Screenshot

KONKRETNE BROJKE

UFC JE PRAVA TVORNICA NOVCA Otkrivamo koliko bi novca trebao zaraditi Stipe Miočić od spektakla u Dallasu

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 13.05.2017. u 17:23

 • Kad su veliki spektakli u pitanju, kao što je ovaj u Dallasu, uvijek je u blizini i tema oko novca: koliko će UFC 211 producirati love, koliko će zaraditi borci, kolike su cijene ulaznica...?

  Na neka od tih pitanja pouzdanih odgovora nema jer je riječ o poslovnoj tajni, a to se prije svega odnosi na osobne ugovore boraca, u ovom slučaju Miočića i Dos Santosa, koje su potpisali s UFC-om. No, nagađanja uvijek postoje...

  Prvo da naglasimo neke osnovne stavke:

  ■ cifre oko zarade od borbe odnose se na javne podatke UFC-a, u koje su uključeni razni bonusi (npr. nokaut večeri, borba večeri...)

  ■ u to nije uključen dio koji svaki borac dobije od pay-per-view (jednokratno plaćanje prijenosa na specijaliziranom tv-kanalu)

  ■ u to nije uključen bonus (za pobjedu) od osobnih sponzora

  Konkretno, Miočić je za svoj posljednji meč, onaj protiv Alistaira Overeema u kojem je obranio titulu prvaka, zaradio 600.000 dolara. Ali tu nije uključen iznos od pay-per-viewa (PPV), koji UFC svojim internim pravilima dijeli borcima. Dapače, Stipe se jako rasrdio kad je saznao da je on kao prvak prošao financijski lošije od poraženog - Overeem je, naime, zaradio 800.000 dolara!

  Dos Santos je, pak, za svoj meč protiv Overeema u prosincu 2015. dobio 400.000 dolara, jasno, opet bez provizije od PPV-a.

  Koliko će sada svaki od njih zaraditi, doznat će se u danima nakon meča, ali za pretpostaviti je da će cifre biti nešto veće. Pogotovo Miočiću kao branitelju titule prvaka.

  Stipe Miočić vs Junior dos Santos

   

  Stipe Miočić

  Starost: 34 godine

  Visina, raspon ruku, težina: 193 cm, 203 cm, 109 kg

  MMA skor: 16-2

  UFC skor: 10-2

   

  Junior dos Santos

  Starost: 33 godine

  Visina, raspon ruku, težina: 193 cm, 196 cm, 109 kg

  MMA skor: 18-4

   

  UFC prvaci u teškoj kategoriji s dvije ili više obrana naslova:

  Randy Couture – 3, od toga dvije u nizu

  Tim Sylvia – 3, od toga dvije u nizu

  Cain Velasquez – 2

  Brock Lesnar – 2

   

  Najdugovječniji UFC prvaci u teškoj kategoriji

  Cain Velasquez – 1281 dan (od čega 896 dana u nizu), dva puta bio prvak

  Randy Couture – 1113 dana (od čega 623 dana u nizu), tri puta bio prvak

  Brock Lesnar – 707 dana, jednom prvak

  Koliko UFC zaradi od pay-per-viewa? U SAD-u je cijena PPV paketa za sve mečeve večeri 50 dolara, u Hrvatskoj se može gledati za 7 eura (UFC cijenu prilagođuje tržištima). Iz UFC-a očekuju da će se za meč Miočić - Dos Santos kupiti oko 350.000 PPV paketa, pa kad se pomnoži s cijenom pojedinog zarada je sasvim pristojna, u desecima milijuna dolara.

  Usporedbe radi, za Miočičev posljednji meč prodano je 475.000 PPV paketa, a rekord UFC-a je meč McGregora i Diaza (UFC 202 iz kolovoza 2016) s čak 1,6 milijuna prodanih PPV-a.

  Iz drugih medija