CROPIX
PRIČA O CRO COPU

ŽIVOTNI PUT VRIJEDAN FILMA Od male Privlake nedaleko od Vinkovaca, preko Policijske akademije u Zagrebu, do najvećih svjetskih borilačkih pozornica

Poslušao je zapovjednika i učinio svoju domovinu ponosnom
Piše: Dean BauerObjavljeno: 03. ožujak 2019. 17:47

Privlaka. Selo na istoku Slavonije, nedaleko od Vinkovaca. Dok je za cijelu Hrvatsku opjevan ban Josip Jelačić, u Slavoniji je osobito na cijeni ban Josip Šokčević, za čijeg se banovanja Hrvatska snažno odupirala germanskom jezičnom utjecaju, razvijala hrvatski jezik, ali i starčevićevske ideje o samostalnosti Hrvatske. Iz te Privlake dolazi majka bana Šokčevića, Elizabeta Čilić.

Poznati slikar Ivan Domac, rođen u Slavonskom Brodu, dobar je dio života proveo baš u Privlaci. U tom se selu 10. rujna 1974. rodio Mirko Filipović. Kao i svako slavonsko seljačko dijete, razigran, živ, stalno u pokretu. kao dječarac okušao se u atletici, sprinterskim disciplinama, nogometu, a onda je jednog dana pogledao film Bloodsport sa Jean-Claudeom Van Dammeom u naslovnoj ulozi. To je bio okidač! Tu se Mirko prvi put upoznao s jednim takvim vidom sporta i to ga više nije napuštalo. Kao dijete trenirao je tae kwon do (crni pojas), kratko i karate, a malo kasnije krenut će u boksačke vode, što je bila tek predetapa mješovitim borbama.

View this post on Instagram

when i was 17..

A post shared by Mirko Filipović (@crocop1009) on

S nepunih 19 godina pretrpio je težak emotivni udarac. Njegov otac, električar u Hrvatskim željeznicama, preminuo je. Od Mirkova dolaska u Zagreb, tada nije prošlo ni godinu dana. Naime, nakon srednje škole želio je studirati na Policijskoj akademiji. Nisu ga primili 1993., pa je otišao u HV i ondje bio radiotelegrafist, no godinu kasnije ponovno je otišao na prijemni i upao na Policijsku akademiju. Već je u to doba, uz vojnički pa policijski poziv, svakodnevno trenirao.

Postoji legenda da mu je 1993. zapovjednik, pukovnik HV-a, odobrio treninge s hrvatskom kick boxing reprezentacijom, rekavši mu:

“Ne mislim da ćeš biti osobito poseban vojnik, ali vjerujem da ćeš jednog dana biti odličan borac. Dakle, nemoj više učiti za ovo (radiotelegrafija). Puštam te, treniraj dvaput dnevno i želim da svoju zemlju, svoju domovinu jednog dana učiniš ponosnom.”

Prilično vizionarske riječi jednog časnika Hrvatske vojske.

No, nakon diplome na Policijskoj akademiji Mirko se zapošljava kao pripadnik protuterorističke postrojbe MUP-a Republike Hrvatske u zagrebačkom Lučkom, jedne od uistinu najelitnijih policijskih postrojbi i u međunarodnim razmjerima. Kako se u međuvremenu bori, nastupa u boksu i kick boxingu, uzima i nadimak Cro Cop iako je prve dvije, tri borbe u karijeri kickboksača odradio pod imenom Tigar.

Facebook

Godine 1997. još se bavi boksom, osvaja broncu na Mediteranskim igrama u Bariju, a iste je godine nastupao i na amaterskom SP-u u Budimpešti, gdje je izgubio u 1. kolu od Rusa Alekseja Lezina na bodove. Sa sve profesionalnijim pristupom sportu, odnosno sportskim obvezama, 2000. godine izlazi iz MUP-a RH te se posvećuje isključivo borbama. Uostalom, već 2001. je u PRIDE-u, u kojem je plaćen kudikamo više i bolje nego u K-1.

Mirko Filipović živi u Zagrebu, oženjen je i ima dvojicu maloljetnih sinova, Ivana i Filipa. Stariji zasad trenira nogomet.

Cibalia

U subotu, 6. studenog 2011. godine, Mirko Filipović je ostvario još jedan dio dječačkih snova. Zaigrao je za prvu momčad HNK Cibalia iz Vinkovaca.

Ušao je u 82. minuti utakmice Druge lige, Cibalia - Vukovar ‘91 (1:0). U ožujku 2005. zaigrao je i drugi put za Cibaliju, zadnjih 15-ak minuta. Nije postigao gol, ali je Cibalia te sezone izborila povratak u prvoligaško društvo. (dba)

vinkovci,061104
mirko filipovic(cibalia)-njegov prvi nogometni nastup
cibalia-vukovar
foto damir glibusic
-spo-
Damir Glibusic

Ljubav prema psima

Ljubav. Nakon borilačkih sportova, najveća Mirkova ljubav. Trenutačno ima tri psa, iako ovaj podatak i ne mora biti točan jer se brojka zna promijeniti preko noći. Mirko Filipović pse obožava, sponzor je nekoliko azila za napuštene pse, a osobno ih je spasio doslovno na stotine. Prije mjesec dana je donirao 10.000 kuna Udruzi za napuštene životinje Rocco iz Vinkovaca. To je doslovno samo jedna od nekoliko desetaka, doista možda i stotine.

- Nema šanse, nema teorije da prođem cestom ili da se vozim i vidim napuštene pse, nažalost s tim se svakodnevno susrećem, a da ne stanem. Ma, pa na stotine sam ih pokupio tako, cijepio, čipirao, nahranio, zbrinuo. Pse obožavam kao i inače životinje. Ne mogu shvatiti kako netko može jedno bespomoćno živo biće samo tako baciti pokraj ceste, u neki jarak, napustiti, ostaviti da umre. (dba)

Boks

Mirko Filipović je osvajač bronce na Mediteranskim igrama u Bariju 1997. u teškoj kategoriji. Uostalom, u toj je kategoriji bio dvostruki prvak Hrvatske, pa ipak, boks ga zapravo nikada nije zanimao.

- Volim ga ja s vremenom pogledati i cijenim, ali nije to bilo za mene. Ja sam se volio služiti i nogama i rukama, kompletna borba - na temu boksa će nedavno Mirko Filipović.

Zanimljivo je međutim kako je trenutačno jedan od najvećih boksača na svijetu, Amerikanac Jarrell Miler. Čovjek koji će se uskoro boriti za apsolutni naslov svjetskog prvaka protiv Britanca Anthonyja Joshue. No, taj Miller je jedini poraz koji je dosad doživio, u kickboxingu i boksu, doživio od - Cro Copa! Bilo je to u kickboxingu, u lipnju 2014. u Los Angelesu. Posljednja Mirkova borba u ovom sportu. (dba)

Linker
09. travanj 2024 19:30