Screenshot: Youtube
CRNO NA BIJELO

OTKRIVENO ZAŠTO JE PAO JUNIOR DOS SANTOS 'Ne znamo odakle je to stiglo jer Junior nikada, ni na jednom od brojnih testiranja nije bio pozitivan'

POZITIVAN DOPING-TEST Junioru dos Santosu pronađen diuretik hidroklorotiazid,  zbog čega je UFC 215 ostao bez velike borbe Brazilca s Francisom Ngannouom
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 20. kolovoz 2017. 13:40

Kad je prošle godine došao u Zagreb na UFC Fight Night: Rothwell vs. dos Santos, puna Arena potvrdila je ono što se zna već godinama: Junior dos Santos jedan je od ljubimaca hrvatskih obožavatelja MMA-a, koji su u subotu doživjeli velik udarac. Naime, službeno je objavljeno da zbog pozitivnog doping-testa Junior dos Santos neće doći na UFC 215 u Edmonton, gdje mu je u prvom meču nakon poraza od Stipe Miočića (svibanjska borba za pojas u teškoj diviziji) protivnik trebao biti Francis Ngannou...

- Ljut sam, jako ljut - objavio je na Twitteru kamerunski Francuz.

- U završnoj fazi priprema obaviješten sam da je moj protivnik neće doći na UFC 215.

Otvara se B-uzorak

Nešto je kasnije ljutnju zamijenilo razočaranje, nakon što je Cigano nazvao svog nesuđenog protivnika i uvjerio ga da je nevin. Iako UFC nije objavio na što je Brazilac pao, napravila je to njegova menadžerica Ana Claudia Guedes.

- Junior je bio pozitivan na tvar koja se zove hidroklorotiazid, a Američka antidopinška agencija taj je diuretik zabranila jer se koristi za prikrivanje dopinga. Ne znamo odakle je to stiglo jer Junior nikada, ni na jednom od brojnih testiranja urina i krvi, nije bio pozitivan.

U taboru negdašnjeg svjetskog prvaka, ujedno i posljednjeg borca koji je pobijedio aktualnog svjetskog prvaka, našeg Stipu Miočića u prosincu 2014, vlada nevjerica.

- Zatražili smo otvaranje B-uzorka, iako je u većini slučajeva rezultat isti kao i kod A-uzorka. Istovremeno radimo analizu Juniorovih dodataka prehrani i lijekova da bismo utvrdili je li nešto od toga kontaminirano.

Isprika Ngannouu

Iako UFC ne može suspendirati Dos Santosa prije saslušanja, s “borilačke karte” u Edmontonu povučen je zbog kratkog roka, koji je takav i u potrazi za novim protivnikom Francisu Ngannouu. U cijelo priči najviše gube MMA fanovi, ali ovo je velik udarac i za sport jer je popularni Cigano bio jedna od rijetkih “neupitno čistih” UFC zvijezda. Kroz karijeru se ovaj 33-godišnjak borio s trojicom (Alistair Overeem, Frank Mir i Ben Rothwell) koja su bila pozitivni na doping-testu, a sad mu predstoji mukotrpna borba u dokazivanju toga da je diuretik u organizam unio slučajno.

- Junior i dalje ostaje predan i pun podrške za testiranja Američke antidopinške agencije, bez obzira na to što snosi njihove nesretne posljedice. Razgovarao je s Ngannouom, kojem se ispričao zbog nenamjerne štete njemu samom, a zahvalan je Francisu na suosjećanju i razumijevanju koje je osjetio tijekom razgovora. Ujedno se raduje danu kada će dobiti priliku ući u oktogon s Francisom - zaključila je Ana Claudia Guedes.

Iz Brazilčeva tabora stižu i uvjerenja da Dos Santos sigurno nikada nije koristio doping i da njegova borba za čist sport nikako nije bila licemjerna.

Testiranje je bilo obavljeno 10. kolovoza, “izvan natjecanja”, a UFC je u službenom priopćenju ovaj slučaj ocijenio tek “potencijalnim dopingom”.

Junior dos Santos i Francis Ngannou trebali su biti dio velikog spektakla na kojem će se Demetrious Johnson i Ray Borg boriti za pojas u muha-diviziji, a Amanda Nunes i Valentina Ševčenko u ženskom bantamu...

Dos Santos je prošle godine u Zagrebu zaradio ovacije pune Arene nakon pobjede nad Benom Rothwellom

Linker
20. travanj 2024 20:21