO HOROR KOJI JE PROŽIVIO 'Oni rade potpuno suprotno od zakona! Zaustavili moju cijelu karijeru samo da bi odradili istragu'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 08. svibanj 2018. 13:02

Iza Juniora Dos Santosa najteže je razdoblje karijere i to razdoblje koje zapravo nema previše veze s onim što je napravio u svojim borbama. Cigano je opisao kako je izgledala njegova borba za očistiti svoje vlastito ime, nakon doping pada te je rekao nešto o tome kakav mu je USADA priredila tretman i prije nego što su mu išta dokazali, piše Fight Site.

Dos Santos je obavijest o potencijalnom kršenju USADA pravila dobio u kolovozu prošle godine, dok se pripremao za ugovorenu borbu protiv Francisa Ngannoua. Iz te je borbe odmah bio uklonjen te je krenula dodatna istraga i borba za dokazivanje nevinosti, a sve je na kraju trajalo punih osam mjeseci. Tek prije dva tjedna su se Cigano i USADA pojavili na ročištu, a brazilski borac odnio je veliku pobjedu. Dokazao je kako je diuretik hidroklorotiazid, na koji je pao, bio dio suplementa koji je dobio od strane brazilskih farmaceuta. Nagodio se na suspenziju u trajanju od šest mjeseci, što je zapravo bilo kao da ju nije niti dobio, budući da se računa vrijeme od pada na testu. Ipak, borac je jako ljut zbog svega što se dogodilo.

“Oni su zaustavili moju cijelu karijeru samo da bi odradili istragu. I ponašali su se u potpunosti suprotno od onoga kako bi zakonski trebalo. Zakon kaže da si nevin dok ti se ne dokaže krivnja, a oni se od prvog trenutka ponašaju kao da si kriv sve dok ne dokažeš nevinost”, rekao je Dos Santos u današnjem MMA Houru, dodavši: “Tako da to nije nikako nešto dobro. Posebno u mom slučaju, gdje sam znao da nisam napravio ništa ilegalno ili krivo, a morao sam prolaziti kroz tu cijelu situaciju. Užasan je osjećaj kada te svi unaprijed gledaju kao krivca.”

Najviše žali za izgubljenim vremenom i borbama koje je mogao odraditi. Ovako je od njegovog posljednje nastupa prošlo godinu dana, odnosno otkako je poražen na UFC 211, u borbi za titulu od Stipe Miočića.

“Istina je sada dokazana i svi znaju kako ništa nisam svojevoljno i planirano uzeo. Ovo nije bila moja greška niti namjera, a svi su uvijek negativni čim se tako nešto pojavi. I odmah krenu govoriti ružne stvari o tebi i puno se dulje drže tog negativnog nego svih pozitivnih stvari. Mislim kako sam ovim dokazivanjem ipak vratio reputaciju, a to mi je izuzetno važno. Posebno jer je USADA, gledajući po brojkama, mogla znati da nisam varalica. No, nije bilo tako, morao sam proći kroz cijelu istragu i cijeli scenarij gdje se svi cijelo vrijeme prema meni ponašaju kao da sam varalica. Nadam se da oni mogu očistiti sport, no trebali bi imati bolja pravila i bolje načine tretmana boraca, jer ovo je naš život”, objasnio je, dodavši kako su mu iz USADA-e odmah rekli da to što je uzeo zapravo niti nije droga za poboljšanje performansi te da mu je pronađen izuzetno mali uzorak. Ipak, nakon toga su se prema njemu ponašali onako kako je opisao.

Sada je ispred njega borba protiv Blagoia Ivanova, koja će se održati 14. srpnja na Fight Nightu u Boiseu. I to mu dolazi kao jedno veliko olakšanje nakon onoga što je proživio.

“Znam da je doping velik problem u našem sportu. Većina sportaša, barem ponekada, uzme nešto. Ja želim da sport bude čist, jer svi želimo znati tko je pravi prvak. Prošla godina za mene je bila noćna mora, nisam niti zamišljao da bih u karijeri mogao proći kroz nešto takvo. Igram pošteno otkako se bavim ovime i na taj sam način postao svjetski prvak, kao što imam cilj na isti način to postati još jednom. Ovo što mi je USADA napravila je jako tužno.”

Na kraju je sve dobro prošlo i ipak nije izgubio previše vremena. Sada je pred njim misija da savlada borca kojeg se predstavlja kao novu prijetnju vrhu UFC-ove teške kategorije. Dos Santos to svakako može, budući da s 34 godine još uvijek ima vremena da napravi velike stvari.

Linker
16. travanj 2024 07:42