RODOLFO BUHRER / Reuters
SAM PROTIV SVIH

STIPE MIOČIĆ ISPISAO POVIJEST I POKAZAO TKO JE PRAVI ŠAMPION Hrvat iz Clevelanda pobijedio strašnog Ngannoua i treći put obranio naslov!

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 21. siječanj 2018. 07:53

Davno, ima tome više od 55 godina, Bob Dylan se u antologijskoj pjesmi „Blowin' in the Wind" zapitao koliko puteva čovjek mora prehodati prije nego što ga možemo nazvati čovjekom. Da malo parafraziramo klasik, Stipe Miočić se mogao pitati koliko suparnika, koliko prvaka i izazivača mora svladati prije nego se UFC bude prema njemu odnosio kao prema pravom šampionu.

Odgovor na to pitanje dobili smo u noći sa subote na nedjelju, kad je Miočić (18-2, 12-2 UFC) u pet iscrpljujućih, napornih, strateški i taktički pametno odrađenih rundi pobijedio Francisa Ngannoua (11-2, 6-1 UFC) i obranio naslov prvaka UFC-ove teške kategorije. Suci su meč u bostonskom TD Gardenu bodovali jednoglasno, svih pet runda Miočiću (50-44 tri puta) koji je postao prvi čovjek u teškoj kategoriji UFC-a s tri obrane naslova u nizu. Iza njega su ostali Randy Couture, Tim Sylvia, Brock Lesnar i Cain Velasquez, sve prvaci koji nakon dvije obrane nisu doživjeli i da treći put zaredom čuju slatke riječi pobjede: „And still...“

Osim, što je ispisao povijest, Amerikanac hrvatskog podrijetla razjasnio je i jednu nedoumicu za odjel marketinga UFC-a, ali i fanove diljem svijeta:

- Ja sam najstrašniji čovjek na svijetu! - rekao je Stipe koji je svoj prezir prema organizaciji pokazao tako da je uzeo pojas Dani Whiteu iz ruku i dao ga svojem treneru da ga njime opaše.

I za takav potez apsolutno je imao razloga. I prije nego je postao prvak UFC ga je često tretirao kao ružno pače, kao „onog lika preko kojeg ćemo izgraditi prave zvijezde“. Kad je kontra očekivanja organizacije postao šampion bio je jedan od rijetkih koji je bio manje plaćen od svojeg izazivača (Overeem), dok je za subotnji meč bio je predstavljen gotovo kao autsajder, lučonoša koji će predati baklju velikoj novoj zvijezdi UFC-a, Francisu Ngannou.

„E pa ne bu išlo“ – rekli bi Zagorci, a Stipe je pokazao tamo gdje hype i riječi ne znače ništa – u oktogonu. Iako ga je početkom prve runde gorostasni Kamerunac uzdrmao jakim desnim krošeom koji mu je gotovo zatvorio oko, Stipe se pribrao i s par izmicanja, udaraca iz garda i napokon rušenjem Ngannoua preuzeo inicijativu. Izazivač se uspio osloboditi i dići na noge, čak i opet zaprijetiti svojim maljevima od udarca, ali šampion je uzvratio kraćom kombinacijom direktima i novim rušenjem.

Ostale četiri runde odvijale su se po identičnom obrascu. Vidno iscrpljeni Ngannou, koji dosad nije bio u meču dužem od dvije runde, pokušava nokautirati prvaka aperkatima ili krošeima, a Miočić se izmiče, ponekad uzvrati direktima pa ide na rušenje suparnika. Stipe je šest puta u meču rušio Francisa i potom ga polako, ali postojano umarao udarcima – najčešće ground and pound, rjeđe koljenom ili laktom. Osim još jedne opake desnice u trećoj rundi, Kamerunac više nije pokazao ništa protiv šampiona koji je dominirao mečom.

- Mislim da sam ga malo podcijenio. On je jako pametan - iskreno je priznao Ngannou koji je nakon močea disao na škrge. S druge strane, Miočić je, iako također iscrpljen, uživao u pobjedi i skandiranju publike koja je tijekom cijele borbe bila na njegovoj strani.

- Ja sam najveći šampion u povijesti teške kategorije – stavljeno je na njegov Twitter odmah nakon meča. Da večer u cijelosti protekne u slavljeničkom tonu, Stipe se pobrinuo i kratkom objavom na samom kraju priredbe:

- Postat ću tata!

Čestitke šampionu, nek je dijete živo i zdravo. A za sve tinejdžere koji budu u okolici Clevelanda oko 2034., topli savjet. Ako bude kćer, nemojte ljutiti tatu. Kad zatreba, on je najopasniji čovjek na svijetu!

Linker
14. travanj 2024 10:27