Screenshot (YouTube)
PRERANI ODLAZAK

SVIJET BORILAČKOG SPORTA POTRESLA SMRT POZNATOG LICA U povijesti će ostati upamćen kao jedan od dva najveća i najpopularnija japanska MMA borca

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 18. rujan 2018. 16:35

Svjetska MMA zajednica doživjela je veliki gubitak nakon što je bitku s teškom bolesti izgubio NorifumiKidYamamoto. Jedan od dva najveća japanska borca preminuo je od raka s navršenom 41 godinom.

Yamamoto je prije tri tjedna javno objavio kako se bori s rakom te da se nalazi u Guamu, gdje je podvrgnut terapiji. Nije otkrio o kojem tipu bolesti je riječ, koliko je ozbiljno te kakve su prognoze te je zbog toga ova vijest još više šokirala sve kojima njegovo ime nešto znači. Norifumi Yamamoto preminuo je tijekom ranih sati 18. rujna te je iza sebe ostavio ogromnu prazninu, piše Fight Site.

Ovaj borac prije svega je bio poznat po svojoj ekscentričnoj i kontroverznoj personi te je vrlo brzo postao poznat u japanskoj javnosti, dok je kao borac bio poznat svojoj velikoj srčanosti, ali i po nečemu zbog čega je dobio nadimak “Kid”. Naime, visok tek 163 cm te najčešće težak oko 65 kilograma, Yamamoto se, iako je krenuo kao borac u perolakoj, najplodniji dio svoje karijere borio u lakoj kategoriji s višestruko većim protivnicima. Razlog je jednostavan, odnosno perolaka, bantam i niže kategorije onda su bile priznate tek u nekim manjim promocijima. Taj dio karijere odnosi se na nastupe u K-1 promociji, gdje je osvojio Grand Prix lake kategorije. 2006. godine napokon počinje nastupati u pero i bantam kategorije, a 2007. napušta K-1 i završava karijeru uz profesionalni skor 17-1.

2009. godine se ipak vratio kao borac u Dream organizaciji, a 2011. godine postaje dio UFC-a. Ipak, u bantam kategoriji najveće svjetske promocije nije se najbolje snašao te doživljava tri poraza. 2012. godine još jednom odlazi, ali se vraća 2015. UFC borbom protiv Romana Salazara, koja biva poništena nakon nehotičnog uboda u oko. To je ujedno bila njegova posljednja borba, kojom je karijeru završio sa skorom od 19 pobjeda i šest poraza. 13 puta slavio je nokautom, a dva puta prisiljavanjem na predaju. Uvijek je bio poznat po visokom tempu kojeg bi nabio svojim protivnicima te vrhunskom hrvanju, budući da se školovao u Americi, gdje je tri puta osvojio državno studentsko prvenstvo.

Njegove sestre Miyuu i Seiko su također vrhunske sportašice. Miyu je tri puta bila svjetska prvakinja u hrvanju, a trenutno se bori u Rizinu te je uspješna unatoč svoje 44 godine, dok je Seiko svjetsko prvenstvo osvajala četiri godine za redom.

Norifumi iza sebe ostavlja troje djece iz braka s japanskim supermodelom Maliom te veliki broj fanova koji su ga pratili kroz cijelu karijeru. U povijesti će ostati upamćen kao jedan od dva najveća i najpopularnija MMA borca iz Japana, uz naravno velikog Sakurabu.

Linker
20. travanj 2024 16:31